Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Κλέφτες κι αστυνόμοι

Κλεοπάτρα Κοντονίκα
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, δηλαδή ο ανώτατος εκείνος κυβερνητικός παράγων που αντικαθιστά, εάν χρειαστεί, τον πρωθυπουργό της χώρας, νοιώθει πολύ άνετα να κάνει χιούμορ σε πανελλήνια μετάδοση μέσω τηλεοπτικού καναλιού.

Είναι αλήθεια πως το χιούμορ του κ. αντιπροέδρου είναι εξαιρετικά προχωρημένο και γι’ αυτό μάλλον δεν μπορούμε όλοι εμείς οι, και κατώτερης μέσης ευφυίας, να το κατανοήσουμε. Διαβάζοντας χθες το άρθρο του συναδέλφου Γιάννη Μακρυγιάννη, κατάλαβα. Με 850.000 ετήσιο εισόδημα, πώς να  καταφέρει ο αντιπρόεδρος, όσο κι αν θέλει, να συνεισφέρει τον ταπεινό οβολό του, των 7.500 ευρώ για το ειδικό τέλος των 50 και πλέον ακινήτων ιδιοκτησίας του;

Όλοι εμείς, πήραμε τα λόγια του αντιπροέδρου τοις μετρητοίς. Όπως και τα περί κοπριτών, και το όλοι μαζί τα φάγαμε (όπως αποδεικνύεται από τα 50 τόσα ακίνητα και τα πενιχρά εισοδήματά του).

Με απογοήτευσε όμως ο ευφυέστατος κ. αντιπρόεδρος. Περίμενα με λαχτάρα να συνεχίσει τα χιουμοριστικά του. Να πει μια πετυχημένη ατάκα για τους δικαστικούς λειτουργούς που άφησαν ελεύθερο έναν φυγόδικο πολίτη όταν παρουσιάστηκε ενώπιόν τους και λίγες μέρες αργότερα έβγαλαν ένταλμα για να τον …συλλάβουν.

Ή να πει μια ατάκα για την παραπομπή 29 πολιτών για το σκάνδαλο των υποβρυχίων, από το οποίο εξαιρούνται οι πρώην συνάδελφοι του αντιπροέδρου λόγω της πολιτικής τους ιδιότητας, όταν έβαζαν τις υπογραφές. Παραπέμπονται οι εκτελέσαντες τις αποφάσεις, όχι όμως και οι λαμβάνοντες αυτές.

Περίμενα έστω, αφελώς, να ακούσω καμιά έξυπνη ατάκα για τις «κακοήθειες» που γέμισαν το διαδίκτυο περί είσπραξης του επιδόματος πολυτεκνίας από τον πένητα αντιπρόεδρο.

Μάλλον αυτά τα έχει για …εφεδρεία. Όταν θα κληθεί να σχολιάσει π.χ. την εφεδρεία των δημοσίων υπαλλήλων θα διασκεδάσουμε ξανά. Μπορεί τότε να μας πει ότι κι η κυβέρνηση βρίσκεται ήδη σε εφεδρεία, αλλά χωρίς περικοπές μισθών.

Παρ’ ότι διασκέδασα με το χιούμορ, ανησύχησα ταυτόχρονα. Οι γερμανοί που ψήφιζαν στη βουλή τους το νόμο ενίσχυσης του EFSF, του μηχανισμού που είναι αναγκαίος για τη συνέχιση της βοήθειας προς την Ελλάδα, δεν φημίζονται και πολύ για την ανεπτυγμένη αίσθηση του χιούμορ τους, ειδικά για τέτοια θέματα. Αλλά αφού ψήφισαν μάλλον έχουν καταλάβει πια. Και προφανώς δεν παίρνουν στα σοβαρά τέτοια αστειάκια.

Κι εμείς εδώ θα μάθουμε να τα καταλαβαίνουμε τα αστειάκια του αντιπροέδρου. Τα κάνει για να μπει στο μάτι του άλλου αντιπροέδρου. Το ξέρει κι ο πρωθυπουργός και επιδεικνύει την ανοχή των ενηλίκων στους παιδικούς ανταγωνισμούς των πεντάχρονων.. Κλέφτες κι αστυνόμους παίζουν τα παιδιά, εξ ου και η προτροπή του αντιπροέδρου «ας έρθει να με συλλάβει ο –αστυνόμος στο παιχνίδι -Βενιζέλος».

Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα, τελικά. Πάνω που κάνουμε ότι το ξεχνάμε, πάνω που πάμε να πάρουμε στα σοβαρά, τα μέτρα, την αφαίμαξη για το καλό μας, τις θυσίες για τη σωτηρία μας, τσουπ έρχεται κι ένας υπουργός, ένας κυβερνητικός παράγοντας, ένας κοτζάμ αντιπρόεδρος βρε αδελφέ και μας χαλαρώνει.

Γιατί καλή η πειθαρχία, αναγκαίο το νοικοκύρεμα, επιτακτικό το σφίξιμο στο ζωνάρι, αλλά μη χάσουμε και το χιούμορ μας, το μεσογειακό ταμπεραμέντο μας, τον νεοελληνικό πολιτισμό μας. Ξέρετε ποιόν πολιτισμό, των υποβρυχίων, των ομολόγων, του Βατοπαιδίου, των αθρόων διορισμών κοπριτών, των σκαφών, πισινών, ακινήτων, κινητών, ελβετικών καταθέσεων και κυρίως των πλουσίων φοροδιαφευγόντων.

Με τις υγείες μας

Πηγή protothema.gr