Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Η καλλονή που έβγαλε τους Πακιστανούς από τα ρούχα τους


Για άλλη μια φορά οι ινδο-πακιστανικές σχέσεις βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού, αυτή της φορά εξαιτίας μιας... γυμνής φωτογραφίας. Πρόκειται για τη γυμνή φωτογράφηση της Πακιστανής ηθοποιού Βίνα Μαλίκ, στο εξώφυλλο του τεύχος Δεκεμβρίου της ινδικής έκδοσης του ανδρικού περιοδικού «FHM», η οποία και προκάλεσε τσουνάμι αντιδράσεων όχι μόνο επειδή το γυμνό κάθε άλλο παρά συνηθισμένο είναι σε μουσουλμανικές χώρες, αλλά και γιατί στο μπράτσο της αναγράφονταν τα αρχικά της μυστικής υπηρεσίας του Πακιστάν «ISI» (Inter-Services Intelligence).
Τέτοια ήταν η κατακραυγή που ακόμη και ο ίδιος ο πατέρας της, ο πρώην στρατιωτικός Μαλίκ Μοχάμεντ Ασλάμ, ζήτησε τη σύλληψή της, δηλώνοντας πως την αποκήρυξε αφού «ντρόπιασε την οικογένεια, τη χώρα και το Ισλάμ». Πρόσθεσε μάλιστα ότι δεν θέλει να έχει καμία σχέση μαζί της, μέχρι να ξεκαθαριστεί η υπόθεση και να υποσχεθεί δημοσίως ότι δεν θα επισκεφτεί ξανά την Ινδία. Η φωτογραφία τράβηξε και την προσοχή του υπουργού Εσωτερικών, Ρεχμάν Μαλίκ (απλή συνωνυμία) -αν και ξεκαθάρισε πως δεν την έχει δει- ο οποίος και υποσχέθηκε «όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες, η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να ανακοινώσει τα μέτρα που θα επιβληθούν εναντίον της».
Στο μεταξύ, η ηθοποιός λαμβάνει καθημερινά απειλές κατά της ζωής της, ενώ πληθαίνουν κι αυτοί που ζητούν να της αφαιρεθεί η πακιστανική υπηκοότητα.
Μιλάει για φωτομοντάζ
Εξαιτίας της καταιγίδας που ξέσπασε, η Μαλίκ, που έγινε γνωστή στη χώρα, πρωταγωνιστώντας σε ταινίες του «Λόλιγουντ», (ο όρος, κατά το Μπόλιγουντ, αναφέρεται στις ταινίες που γυρίζονται στη Λαχώρη) αλλά και συμμετέχοντας σε πολλές τηλεοπτικές παραγωγές, οι οποίες στην πλειονότητά τους συγκέντρωσαν πολύ καλές κριτικές, δήλωσε πως ουδέποτε φωτογραφήθηκε γυμνή.
Η καλλονή που έβγαλε τους Πακιστανούς από τα ρούχα τους
Συγκεκριμένα, ο δικηγόρος της Αγιάζ Μπιλάουλα είπε ότι η φωτογραφία είναι προϊόν φωτομοντάζ, ενώ τόνισε πως η «Βίνα Μαλίκ ουδέποτε έχει σκεφτεί να κάνει γυμνό και δεν έχει καμία πρόθεση να το κάνει στο μέλλον», δίνοντας και μία έμμεση απάντηση σε όσους την είχαν κατηγορήσει ότι έχει συμμετάσχει και σε ταινίες πορνό. Επίσης, ο δικηγόρος της υπέβαλε μήνυση κατά του περιοδικού ζητώντας 2 εκατ. δολάρια αποζημίωση για «ηθική βλάβη», ενώ ζήτησε να αποσυρθεί το τεύχος από την αγορά.
Από την πλευρά του, ο εκδότης του ινδικού «FHM», Καμπέρ Σάρμα δήλωσε ότι ουδέποτε παραποιήθηκε η φωτογραφία της, την αυθεντικότητα της οποίας το περιοδικό μπορεί να αποδείξει. «Εχουμε video από τα γυρίσματα καθώς και τα e-mail που ανταλλάξαμε μεταξύ μας. Η Βίνα μάλιστα ήταν πολύ ενθουσιασμένη με τη φωτογράφηση», πρόσθεσε. Η ιδέα να γραφτούν τα αρχικά «ISI» ήταν δική του, όπως δήλωσε, λέγοντας πως «δεν είχε ως στόχο να προσβάλει τη χώρα, αλλά αντιθέτως έγινε με χιουμοριστική διάθεση». «Στην Ινδία», πρόσθεσε, αστειευόμαστε σε σχέση με αυτό... Εάν κάτι πάει στραβά... λέμε ότι πρέπει να είναι η «ISI» που κρύβεται από πίσω». Πάντως, η ίδια η ηθοποιός πρότεινε να είναι με κεφαλαία γράμματα...
Η παρέμβαση αυτή έριξε στη φωτιά κι άλλο λάδι, καθώς οι πακιστανικές Αρχές έχουν βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο σε ό,τι αφορά τις μυστικές υπηρεσίες, αφού ακόμα και οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει την ISI ότι στηρίζει Πακιστανούς αντάρτες σε επιθέσεις τους κατά αμερικανικών στόχων.
Με χιούμορ
Υπήρξαν κι αρκετοί στο Πακιστάν που αντιμετώπισαν τη φωτογράφηση με χιούμορ, ιδίως σε ό,τι αφορά τα αρχικά ISI.
«Μάλλον η υπηρεσία τη στρατολόγησε και θέλησε να το διαφημίσει», έγραψαν πολλοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για να πάρουν την πληρωμένη απάντηση ενός χρήστη ότι η «Βίνα δεν κάνει για μυστικός πράκτορας γιατί αποκαλύπτει πάρα πολλά».
Οπως επιμένουν οι Ινδοί, το όλο θέμα ήταν χιουμοριστικό, κι ήθελαν να θίξουν τη δική τους εμμονή ότι η ISI κρύβεται πίσω από κάθε δεινό, όπως και να καταδείξουν την πακιστανική εμμονή ότι η υπηρεσία ελέγχει τα πάντα. «Θέλαμε να δείξουμε πως Ινδοί και Πακιστανοί, ιδίως οι νέοι, μπορούν να γελάσουν με τέτοια ζητήματα ταμπού», επεσήμανε ο Σάρμα.
Βεβαρημένο... παρελθόν
Εχει τις προκλήσεις στο αίμα της
Δεν είναι η πρώτη φορά που η ηθοποιός έρχεται σε σύγκρουση με τη συντηρητική κοινωνία του Πακιστάν. Είχε προκαλέσει τη μήνιν του μουφτή Αμπντούλ Κουάι όταν πήρε μέρος στο Big Boss -την ινδική εκδοχή του Big Brother- όπου εμφανιζόταν με κοντό σορτς και ήταν διαχυτική με τους άνδρες. Ο μουφτής την κατηγόρησε ότι προσέβαλε τη χώρα και το Ισλάμ για να λάβει την πληρωμένη της απάντηση σε τοκ σόου ότι η χώρα «έχει να ασχοληθεί με σοβαρότερα προβλήματα όπως τη διαφθορά, την εγκληματικότητα και τις τρομοκρατικές πράξεις που γίνονται στο όνομα του Ισλάμ». Επίσης, του ξεκαθάρισε ότι είναι «μουσουλμάνα και ξέρει τα όριά της». Εξάλλου, σε συνέντευξή της σε εφημερίδα της Αυστραλίας εξέφρασε όχι μόνο την πλήρη αντίθεσή της με την μπούργκα που επιβάλλεται στις γυναίκες αλλά εξαπέλυσε και δριμύτατη επίθεση για τα εγκλήματα τιμής, τονίζοντας ότι πάντα στόχος είναι οι γυναίκες και όχι οι άντρες.