Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Ποιοι μπαίνουν στο υπουργικό συμβούλιο

Κομμάτι - κομμάτι, σαν τον σχηματισμό ενός δύσκολου παζλ με εκατοντάδες μικρά μέρη, ολοκληρώνεται με αργούς ρυθμούς η συγκρότηση της νέας κυβέρνησης. Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός αναμένει την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το νέο υπουργικό συμβούλιο θα απαρτίζεται από τα εξής πρόσωπα:

Πρωθυπουργός: Λουκάς Παπαδήμος

 

Αντιπρόεδροι της Κυβέρνησης:

Ευάγγελος Βενιζέλος και πιθανότατα ο Θεόδωρος Πάγκαλος.

 

Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Υπουργός: Δημήτρης Ρέππας.
Υφυπουργοί: Ντίνος Ρόβλιας και Παντελής Τζωρτζάκης.

 

Υπουργείο Οικονομικών
Υπουργός:  Ευάγγελος Βενιζέλος

Αναπληρωτές υπουργοί: Φίλιππος Σαχινίδης, Γιάννης Μουρμούρας

 

Υπουργείο Εσωτερικών:

Υπουργός: Τάσος Γιαννίτσης

Αναπληρωτής Υπουργός: Φώφη Γεννηματά.

Υφυπουργός: Πάρις Κουκουλόπουλος

 

Υπουργείο Εξωτερικών
Υπουργός: Σταύρος Δήμας

Αναπληρώτρια Υπουργός: Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Υφυπουργός: : Δόλλης Δημήτριος

 

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Υπουργός: Δημήτρης Αβραμόπουλος
Αναπληρωτής: Γιάννης Ραγκούσης

Υφυπουργός: Παναγιώτης Καράμπελας, ή Γιώργος Γεωργίου

 

Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

Υπουργός: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Αναπληρωτής Υπουργός: Σωκράτης Ξυνίδης

Υφυπουργός: Θάνος Μωραίτης, Άδωνις Γεωργιάδης

 

Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Υπουργός: Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Αναπληρωτής Υπουργός: Νικόλαος Σηφουνάκης

Υφυπουργός: Ιωάννης Μανιάτης,

 

Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
Υπουργός: Άννα Διαμαντοπούλου

Αναπληρωτής Υπουργός: Κώστας Αρβανιτόπουλος

Υφυπουργός: Παρασκευή Χριστοφιλοπούλου,

 

Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Υπουργός: Μάκης Βορίδης
Υφυπουργός: Ιωάννης Μαγκριώτης,

 

Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Υπουργός: Γεώργιος Κουτρουμάνης

Υφυπουργός: Γιάννης Κουτσούκος

 

Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Υπουργός: Ανδρέας Λοβέρδος
Υφυπουργοί: Δημήτρης Μπαρτζόπουλος, Μιχάλης Τιμοσίδης, Μάρκος Μπόλαρης.

 

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Υπουργός: Κώστας Σκανδαλίδης

Υφυπουργοί: Γιάννης Δριβελέγκας και Αστέριος Ροντούλης

 

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Υπουργός: Μιλτιάδης Παπαϊωάννου

Υφυπουργός: Γιώργος Πεταλωτής

 

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Υπουργός: Χρήστος Παπουτσής
Υφυπουργός: Μανώλης Όθωνας

 

Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού
Υπουργός: Παύλος Γερουλάνος
Υφυπουργός: Πέτρος Αλιβιζάτος

 

Υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος: Γιώργος Σταυρόπουλος

Ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης και των κωλύμματων που πρέπει να υπερκεραστούν, είναι το γεγονός ότι ο εντολοδόχος πρωθυπουργός χρειάστηκε να έχει συνομιλίες με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος για το λόγο αυτό μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου. Προφανώς η συνομιλία των κυρίων Παπαδήμου και Παπανδρέου θα μπορούσε να έχει και ενημερωτικό χαρακτήρα για θέματα αρμοδιότητας του νέου πρωθυπουργού, είναι προφανές όμως ότι μπορεί να ερμηνευθεί και με άλλους τρόπους την ώρα που δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως το νέο κυβερνητικό σχήμα. Όπως έχει γίνει γνωστό, ο κ. Παπανδρέου είχε ζητήσει να διατηρήσουν τα υπουργεία τους ή έστω να παραμείνουν στην κυβέρνηση ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών κ. Σταύρος Λαμπρινίδης και ο υπουργός Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος, ίσως και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
 
Ισως δεν είναι αντιπροσωπευτικό, θεωρείται πάντως ενδεικτικό του παζαριού το ποια θα είναι η νέα πολιτική ηγεσία στο υπουργείο Άμυνας. Υπουργός Άμυνας τοποθετείται ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος με αναπληρωτή υπουργό τον κ. Γιάννη Ραγκούση και υφυπουργό τον απόστρατο κ. Παναγιώτη Καράμπελα.
 
Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υπουργός παραμένει ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης με υφυπουργό τον κ. Αστέριο Ροντούλη από το ΛΑΟΣ.
 
Υπουργός Εξωτερικών συμφωνήθηκε να αναλάβει ο κ. Σταύρος Δήμας, αντιπρόεδρος της ΝΔ.

Πληροφορίες έλεγαν ότι ο κ. Καρατζαφέρης έχει ζητήσει την υπουργοποίηση σχεδόν όλης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του!

Σε κάποιες περιπτώσεις μεταδίδεται ότι υπάρχουν ισχυρές διαφωνίες και ενστάσεις ακόμη και μεταξύ υποψηφίων για μία θέση υπουργού απο το ίδιο κόμμα, γεγονός που κάθε άλλο παρά διευκολύνει τους χειρισμούς του κ. Παπαδήμου.
 
Βέβαιον θεωρείται ότι ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος θα παραμείνει υπουργός των Οικονομικών και αντιπρόεδρος της νέας κυβέρνησης Παπαδήμου. Στην κυβέρνηση θα παραμείνουν ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος, η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου και ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Και οι τρεις ειδοποιήθηκαν τηλεφωνικώς από τον κ. Παπαδήμο ότι παραμένουν στα χαρτοφυλάκιά τους.
 
Στο Εσωτερικών τοποθετείται κατά πάσα πιθανότητα ο Τάσος Γιαννίτσης με αναπληρώτρια υπουργό τη Φώφη Γενημματά.
 
Αντικαθίστανται -εκτός απροόπτου- οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας κ. Πάνος Μπεγλίτης, Εσωτερικών κ. Χάρης Καστανίδης, Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ηλίας Μόσιαλος, όπως έχει ζητήσει ο κ. Αντώνης Σαμαράς.
 
Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης παραμένει ο κ. Δημήτρης Ρέππας με υφυπουργούς τους κυρίους Ντίνο Ρόβλια και Παντελή Τζωρτζάκη.

Από το βράδυ της Πέμπτης οι συνομιλίες είναι διαρκείς μεταξύ των στελεχών του ΠΑΣΟΚ. "Σφαγή" αναμένεται να γίνει μεταξύ των υφυπουργών, τόσο διότι αναμένεται να μειωθεί ο συνολικός αριθμός τους όσο και επειδή εκ των πραγμάτων- λόγω συμμετοχής στελεχών της ΝΔ και του ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση- θα είναι λιγότερα τα στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης που θα στελεχώνουν το υπουργικό συμβούλιο υπό τον κ. Παπαδήμο. Περίπου οκτώ με δέκα νέοι υφυπουργοί από τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ αναμένεται να εισέλθουν στη νέα κυβέρνηση.
 

Τι αναλαμβάνει η ΝΔ

 
Για το υπουργείο Εξωτερικών κατευθύνεται ο κ. Σταύρος Δήμας. Υπουργός Άμυνας αναμένεται να οριστεί ο έτερος αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος. Διαφωνία έχει καταγραφεί για τη θέση του αντιπροέδρου που θα καλυφθεί από στέλεχος της ΝΔ. Αρχικά είχε προταθεί να είναι ο κ. Σταύρος Δήμας αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για να συμβάλλει στις επαφές με την Ευρωπαική Ένωση ως πρώην Επίτροπος και να έχει ένα γενικό συντονιστικό ρόλο στο νέο σχήμα. Άλλωστε γνωρίζεται με τον κ. Παπαδήμο από τα χρόνια που και οι δύο ήταν στην Ευρώπη.

Δημιουργήθηκε όμως εμπλοκή λόγω της απαίτησης του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου να μην οριστεί ο κ. Δήμας αντιπρόεδρος προκειμένου να μην τον υπερβεί στην εσωκομματική ιεραρχία στη ΝΔ. Έτσι κατευθύνθηκε ο κ. Δήμας προς το υπουργείο Εξωτερικών κάτι όμως που προκάλεσε άλλη εμπλοκή με τον κ. Λαμπρινίδη για τον οποίο επιμένει να μην μετακινηθεί ο κ. Παπανδρέου, διότι ο σημερινός επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας μόλις τον Ιούνιο παραιτήθηκε από την Ευρωβουλή για να αναλάβει το υπουργείο δίνοντας την θέση του στον συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού κ. Δημήτρη Δρούτσα.

Πηγή