Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Τα έσπασε…

… καλάθια και παράδοση! Ένας εντελώς ανέτοιμος και πολύ άστοχος Ολυμπιακός δεν κατάφερε να αντισταθεί στην σαφώς ανώτερη Μπιλμπάο και ηττήθηκε εκτός έδρας με σκορ 76-61στην πρώτη αγωνιστική του 1ου ομίλου της Ευρωλίγκας. Αυτή ήταν η πρώτη ήττα σε πρεμιέρα των Πειραιωτών στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση μετά από πέντε νικηφόρες. Χάινς (14π) και Γκετσεβίτσιους (15π) ήταν οι μόνοι από την ελληνική ομάδα που στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων.

Οι «ερυθρόλευκοι» ήταν σχετικά καλοί αμυντικά στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα ωστόσο παρουσίασαν τεράστιο επιθετικό πρόβλημα και με ποσοστό σε σουτ τριών πόντων 17% δεν θα μπορούσαν να έχουν τύχη κόντρα σε έναν πολύ πιο έτοιμο αντίπαλο.

Χωρίς βοήθειες μέσα στο καλάθι ο Χάινς που από ένα σημείο και μετά έπαιζε… γκαρντ προκειμένου να βρει τρόπο να σκοράρει καθώς στο σετ παιχνίδι ο Ολυμπιακός είχε μπλοκαριστεί εντελώς από τον Κατσικάρη. Στο τρίτο δεκάλεπτο η ομάδα του Ίβκοβιτς κατέρρευσε σε όλους τους τομείς επιτρέποντας στον αντίπαλο να «χτίσει» διαφορά.

Μπάνιτς και Φίσερ με 22 και 16 πόντους αντίστοιχα ήταν οι κορυφαίοι για τους Ισπανούς ενώ ο Βασιλειάδης είχε 9 με δύο τρίποντα.

Το ματς:

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς όχι μόνο συμπεριέλαβε τελικά τον Άντιτς στην αποστολή αλλά τον έβαλε και στην πρώτη πεντάδα του Ολυμπιακού, ενώ εκτός αυτής έμεινε ο Σπανούλης. Στο ξεκίνημα και οι δύο ομάδες ήταν άστοχες με αποτέλεσμα να… ανοίξει το σκορ μετά από δύο λεπτά αγώνα από την γραμμή βολών. Το γρήγορο 5-0 της Μπιλμπάο αφύπνισε τους «ερυθρόλευκους» που σε δύο φάσεις έφεραν το ματς στα ίσια. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν πολλά προβλήματα στην κυκλοφορία της μπάλας και έτσι η επιθετική του συγκομιδή ήταν κάκιστη με αποτέλεσμα να μείνουν πίσω στο σκορ.

Ο Γκετσεβίτσιους με εφτά δικούς του πόντους ουσιαστικά κρατούσε την ομάδα του «ζωντανή» στο σκοράρισμα αλλά το τρίποντο του Μουμπρού στην εκπνοή έκανε το 18-11 στο τέλος της περιόδου.

Σπανούλης και Χάινς είχαν πάρει την… σκυτάλη στην επιθετική λειτουργία του Ολυμπιακού που έψαχνε σκοράρισμα. Οι τέσσερις γρήγοροι πόντοι του Αμερικανού φόργουορντ ήταν ένα ξέσπασμα για τους Πειραιώτες που μείωσαν σε 22-19. Η συνέχεια όμως δεν ήταν ανάλογη για την ομάδα του Ίβκοβιτς που συνέχισε να… σπάει τα καλάθια και να μένει πίσω στο σκορ την ώρα που οι Ισπανοί επέμεναν στην άμυνα ζώνης.

Το θετικό για τον Ολυμπιακό ήταν ότι και η Μπιλμπάο είχε επιθετικό πρόβλημα και δεν κατάφερνε να ανοίξει την διαφορά που δεν ξέφευγε πάνω από τους πέντε πόντους. Το ημίχρονο ολοκληρώθηκε με τους Ισπανούς μπροστά με 37-31.

Με καλάθι του Σπανούλη ο Ολυμπιακός μείωσε στους δύο πόντους την διαφορά με την Μπιλμπάο και το σκορ έγινε 39-37. Ο Άντιτς ήταν ιδιαίτερα άστοχος και μαζί του οι «ερυθρόλευκοι» στερούνταν επιθετικές λύσεις κάτι που έδωσε την ευκαιρία στην Μπιλμπάο να κάνει το σκορ 50-39 (σερί 9-0) σε ένα σημείο που ήλεγχε απόλυτα τον αγώνα. Το τάιμ άουτ του Ίβκοβιτς δεν άλλαξε την εικόνα της ομάδας του που έμοιαζε… χαμένη την ώρα που η «Bilbao Arena» άρχισε να παίρνει… φωτιά.

Οι Ισπανοί κυρίως με τον Μπάνιτς έβρισκαν εύκολα λύσεις στο σκοράρισμα και το +15 στα τέλη της περιόδου έδειχνε ότι η κατάσταση ήταν μάλλον μη αναστρέψιμη. Μοναδική εξαίρεση για τους «ερυθρόλευκους» ήταν ο Χάινς που με δικούς του προσωπικούς πόντους έφτασε την διαφορά στο -9. Μία τεχνική ποινή στον Πρίντεζη για διαμαρτυρία έφερε τον Μπάνιτς στις βολές και το σκορ στο 60-49 στο τέλος της περιόδου.

Στην τελευταία περίοδο ο Ολυμπιακός με τους Χάινς και Γκετσεβίτσιους να αποτελούν επιθετική όαση, έκανε ότι μπορούσε αλλά η Μπιλμπάο στην ουσία δεν ένιωσε ποτέ να απειλείται. Η διαφορά έμενε σταθερά πάνω από τους δέκα πόντους. Από ένα σημείο και μετά οι «ερυθρόλευκοι» έδειχναν ανήμποροι να κάνουν κάτι και πολύ λογικά και δίκαια ήρθε το τελικό 76-61.

Τα δεκάλεπτα: 18-11, 37-31, 60-49, 76-61

Μπιλμπάο (Κατσικάρης): Φίσερ 2, Τζάκσον 11 (1), Χαμπλ 2, Μπάνιτς 22, Μουμπρού 4 (1), Στέβιτς, Ερβέλ, Ντ’ Ορ Φίσερ 16, Λόπεθ, Βασιλειάδης 9 (2), Γκριμάου 7 (1), Μπλουμς 3 (1).

Ολυμπιακός (Ίβκοτβις): Χάινς 14, Άντιτς 4, Σπανούλης 9 (1), Χάουαρντ 2, Παπαδόπουλος 5, Γκετσεβίτσιους 15 (2), Γλυνιαδάκης, Πρίντεζης 4, Παπανικολάου 2, Μάντζαρης 2, Σλούκας, Κατσίβελης 4.

Πηγή sport-fm.gr