Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

To project "Super League" και ο επί θύραις διαχωρισμός Βορρά – Νότου

Σε αναβρασμό βρίσκονται τις τελευταίες ώρες πολιτικά και οικονομικά επιτελεία των ευρωπαϊκών χωρών – και όχι μόνο – καθώς τα χρονικά περιθώρια για την εξεύρεση μιας πειστικής λύσης στο ευρωπαϊκό πρόβλημα χρέους είναι πλέον… μηδενικά.

Ενόψει του κρίσιμου Eurogroup, πολύ δε περισσότερο της επικείμενης συνόδου Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου, τα σενάρια για το περιβόητο γαλλογερμανικό σχέδιο δίνουν και παίρνουν.

Από φήμες περί σχεδίων για αλλαγές της Συνθήκης της Ε.Ε. που θα προβλέπουν αυστηρούς δημοσιονομικούς ελέγχους και κυρώσεις, έως τις «πληροφορίες» για γερμανικό σχέδιο δημιουργίας ενός «κλαμπ υγιών κρατών» εντός και εκτός της ευρωζώνης που θα έχει «αυξημένο λόγο και δραστηριότητα στις αποφάσεις που θα αφορούν τους 27».

Αυτό το τελευταίο ήδη ονομάστηκε από τα γαλλικά και τα… βρετανικά (!) ΜΜΕ ως το project «Super League» και επί της ουσίας οδηγεί εκ του ασφαλούς στον διαχωρισμό της ευρωζώνης μεταξύ Βορρά και Νότου. Κάτι που θα τεθεί από Γερμανία και Γαλλία και στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, όπου οι δύο χώρες δείχνουν διατεθειμένες να πιέσουν για αλλαγές-εξπρές στη Συνθήκη, οι οποίες θα επικυρώνονται από την κάθε χώρα ξεχωριστά ώστε να παρακάμπτονται οι χρονοβόρες διαδικασίες των Βρυξελλών.

Αυτό το σχέδιο εξάλλου συζητήθηκε, όπως όλα δείχνουν, και στη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής στο Βερολίνο μεταξύ των υπουργών Οικονομικών Γερμανίας, Ολλανδίας και Φινλανδίας. Επισήμως τότε μάθαμε πως αντικείμενο της συνάντησης ήταν η έκτη δόση του δανείου για την Ελλάδα και η κοινή στάση που θα κρατήσουν οι τρεις χώρες απέναντι στην Ελλάδα εν όψει του Εurogroup, δημοσιογραφικές πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι η πραγματική συζήτηση αφορούσε την επόμενη μέρα και τον σταδιακό διαχωρισμό του Βορρά από τον Νότο. Εκεί υπήρξε και η πρώτη αντίδραση, καθώς η Φινλανδία δείχνει να απορρίπτει κάθε σχέδιο διαχωρισμού της Ευρωζώνης!
Πάντως σε μια πρώτη αντίδραση και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, απορρίπτει μια τέτοια εξέλιξη, υποστηρίζοντας μάλιστα πως η πρόταση δεν θα τύχει στήριξης από άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, επιδιώκεται και η πρόωρη ενεργοποίηση του μόνιμου μηχανισμού ESM, ώστε να επιτρέπεται η υποχρεωτική συμμετοχή των ιδιωτών σε πιθανά κουρέματα χρεών.

Ειδικά για την «ενδιάμεση περίοδο» ως την ενεργοποίηση του ESM,  οι Ευρωπαίοι αναμένεται να καταλήξουν στο Eurogroup σε μια τελική συμφωνία για τους κανόνες που θα διέπουν το EFSF, τη μόχλευση των κεφαλαίων του και την πίστωση των κρατών-μελών της ευρωζώνης όπως και τη δυνατότητα παρέμβασης του προσωρινού Ταμείου στην πρωτογενή και στη δευτερογενή αγορά.

Σύμφωνα με το Reuters, τα σχετικά έγγραφα της συμφωνίας είναι έτοιμα και αναμένεται να επικυρωθούν στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, ανοίγοντας τον δρόμο στο EFSF να διεκδικήσει κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές.

Σίγουρη η έκτη δόση για την Ελλάδα

Σε κάθε περίπτωση το φλέγον θέμα για την Ελλάδα, αυτό της άμεσης εκταμίευσης της έκτης δόσης του δανείου, μοιάζει να «κλειδώνει». Αυτό υποστήριξε εξάλλου και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος τόνισε ότι η Γερμανία θα εγκρίνει την έκτη δόση των 8 δισ. δολαρίων της Ελλάδας εάν η τρόικα δώσει το "πράσινο φως" στο Eurogroup, κάτι που αναμένεται να συμβεί.

Ο χερ Σόιμπλε απηύθυνε παράλληλα έκκληση για «ταχεία ολοκλήρωση διαπραγματεύσεων που αφορούν στο haircut 50% επί των ελληνικών ομολόγων, αλλά και για το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας των 130 δισ. ευρώ», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρέπει να κλείσει μια «ανοιχτή πηγή μετάδοσης της κρίσης στην υπόλοιπη Ευρωζώνη».
Με τις δηλώσεις Σόιμπλε συντάχθηκε και ο Επίτροπος Όλι Ρεν,

Πηγή "Πρώτο Θέμα"