Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Το άγχος ίσως είναι ένα δημιούργημα του μυαλού μας

Το καθημερινό άγχος ίσως είναι δημιούργημα του μυαλού μας. Πολλές φορές, ο άνθρωπος καταφεύγει σε λανθασμένους τρόπους για να αντιμετωπίσει το άγχος, όπως το κάπνισμα, την απομόνωση. Η σκέψη του είναι συνεχώς στραμμένη σε ότι τον πόνεσε, τον πλήγωσε, τον προβλημάτισε.

Η πολύ έντονη σκέψη, μπλοκάρει το μυαλό, σε σημείο που μπορεί να κάνει τον άνθρωπο να κλειστεί στον εαυτό του και να πάθει κατάθλιψη. Τα ψυχοφάρμακα δεν είναι και η καλύτερη λύση. Αυτά βοηθούν στο να νοιώθει ο άνθρωπος πιο ήρεμος, όμως δεν τον βοηθούν να ξεπεράσει το άγχος ή την κατάθλιψη. Ένας καλός παρηγορητικός λόγος, η αγάπη από τον συνάνθρωπο, από ένα αγαπημένο πρόσωπο μπορεί να κάνει θαύματα. Άνθρωποι με χρόνια κατάθλιψη αντιμετώπισαν αυτό το πρόβλημα με την αγάπη και την ζεστή αγκαλιά που τους πρόσφεραν οι δικοί τους άνθρωποι.

Για να μην πέσουμε ψυχολογικά, για να μην φτάσουμε στο σημείο να γίνουμε καταθλιπτικοί θα πρέπει αρχικά, να διώξουμε τις αρνητικές σκέψεις. "Είμαι άρρωστος/η, δεν είμαι καλά, δεν έχω δουλειά, δεν θα γίνω ποτέ καλά, δεν με αγαπούν, δεν θα με αγαπήσει ποτέ κανένας, δεν θα πάρω καλούς βαθμούς στις εξετάσεις, δεν θα του/της αρέσω" και λοιπά.Όλες αυτές οι αρνητικές και ψυχοφθόρες σκέψεις οδηγούν τον άνθρωπο στην κατάθλιψη και όχι μόνο. Υπάρχουν επιστημονικά αποδεδειγμένες έρευνες οι οποίες αποδεικνύουν πως το άγχος δημιουργεί προβλήματα στην υγεία του ανθρώπου, όπως τις καρδιοπάθειες, το εγκεφαλικό, την πίεση.

Οι τρόποι αντιμετώπισης είναι να σκεφτόμαστε θετικά. Να υποβάλλουμε στον εαυτό μας πως είμαστε καλά, πως δεν έχουμε τίποτα, πως δεν μπορεί να μας οδηγήσει κανένας στην στεναχώρια, στην κατάθλιψη. Να βλέπουμε την καλή πλευρά της ζωής, τα κακά που μας αγχώνουν να τα πετάμε όχι στα σκουπίδια που βρίσκονται στον κάλαθο του σπιτιού μας, μα πολύ μακριά. Επίσης καλό θα είναι να σκεφτόμαστε πολύ, τα αγαπημένα μας πρόσωπα και να επαναλαμβάνουμε μέσα μας "Με αγαπά ο/η......, νοιάζεται για μένα, είναι μαζί μου και με σκέφτεται έστω και αν η απόσταση που μας χωρίζει είναι αρκετά μεγάλη". Όλα αυτά, μας κάνουν να βλέπουμε την θετική πλευρά της ζωής και να χαμογελούμε ακόμα και τις στιγμές που θέλουμε να κλάψουμε πάρα πολύ.

Βέβαια, καλό θα ήταν να αφιερώνουμε χρόνο για ξεκούραση, να ασχοληθούμε με ευχάριστα πράγματα όπως το διάβασμα ενός αγαπημένου μας βιβλίου, ένα χόμπι, ένα ταξίδι στο ίντερνετ και γιατί όχι; Ένα ταξίδι μέσα στα όνειρα μας. Ας αφήνουμε το μυαλό μας να ταξιδεύει σε ότι μας κάνει να νοιώθουμε όμορφα.

Όλα τα πιο πάνω μαζί, με μιαν πεντάλεπτη έστω γυμναστική και ένα ζεστό μπάνιο θα μας κάνουν να ξεχάσουμε αυτά που μας στενοχώρησαν.

Ορισμένα πράγματα δεν μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε για αυτό, αντί να αγχωνόμαστε και να στεναχωριόμαστε καλύτερο θα είναι να τα αποδεχτούμε ως έχουν. Αν αποδεχόμαστε ότι έρχεται στην ζωή μας, αν αποδεχόμαστε τον συνάνθρωπο μας με τα λάθη και τα ελαττώματα του, αν δεν σκεφτόμαστε γιατί δεν μας χαιρέτησε ο άλφα και ο βήτα, αν δεν σκεφτόμαστε τι βαθμό θα πάρουμε στο διαγώνισμα, αν δεν σκεφτόμαστε τι θα μας φέρει το αύριο τότε εμείς θα είμαστε ήρεμοι. Η ηρεμία, η εσωτερική γαλήνη δεν θα αφήσουν το άγχος να μας κυριέψει και να μας οδηγήσει στην αυτοκαταστροφή.

Πρέπει να προσπαθήσουμε να καταλήξουμε σε ότι είναι πιο σημαντικό για μας. Αν είναι σημαντική η αγορά ενός αυτοκινήτου (αν μπορούμε βέβαια, να το αγοράσουμε), ή ένα ταξίδι ή έστω ένας απλός περίπατος στην ακροθαλασσιά αγναντεύοντας την απέραντη γαλάζια θάλασσα ή τα αμέτρητα φωτεινά αστέρια τότε ας τα κάνουμε. Αυτά μας βοηθούν επίσης, να νοιώθουμε ήρεμα και να ξεχνάμε τις δυσκολίες στην ζωή μας όπως και έναν άσχημο λόγο από τους συνανθρώπους μας.

Ακούγεται παράξενο κι όμως, βοηθά να φέρνουμε εις το μυαλό μας ότι χείριστο θα μπορούσε να μας συμβεί ψάχνοντας λύσεις. Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε αν μας συμβεί το χειρότερο; Ποια θα είναι η αντίδραση μας σε τέτοιες περιπτώσεις; Πως θα μπορούσαμε να χειριστούμε τέτοιες καταστάσεις;Οι σκέψεις μας για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων μας βοηθά να έχουμε τον έλεγχο. Επίσης, όταν προσπαθούμε να σκεφτούμε είναι και ένας τρόπος να δουλεύουμε το μυαλό μας. Έτσι, δεν θα το αφήσουμε να παρασυρθεί και να καταπιαστεί με τις στεναχώριες μας.

Αν έχομε να κάνουμε πολλά πράγματα, να αγοράσουμε πολλά ψώνια τότε θα πρέπει να γράψουμε ότι θα κάνουμε ή θα αγοράσουμε για να μην νοιώθουμε άγχος πως κάτι ξεχάσαμε.

Τέλος και πολύ σημαντικό, θα πρέπει να βάλουμε χιούμορ στην ζωή μας και να βλέπουμε την αστεία πλευρά των πραγμάτων. Το γέλιο αλλάζει την διάθεση και μας κάνει να νοιώθουμε αισιοδοξία, ηρεμία και γαλήνη.

Πηγή kostasedessa.blogspot.com