Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Χωρίς θέρμανση 19 παιδικοί σταθμοί!


Χωρίς πετρέλαιο είναι σήμερα (με τις ανώτερες θερμοκρασίες περίπου στους 10 βαθμούς Κελσίου), 19 παιδικοί σταθμοί του Δήμου Αθήνας, όπου φιλοξενούνται εκατοντάδες βρέφη και νήπια λαϊκών οικογενειών από τοΠαγκράτι, τα Πατήσια, το Βοτανικό, το Μεταξουργείο, τα Σεπόλιακαι αλλού. Σε άλλους 3 σταθμούς τα αποθέματα λήγουν. Αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων των κομμάτων του ευρωμονόδρομου και των συμβιβασμένων δημοτικών πλειοψηφιών.
Σήμερα, στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθήνας ανήκουν 82 Παιδικοί Σταθμοί (οι 27 θερμαίνονται με πετρέλαιο), όπου φιλοξενούνται καθημερινά περίπου 5.500 παιδιά. Σημειωτέον ότι επί δημαρχίας Κακλαμάνη (είχε στήριξη από ΝΔ/ΛΑ.Ο.Σ.) ο Δήμος έκλεισε 8 παιδικούς σταθμούς και σήμερα επί δημαρχίας Καμίνη (στήριξη από ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ/Οικολόγους) άλλους 4. Χρειάστηκε το καλοκαίρι η συντονισμένη αντίδραση του ΠΑΜΕ,δημοτικών και διαμερισματικών συμβούλων του ΚΚΕ, εκλεγμένων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», της ΟΓΕ, της Ομοσπονδία Γονέων και άλλων μαζικών φορέων, προκειμένου να μην κλείσουν περισσότεροι. Ετσι κι αλλιώς, δεν πήραν όλα τα παιδιά οι γονείς των οποίων έκαναν αίτηση για μια θέση (στο Δημοτικό Συμβούλιο της 25/7 αναφέρθηκε επισήμως ότι μένουν εκτός 1.668 παιδιά).
Ωστόσο, τα προβλήματα δε σταματούν εκεί. Στο πλαίσιο περικοπής πόρων για την κάλυψη βασικών κοινωνικών αναγκών, της μεθοδευμένης καθυστέρησης στις προμήθειες αναγκαίων αγαθών, σύμφωνα με στοιχεία του Δημοτικού Βρεφοκομείου και όπως αναγράφεται σε σχετική «κατάσταση αποθεμάτων πετρελαίου θέρμανσης» στις 14/11:
  • «Από τους 27 παιδικούς σταθμούς, οι 19 δεν έχουν καθόλου πετρέλαιο.
  • Σε 3 παιδικούς σταθμούς το απόθεμα επαρκεί για τρεις μέρες περίπου.
  • Σε 8 παιδικούς σταθμούς χωρίς απόθεμα πετρελαίου, φιλοξενούνται βρέφη».
Βάσει της ίδιας κατάστασης χωρίς πετρέλαιο (ή με εξαντλούμενο) είναι οι εξής παιδικοί σταθμοί:
  • Στο 2ο Διαμέρισμα, ο 5ος στο Παγκράτι και οι 9ος, 12ος, 13ος στο Νέο Κόσμο.
  • Στο 3ο Διαμέρισμα, ο 11ος στο Βοτανικό. Ο 13ος στο Μεταξουργείο είχε στη δεξαμενή του στις 14/11 «7 πόντους».
  • Στο 4ο Διαμέρισμα, ο 6ος και ο 11ος στα Σεπόλια. Ο 5ος και ο 10ος στο Λόφο Σκουζέ είχαν στην κοινή δεξαμενή τους στις 14/11 «29 πόντους».
  • Στο 5ο Διαμέρισμα ο 3ος στον Προμπονά, ο 4ος στα Κάτω Πατήσια, οι 5ος, 11ος και 12ος στα Ανω Πατήσια.
  • Στο 6ο Διαμέρισμα οι 8ος και 11ος στην Ανω Κυψέλη.
  • Στο 7ο Διαμέρισμα οι 3ος και 8ος στου Γκύζη, ο 9ος στους Αμπελόκηπους, ο 12ος στο Πολύγωνο και ο 18ος στους Ελληνορώσους.
Θυμίζουμε ότι το ζήτημα κατήγγειλαν ήδη από τη Δευτέρα οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ στο Δήμο Αθήνας, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η δημοτική αρχή, η διοίκηση του Βρεφοκομείου, αρμόδιες υπηρεσίες μπορεί να αντιτείνουν ότι στους σταθμούς αυτούς, μέχρι να γίνει η προμήθεια καυσίμου, λειτουργούν εναλλακτικά air condition. Ωστόσο, η χρήση τους αντενδείκνυται σε χώρους όπου διαβιούν βρέφη (ξηραίνει την ατμόσφαιρα, ερεθίζει το αναπνευστικό σύστημα, γίνονται ευάλωτα σε ιώσεις και αλλεργικές παθήσεις).
Στο μεταξύ, σε λίγες βδομάδες, το Δεκέμβρη λήγουν οι συμβάσεις περίπου 500 εργαζομένων στους σταθμούς (ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στο Βρεφοκομείο είναι περίπου 1.500, με αρκετούς από τους μόνιμους ή τους αορίστου χρόνου να βρίσκονται στα πρόθυρα συνταξιοδότησης). Αν οι συμβασιούχοι απολυθούν, δεν καλυφθούν οι θέσεις και συνυπολογιζομένων των συνταξιοδοτήσεων, είναι ορατός ο κίνδυνος να κλείσουν αρκετά τμήματα, ακόμα και σταθμοί στα μέσα της σχολικής σεζόν. Γίνονται δυσοίωνες προβλέψεις ότι περισσότερα από 700 βρέφη και νήπια θα βρεθούν τότε εκτός σταθμών.