Σε κάθε μεγάλη ποδοσφαιρική διοργάνωση οι τουρίστες που επισκέπτονται την χώρα έχουν ως επιθυμία να δοκιμάσουν τις ιερόδουλες της εκάστοτε πόλης. Πρόκειται για έναν… άγραφο νόμο που επιβεβαιώνεται σε κάθε ευκαιρία.
Ενόψει του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας, ένα κίνημα γυναικών με φεμινιστικά χαρακτηριστικά θέλει να αποτρέψει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.
Το FEMEN, είναι ένα κίνημα που… γεννήθηκε στο Κίεβο το 2008. Έγινε Παγκοσμίως γνωστό λόγω των γυμνών διαδηλώσεων των μελών του. Οι στόχοι του είναι συγκεκριμένοι:
Να τονίσει «το στοιχείο της ηγεσίας των γυναικών» και «να φτιάξει την εικόνα της Ουκρανίας, μίας πόλης γεμάτη ευκαιρίες για τις γυναίκες». Στα τέλη του Απριλίου του 2010 μάλιστα ο συγκεκριμένος οργανισμός είχε σκεφτεί σοβαρά να βάλει και υποψηφιότητα για τις κοινοβουλευτικές εκλογές.
Ο οργανισμός
Η… ραχοκοκαλιά του κινήματος αποτελείται από φοιτήτριες που βρίσκονται μεταξύ των 18 και 20 ετών. Στο Κίεβο υπάρχουν περίπου 300 ενεργά μέλη του κινήματος, ενώ δεν λείπουν και οι άντρες που στηρίζουν την συγκεκριμένη προσπάθεια. Από αυτά τα 300 άτομα, υπάρχουν 20 κορίτσια που διαδηλώνουν χωρίς εσώρουχα από την μέση και πάνω, ενώ τα υπόλοιπα μέλη είναι ντυμένα κανονικά.
Μάλιστα, σε μία διαδήλωση το 2010, ένα μέλος του FEMEN έκανε την ανάγκη του έξω από μία κλειδωμένη δημόσια τουαλέτα για να τονιστεί η έλλειψή τους. Ο βασικός στόχος του κινήματος έιναι να «ξυπνήσουν οι γυναίκες στην Ουκρανία και να γίνουν περισσότερο ενεργές, με αποτέλεσμα να οργανωθεί μέχρι το 2017 η επανάσταση των γυναικών».
Υπάρχει και επίσημη δικαιολογία για τον λόγο που οι διαδηλώσεις είναι γυμνές. «Διαλέξαμε αυτόν τον τρόπο, γιατί μόνο έτσι θα ακουστούν τα παράπονά μας. Αν είχαμε πανό και διάφορα άλλα, δεν θα έδινε κανένας σημασία».
Βέβαια, ο συγκεκριμένος οργανισμός έχει αναγκάσει αρκετά από τα κορίτσια να παραπονεθούν ότι οι οικογένειές τους έχουν αποξενωθεί, καθώς η συμπεριφορά τους δεν είναι αποδεκτή από την πλειοψηφία του κόσμου.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η επίσημη σελίδα του οργανισμού στο facebook μπλοκαρίστηκε, καθώς κρίθηκε ότι περιέχει πορνογραφικό υλικό.
Πώς ξεκίνησε…
Όλα έγιναν το 2008, όταν η 28χρονη πλέον Άννα Χουτσόλ δημιούργησε το συγκεκριμένο κίνημα. Όπως είπε η ίδια μία προσωπική της εμπειρία όπου εξαπατήθηκε και δέχτηκε υποσχέσεις που δεν έγιναν πραγματικότητα, την έκανε να… ξυπνήσει.
«Δημιούργησα το FEMEN γιατί έβλεπα ότι οι γυναίκες δεν ήταν δραστήριες στην κοινωνία μας. Όλοι έχουν έναν αρσενικό προσανατολισμό και οι γυναίκες έχουν παθητικό ρόλο», λέει χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά την σχέση του συγκεκριμένου κινήματος με το ποδόσφαιρο, έχει να κάνει με το γεγονός ότι η αύξηση του τουρισμού κατά την διάρκεια του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος θα σημάνει και αύξηση της πορνείας.
Η Χουτσόλ είναι κατά της νομιμοποίησης του συγκεκριμένου επαγγέλματος, ενώ είχε προτείνει και την τιμωρία των ανδρών που γεύονται επί πληρωμή τα κορμιά των γυναικών.
Το συγκεκριμένο κίνημα… αντιγράφηκε στην Ρωσία με την ονομασία RU FEMEN, ωστόσο η Χουτσόλ έκανε καταγγελία για παράνομη χρησιμοποίηση του ονόματος και έτσι το συγκεκριμένο κίνημα αφανίστηκε εν τη γενέσει του.
Το FEMEN δέχεται μεγάλη κριτική, καθώς οι Ουκρανοί δεν πιστεύουν ότι αποσκοπεί κάπου και θεωρούν ότι δεν υπάρχει κάποιο νόημα με τις συγκεκριμένες διαμαρτυρίες. Μάλιστα, αρκετοί γονείς ακτιβιστριών φοβούνται ότι οι κόρες τους έχουν εθιστεί στα ναρκωτικά. Η θέση του FEMEN, όμως, είναι ότι ο οργανισμός είναι ανεξάρτητος από την πολιτική και την θρησκεία.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου