Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Η συνταγή της ημέρας: Μηλόπιτα η θεραπευτική (Apple Pie)


Από κτίσεως κόσμου το μήλο υπήρξε το φρούτο με τη μεγαλύτερη προβολή, καθώς πολλοί μύθοι και θρύλοι έχουν πλεχτεί γύρω από το όνομα του: από την Εύα που λιμπίστηκε το απαγορευμένο μήλο, στον Ηρακλή με τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων, έως τον Πάρη με το μήλο της Έριδος και φτάνοντας ως τις μέρες μας στη...γιαγιά μας τη Μαρούσω που έλεγε
ότι "ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα". Και δεν είχαν άδικο για όλα αυτά τα "φώτα της δημοσιότητας", καθότι το μήλο έχει αποδειχτεί επιστημονικά πλέον ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό καθώς και τα οστά και προστατεύει από την οστεοπόρωση. Επίσης βοηθά στη μείωση της κακής χοληστερίνης, τονώνει το νευρικό και μυϊκό σύστημα και έχει αντικαρκινική δράση. 
Γι'αυτό αν θέλετε και εσείς να νιώθετε και να είστε περδίκι ιδού η λύση!

ΥΛΙΚΑ:  
Για γέμιση:   5-6 μεγάλα μήλα
                    1 κούπα ζάχαρη
                    1 ξύλο κανέλας
                    1 κουταλιά κοφτή σούπας κανέλα
                    1 τριμμένη φρυγανιά

Για τη ζύμη: 150-200 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
                    1 φλυτζάνι ζάχαρη
                    1 αυγό
                    1 φλυτζάνι ελληνικού κονιάκ 
                    600 περίπου γρ.αλεύρι  φαρίναπ 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Γέμιση:   Περνάμε τα μήλα από τον τρίφτη και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με 1 κούπα ζάχαρη και ένα ξύλο κανέλας να καβουρντιστούν αρκετά, μέχρι να φύγει το ζουμί. Έπειτα αφαιρούμε το ξύλο της κανέλας, προσθέτουμε τη σκόνη κανέλας και τη φρυγανιά, ανακατεύουμε και αποσύρουμε 
Ζύμη:    Λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε τη ζάχαρη το αυγό και το κονιάκ χτυπώντας ταυτόχρονα καλά. Ρίχνουμε και το αλεύρι και ζυμώνουμε έως ότου έχουμε μια μαλακιά ζύμη. Τη χωρίζουμε στα 2, ανοίγουμε το ένα φύλλο μέσα στο ταψί και αμέσως το 2ο πάνω σε μια ζελατίνα ή αλουμινόχαρτο για να μπορούμε να το μεταφέρουμε. Όσο ετοιμάζουμε το 2ο φύλλο δε ρίχνουμε τη γέμιση για να μην τραβήξει η βάση πολλά υγρά. Μόλις αδειάσουμε τη γέμιση στο ταψί βάζουμε από πάνω και το φύλλο και τοποθετούμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 περίπου βαθμούς για 45 περίπου λεπτά.Τέλος πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα. Και είναι έτοιμο!

1 σχόλια:

Πολύ ωραία συνταγή για μηλοπιτα .......σιγουρα θα την δοκιμασω!