Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Το μυστήριο του Ναζιστικού δισκοπότηρου

Μεγάλο μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει ένα χρυσό δοχείο με κέλτικες παραστάσεις το οποίο βρέθηκε το 2001 στην λίμνη Chiemsee της Βαυαρίας, και το οποίο φαίνεται να συνδέεται με μυστικιστικές τελετές του ναζιστικού κόμματος.Το δοχείο έχει βάρος 11 κιλά και φέρει ανάγλυφες παραστάσεις παγανιστικών κερασφόρων θεοτήτων, πολεμιστών που φυσούν βούκινα και πολεμιστών με αρχαία σπαθιά. 
Αρχικά οι ερευνητές πίστευαν οτι πρόκειται για αρχαίο κέλτικο τελετουργικό αντικείμενο που χρονολογείται περί το 2000 π.Χ. Ωστόσο, αναλύσεις που διεξήχθησαν απο το Αρχαιολογικό Μουσείο της Βαυαρίας απέδειξαν οτι η τεχνική σφυρηλάτησης του δοχείου καθώς και ο χρυσός προέρχονται απο τον 20ο αιώνα και μάλιστα απο την περίοδο του Γ΄ Ράιχ.

Ο καθηγητής Βάμσερ σε παρουσίαση του ευρήματος ισχυρίστηκε οτι το δοχείο αποτελούσε αντίγραφο που κατασκευάστηκε κατα παραγγελία του ναζιστικού κόμματος. Αποκάλυψε δε οτι το ναζιστικό κόμμα διέθετε μια σχολή ανωτάτων κομματικών στελεχών κοντά στην λίμνη που βρέθηκε το δοχείο, το οποιο μπορεί να χρησιμοποιείτο σε μυστικιστικές τελετές.

Είναι γνωστό οτι ο Χάινριχ Χίμλερ ειχε προλάβει τον κυνηγό θησαυρών Όττο Ραν, ο οποίος έψαχνε το Ιερό Δισκοπότηρο καθώς πίστευε οτι ο μύθος είναι αληθινός. Ο Ραν ειχε διεξάγει εκτεταμένες έρευνες για το δισκοπότηρο στα κάστρα της αίρεσης των Καθαρών στην νοτιο Γαλλία, οι οποίοι είχαν εξοντωθεί δια πυρός απο μια εσωτερική σταυροφορία του Πάπα.

Μια άποψη για το ποιος κατασκέυασε το δοχείο δίνει η μαρτυρία του Άλφρεντ Νότζ, χρυσοχόου στην εταιρεία κοσμημάτων του Θεόντορ Χάιντεν, στα τέλη της δεκαετίας του ΄60. Ο Νοτζ είχε αποκαλύψει οτι ένα τέτοιο δοχείο κατασκευάστηκε στο εργαστήριο του Χάιντεν μεταξυ του 1925 και 1939 κατόπιν παραγγελίας απο τον Άλμπερτ Πίετς, διευθυντή της εταιρείας Elektrochemische Werke Munchen, στο Μόναχο.

Ο Πίετς υπήρξε υποστηρικτής του Χίτλερ και αργότερα κατέλαβε τις θέσεις του Ηγέτη της Στρατιωτικής Οικονομίας και του προέδρου του Γερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Ο Πίετς συνελήφθη απο τους Συμμάχους και πέθανε το 1957. Ο τωρινός κάτοχος του μυστηριωδός δοχείου είναι Ελβετός υπήκοος Marcel W. ο οποίος ειναι διευθυντής της εταιρείας Morgan Stanwick που εδρεύει στο ελβετικό καντόνι St. Gallen.


Περιοδικο Ιστορικες σελιδες

Πηγή "Η ζωή ενός ταξιδιώτη"