Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2011

ΗΠΑ: Έδιωξαν μπασκεμπολίστρια γιατί ήταν ετεροφυλόφιλη!


Η Brooke Heike ήταν αστέρι στο κολεγιακό πρωτάθλημα μπάσκετ και ήταν περιζήτητη από πολλά κολέγια που κυνηγούσαν το πρωτάθλημα, για τις δεξιότητές της στα ριμπάουντ και στα κοψίματα. Αφού οδήγησε την ομάδα της στον πρώτο τίτλο στα 18 χρόνια, αποφάσισε να παρουσιαστεί στο Κεντρικό Πανεπιστήμιο του Michigan (CMU), που τηςπρόσφερε πλήρη υποτροφία.
Αλλά η Heike λέει ότι έπεσε σε δυσμένεια το 2007 από τη νέα προπονήτρια της γυναικείας ομάδας μπάσκετ του Πανεπιστημίου, την Σου Γκεβάρα, (Sue Guevara) και τελικά διώχτηκε από την ομάδα. Ισχυρίζεται ότι η προπονήτριά της, που είναι λεσβία, θεώρησε ότι η ετεροφυλοφιλία της ήταν ένα ζήτημα.
Η δικηγόρος Cindy Rhodes Victor της εταιρείας Victor, εκπροσωπεί την Heike στην αγωγή που κατέθεσε η Heikeκατά του Πανεπιστημίου.
"Δεν διώχτηκε μόνο από την ομάδα, αλλά της πήραν και την υποτροφία γιατί η προπονήτρια της έλεγε ότι δεν ήταν ο «τύπος» της," εξηγεί η Βίκτωρ. "Και όταν η Brooke ρώτησε την Γκεβάρα ποιος ήταν αυτός (ο τύπος), εκείνη είπε «δεν θέλω να φοράς μακιγιάζ, έχεις φίλο, δεν θέλω να έχεις φίλο ... είσαι πολύ τύπος ‘κοριτσιού’ (‘too girly girl’)»- τέτοιου είδους».
Η Victor, λέει ότι η Heike ήταν μία εξαιρετική μπασκετμπολίστρια. Προσθέτει ότι οι συμπαίκτριές της την ήθελαν, αλλά η προπονήτριά της αρνήθηκε να τη βοηθήσει. Η Heike κατέληξε να προσλαμβάνει ανεξάρτητους προπονητές για να την βοηθήσουν. Σύμφωνα με την δικηγόρο της Heike, η ακύρωση της μεγάλη υποτροφίας της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ήρθε σαν έκπληξη.
"Ούτε καν πει της είπαν ότι η υποτροφία της ήταν σε κίνδυνο ή ότι η θέση της ήταν σε κίνδυνο", λέει η Βίκτωρ. «Από το πουθενά παίρνει ένα γράμμα από το γραφείο οικονομικής ενίσχυσης που λέει ότι σας έχει αφαιρεθεί η υποτροφία." Μία συμπαίκτρια είπε τότε στην 20χρονη ότι "η προπονήτρια ανακοίνωσε χθες ότι δεν θα είσαι στην ομάδα, επειδή δεν είσαι 'ευχαριστημένη'."
Εκπρόσωποι του CMU αρνήθηκαν να δώσουν συνέντευξη, αλλά, αντίθετα, μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έκαναν μια δήλωση λέγοντας ότι είναι εξοικειωμένοι με τις καταγγελίες και ότι θα υπερασπιστούν τη θέση τους στο δικαστήριο. Σύμφωνα με τη δικογραφία, η εν λόγω προπονήτρια είχε απολυθεί από ένα άλλο σχολείο το 2003. Τα μέλη της ομάδας σε εκείνο το σχολείο κατηγόρησαν την Γκεβάρα ότι έκανε και εκεί παρόμοιες ενέργειες.