Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Η μέρα του Αλέξη, με 5.000 ένστολους στο πόδι…

Με διαδηλώσεις στις περισσότερες πόλεις της χώρας, μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί τιμούν σήμερα τη συμπλήρωση τριών χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. 

Στην Αθήνα μεγάλη πανεκπαιδευτική συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 12 στα Προπύλαια όπου θα συγκεντρωθούν μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί, ενώ στις 6 το απόγευμα προγραμματίζεται συγκέντρωση αντεξουσιαστών.

Προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια, η Ελληνική Αστυνομία θα προσαρμόσει το επιχειρησιακό της σχέδιο στα πρότυπα της ημέρας του Πολυτεχνείου όπου κατά γενική ομολογία όλα κύλησαν ομαλά χωρίς έκτροπα και εκτεταμένα επεισόδια. 

Μετά από συσκέψεις των επιτελών του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. αποφασίστηκε να «οχυρωθεί» το κέντρο της Αθήνας. Συγκεκριμένα, θα λαμβάνουν μέτρα 5.000 ένστολοι. Από αυτούς οι 1.500 θα ανήκουν στη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων. Θα είναι δηλαδή 20 διμοιρίες της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης (ΥΜΕΤ), 15 διμοιρίες της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης (ΥΑΤ). Ισχυρές δυνάμεις των ομάδων ΔΙ.ΑΣ. και ΔΕΛΤΑ. Εκατοντάδες άνδρες της Κρατικής Ασφάλειας και της Τροχαίας.

Με δεδομένο ότι το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο θα ξεκινήσει από τα Προπύλαια με αρχικό προορισμό τη Βουλή, το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. προβλέπει τη φρούρηση με διμοιρίες των ΜΑΤ της Βουλής, του Πολυτεχνείου, των γραφείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ.α. Για το Κοινοβούλιο σχεδιάστηκε ειδικό πλάνο, καθώς αναμένεται να μπει στο στόχαστρο των διαδηλωτών. Εκεί θα ανέβει το τείχος από πλεξιγκλάς.


Εξαιτίας των συγκεντρώσεων, ο σταθμός του Μετρό στο Πανεπιστήμιο θα κλείσει στις 5 το απόγευμα και στις 6 θα κλείσει ο σταθμός στο Σύνταγμα.

Η Τροχαία θα πραγματοποιήσει έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων έως τις 7 το πρωί της Τετάρτης, καθώς και απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης σε πολλούς κεντρικούς δρόμους ενώ οχήματα και άνδρες της Πυροσβεστικής θα βρίσκονται σε προκαθορισμένα σημεία.

Σε επιφυλακή θα βρίσκεται και το ΕΚΑΒ με πέντε ασθενοφόρα.

«Οι οδηγίες που  έχουν πάρει οι επικεφαλής των δυνάμεων είναι να είναι διακριτικοί και να μην προκαλούν», λέει μάχιμος αξιωματικός και προσθέτει ότι «στην περίπτωση που δημιουργηθούν επεισόδια, η αντίδραση των αστυνομικών θα είναι άμεση».

Δύο πορείες και στη Θεσσαλονίκη

Στις 12.00 στο άγαλμα Βενιζέλου θα συγκεντρωθούν μαθητές, ενώ στις 18.00 το απόγευμα στην Καμάρα έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση μελών της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

Η Τροχαία έχει ανακοινώσει έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, με διακοπές σε κεντρικούς δρόμους. έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.