Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Οι ευθύνες θα καταλογιστούν;


Τόσο από το συγκεκριμένο πλαίσιο μέσα στο οποίο δημιουργήθηκε, όσο και από τη σύνθεσή της, είναι σαφές ότι η νέα, μεταβατική κυβέρνηση υπό τον Λ. Παπαδήμο, δεν έχει χαρακτήρα ανανέωσης, προς την κατεύθυνση υλοποίησης μιας νέας πολιτικής, αλλά είναι αποκλειστικά και μόνο μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Να ψηφίσει τη δανειακή σύμβαση και αυτά που απορρέουν από την απόφαση της συνόδου κορυφής της 26ης – 27ηςΟκτωβρίου, να εξασφαλίσει την εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου και να προχωρήσει, στη συνέχεια, στην προκήρυξη των εκλογών.
Ο μεταβατικός πρωθυπουργός αναλαμβάνει να οδηγήσει το καράβι της χώρας σε ασφαλές καταφύγιο μετά την τρικυμία που προκάλεσε η διακυβέρνηση Παπανδρέου τα δύο προηγούμενα χρόνια. Παράλληλα, ο Λ. Παπαδήμος επωμίζεται το βαρύ φορτίο να θέσει τις βάσεις για την αποκατάσταση της χαμένης αξιοπιστίας της χώρας.
Από την πρώτη δημόσια τοποθέτησή του, ο νέος πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν είναι πολιτικός και ότι, στην πολυετή διαδρομή του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ασχολήθηκε με την άσκηση οικονομικών πολιτικών. Αυτή είναι και η παρακαταθήκη που θα πρέπει να αφήσει στην επόμενη κυβέρνηση που θα αναδειχθεί από τις εκλογές στις οποίες θα αναμετρηθούν πολιτικές. Από τη μια πλευρά, η αποδεδειγμένα αποτυχημένη, αδιέξοδη πολιτική του ΠΑΣΟΚ, που βύθισε τη χώρα στην ύφεση και καταδίκασε την κοινωνία στη φτώχεια και τη εξαθλίωση και από την άλλη η προοπτική για ανάπτυξη και ανάκαμψη που δίνει η πρόταση ελπίδας της Νέας Δημοκρατίας.
Είναι γεγονός ότι πολλοί μέσα στο ΠΑΣΟΚ ανακάλυψαν όψιμα τον καταστροφικό ρόλο του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος έστειλε τη χώρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την έφθασε ένα βήμα πριν από τη χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ με την εγκληματική πρωτοβουλία του για το δημοψήφισμα. Όλα αυτά, τα οποία ο Ελεύθερος Τύπος είχε εγκαίρως επισημάνει, δεν μπορούν να σβηστούν με μια μονοκονδυλιά επειδή ο κ. Παπανδρέου αντικαταστάθηκε από ένα τεχνοκράτη πρωθυπουργό με ευρωπαϊκή αποδοχή. Γιατί οι ευθύνες υπάρχουν και θα καταλογιστούν.


Τύπος της Κυριακής

Πηγή "Ας μιλήσουμε επιτέλους"