Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Ποιοι γλιτώνουν τη διακοπή ρεύματος για το χαράτσι

Εκδόθηκε την Παρασκευή η πολυαναμενόμενη εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία παρέχονται οδηγίες και διευκρινίσεις για την εφαρμογή του Ν. 4021/2011, περί έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών. 

Σύμφωνα με την απόφαση, η διακοπή ηλεκτροδότησης αναστέλλεται, εάν συντρέχουν ειδικοί λόγοι υγείας στο πρόσωπο του χρήστη του ακινήτου, για το οποίο επιβλήθηκε το ειδικό τέλος και αποδεικνύεται ότι η διακοπή του ρεύματος θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή ή την υγεία τους (όπως π.χ. όταν ο χρήστης υποστηρίζεται μηχανικά).

Ακόμη, όταν ο κύριος του ακινήτου, για το οποίο επιβλήθηκε το τέλος, είναι και χρήστης του και ζει υπό μειονεκτικές κοινωνικά συνθήκες, όπως η απουσία εισοδήματος και περιουσιακών στοιχείων.

Όπως προβλέπεται, αιτήσεις για διορθώσεις επί του τέλους ακινήτων σε ό,τι αφορά τα τετραγωνικά και την τιμή ζώνης θα μπορούν να υποβάλουν οι πολίτες στους δήμους των περιοχών τους μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2012.

Εφόσον προκύπτει διαφορά με βάση το αρχικό ποσό, τότε αυτή θα αφαιρείται από το τέλος του 2012.

Δείτε εδώ όλη την εγκύκλιο του ΥΠΟΙΚ για το τέλος ακινήτων

Νωρίτερα την Παρασκευή, στο Συμβούλιο της Επικρατείας συζητήθηκαν οι προσφυγές κατά του τέλους ακινήτων. Δείτε αναλυτικό ρεπορτάζ εδώ

Μιλώντας στη Βουλή, επίσης, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος χαρακτήρισε λάθος τη διακοπή της ηλεκτροδότησης σε όσους δεν μπορούν αντικειμενικά να πληρώσουν το ειδικό τέλος ακινήτων, εξήγησε όμως ότι «το μέτρο δεν μπορεί να καταργηθεί».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Πηγή "Πρώτο Θέμα"