Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Πώς εξαπάτησαν την εφορία με τα διπλά τιμολόγια


Με «μαθήματα φοροδιαφυγής μετά διδασκάλου» προσομοιάζει η εξέλιξη του πολύκροτου σκανδάλου παράνομων συναλλαγών, ύψους 200 εκατ. ευρώ, μεταξύ αθλητικών σωματείων της Θεσσαλονίκης και εκατοντάδων επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας. Η υπόθεση, που είναι στο «μικροσκόπιο» του ΣΔΟΕ, εμπλέκει σχεδόν 540 επιχειρήσεις, οι οποίες εμφανίζονται να φοροδιαφεύγουν με την προτροπή και την από κοινού υλοποίηση με αθλητικούς συλλόγους μίας ιδιοφυούς κομπίνας, η οποία έχει ως αφετηρία τα διαφημιστικά προγράμματα πάνω στη φανέλα ή εντός των εγκαταστάσεων αθλητικών κέντρων (γήπεδα κ.α.).
Το τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ αυτό -το οποίο ξεκινά από το 2002, με τους ελέγχους του ΣΔΟΕ να έχουν εισέλθει πλέον στο τελικό στάδιο- γράφτηκε πριν από λίγες ημέρες όταν προσκλήθηκαν από μεγάλο αθλητικό σωματείο της Θεσσαλονίκης επιχειρηματίες οι οποίοι διαφημίστηκαν μέσω του συγκεκριμένου συλλόγου.
«Συντεταγμένη δράση»
«Απαλλαγή του Συλλόγου σημαίνει ουσιαστικά και απαλλαγή των επιχειρήσεών σας... Θέμα της συνέλευσης είναι η ένωση και κοινή συντεταγμένη δράση, πίεση και προστασία των διαφημιζόμενων επιχειρήσεων στο Γυμναστικό Σύλλογο? απέναντι στο φορολογικό έλεγχο», αναγράφεται στην ανακοίνωση της σχετικής εκδήλωσης. Στην εκδήλωση αυτή σε ξενοδοχείο της πόλης επιχειρήθηκε να έρθουν σε επαφή επιχειρηματίες, που διαφημίστηκαν σ' αυτό το αθλητικό σωματείο, με φοροτεχνικούς, προκειμένου προφανώς να διαμορφωθεί μία «γραμμή άμυνας», καθώς ο κλοιός του ΣΔΟΕ και επακόλουθα και της Δικαιοσύνης σφίγγει.
Συνολικά στο «κόλπο» φέρονται να εμπλέκονται επτά αθλητικά σωματεία της Θεσσαλονίκης, από τα οποία δύο είναι μεγάλα και όλα τα υπόλοιπα είναι μικρότερα. Στα δύο μεγάλα το ζήτημα προκύπτει με τον ερασιτέχνη σύλλογο και όχι με την ΠΑΕ, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη, οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ενός εκ των δύο μεγάλων σωματείων, σε επίπεδο νομικού προσώπου, έχουν δεσμευθεί.
Πώς, όμως, υλοποιήθηκε το όργιο των παράνομων συναλλαγών που κορυφώθηκε μεταξύ των ετών 2005 - 2008;
Η κεντρική ιδέα είναι απλή και κατά περίπτωση παρουσιάζει παραλλαγές, αποκαλύπτοντας και τη γύμνια του φοροελεγκτικού μηχανισμού, ιδιαίτερα στο προληπτικό επίπεδο.
Υπερτιμολογήσεις, πλαστά τιμολόγια, πλασματικές καταθέσεις σε τράπεζες, εκτροπή της διαδρομής των χρημάτων από τα ταμεία των σωματείων προς τις τσέπες παραγόντων ήταν οι κυρίαρχοι τρόποι, ενώ το υπόβαθρο για όλες τις παραπάνω μεθοδεύσεις ήταν η διαφημιστική προβολή επιχειρήσεων στις φανέλες ή στα γήπεδα των ομάδων.
Εικονικές συναλλαγές
«Σε κάθε 100 ευρώ συναλλαγής φαίνεται ότι μόλις τα 30 ευρώ ήταν πραγματικά και τα υπόλοιπα εικονικά», πληροφορείται η «ΗτΣ» από πηγή κοντά στις έρευνες.
Η αποκαλυπτική έρευνα του ΣΔΟΕ κατέδειξε σε αδρές γραμμές πως υπήρξαν υπέρογκες υπερτιμολογήσεις, καθώς εντοπίστηκαν περιπτώσεις όπου επιχείρηση κατέβαλε έως και δεκαπλάσια ποσά σε σχέση με άλλη για τον ίδιο διαφημιστικό χώρο στη φανέλα της ίδιας ομάδας. Ετσι, για την ίδια ακριβώς διαφημιστική παροχή άλλη ομάδα πλήρωνε 5.000 ευρώ και άλλη 50.000 ευρώ με την έκδοση βεβαίως των σχετικών τιμολογίων, όπου το δεύτερο ήταν πλασματικό και διογκωμένο.
Το ΣΔΟΕ γι' αυτό το σκοπό φέρεται να έχει συγκεντρώσει συγκριτικά δεδομένα για το κόστος μίας ίδιας διαφημιστικής παροχής ανάλογα με τον πελάτη.
Με... επιστροφή
Ενα από τα πλέον εντυπωσιακά στοιχεία είναι οι εικονικές-πλασματικές καταθέσεις, καθώς τα χρήματα, που πλήρωναν για διαφημίσεις, έκαναν «βόλτα» σε λογαριασμούς και σε μεγάλο βαθμό επέστρεφαν στον αρχικό κάτοχό τους. Για παράδειγμα, υφίστανται αρκετές περιπτώσεις όπου επιχειρηματίας καταθέτει μεγάλο ποσό στον τραπεζικό λογαριασμό μίας ομάδας ώστε να πληρώσει διαφήμιση και μετά από λίγες ώρες το ίδιο ποσό εξέρχεται από το λογαριασμό της ομάδας και επιστρέφει είτε στο λογαριασμό του επιχειρηματία ή άλλου συγγενικού προσώπου του.
Στις διαδρομές αυτές του χρήματος προστίθενται και άλλες, οι οποίες αφορούν σε παράγοντες των ελεγχόμενων αθλητικών σωματείων. Στο πλαίσιο αυτό, μέρος ή και το σύνολο των χρημάτων τα οποία καταθέτονταν στους λογαριασμούς των ομάδων εκταμιεύονταν από παράγοντες-νόμιμους διαχειριστές και εκπροσώπους των σωματείων, προκειμένου να πληρώσουν έξοδα των αθλητικών συλλόγων τους. Ομως, πολλές φορές τα παρουσιαζόμενα παραστατικά, τα οποία εμφάνιζαν ως έξοδα οι συγκεκριμένοι παράγοντες ήταν κατά πολύ μικρότερα σε σύγκριση με τα ποσά τα οποία είχαν εξέλθει από τους λογαριασμούς. Δηλαδή η διαφορά μεταξύ ανάληψης και παραστατικού εξόδων εξαφανιζόταν ή την ενθυλάκωνε ο ίδιος ο παράγοντας-νόμιμος διαχειριστής.
Στα 70 - 80 εκατ. η ζημιά
Η ζημία του Δημοσίου από όλες αυτές τις μεθοδεύσεις και συναλλαγές λόγω κυρίως της σημαντικής έκπτωσης στο φόρο εισοδήματος, αφού οι διαφημιζόμενες επιχειρήσεις εμφάνιζαν τις τεράστιες διαφημιστικές δαπάνες ως έξοδα, αλλά και εξαιτίας απωλειών ΦΠΑ, εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 70 - 80 εκατ. ευρώ.
Τραγελαφικά περιστατικά περιλαμβάνει και η επίπονη έρευνα που διεξάγεται από το ΣΔΟΕ και έχει να κάνει με τον έλεγχο των ομάδων, των επιχειρήσεων και με το άνοιγμα μεγάλου όγκου τραπεζικών λογαριασμών, οι οποίοι ελέγχονται για την κίνησή τους επί σειρά ετών. Σε κάποιο αθλητικό σωματείο έχουν «χαθεί» τα βιβλία, σε κάποιο άλλο είναι μισοκαμένα? και πάει λέγοντας η κατάσταση, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να βγει εύκολα άκρη.
ΣΔΟΕ
Εως το τέλος της Ανοιξης το πόρισμα
Διεξάγεται εντατικά ο έλεγχος των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων από το ΣΔΟΕ, που προσπαθεί να τεκμηριώσει με όσο το δυνατόν πιο ακράδαντα δεδομένα την εικονικότητα των συναλλαγών. Ηδη έχει δοθεί μήνυμα στους επιχειρηματίες να μεταβούν στις εφορίες και να ενταχθούν στην περαίωση, η οποία λήγει στο τέλος του χρόνου, προκειμένου πληρώνοντας τα σχετικά πρόστιμα να «αμνηστευθούν» επί της ουσίας για τα εικονικά τιμολόγια.
Ωστόσο, μία καινούργια φορολογική εξέλιξη, η οποία ενδέχεται να αποτελέσει μέρος του φορολογικού νομοσχεδίου που θα εισαχθεί προς ψήφιση εντός των πρώτων μηνών του 2012, ενδεχομένως να καταστήσει πιο ευνοϊκή την κατάσταση για τους επιχειρηματίες, συρρικνώνοντας το πρόστιμο για εικονικά τιμολόγια και μάλιστα δεν θα προκύπτουν και άλλες επιπτώσεις για τις επίμαχες οικονομικές χρήσεις.
Το σύνολο των ελέγχων από το ΣΔΟΕ εκτιμάται ότι μπορεί να έχει περατωθεί μέχρι το τέλος της Ανοιξης, ενώ αναπόφευκτα θα προκύψουν κάποια στιγμή και ποινικές ευθύνες κυρίως για όσους βρίσκονταν στο «τιμόνι» των αθλητικών σωματείων όταν λάμβαναν χώρα αυτές οι συναλλαγές.