Eτοιμες για όλα τα σενάρια, ακόμη και για την πλήρη διάλυση της ευρωζώνης, είναι οι κεντρικές τράπεζες αρκετών ευρωπαϊκών χωρών που έχουν διαπιστώσει ότι το μέλλον της ευρωζώνης και της Ε.Ε. συνολικότερα παίζεται κορώνα-γράμματα στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. Δημοσίευμα της «Wall Street Journal» με τον τίτλο «Οι τράπεζες προετοιμάζονται για τη μετα-ευρώ ζωή» υποστηρίζει ότι ήδη εκπονούνται σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση «επιστροφής στο παρελθόν».
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η οικονομική εφημερίδα, οι τράπεζες εξετάζουν «σενάρια επαναφοράς εθνικών νομισμάτων που αποσύρθηκαν μετά την είσοδο του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος» στο μπλοκ της ευρωζώνης. Το δημοσίευμα κάνει συγκεκριμένη αναφορά στην Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας, που εξετάζει σε ποια νομισματοκοπεία θα απευθυνθεί εάν κληθεί να επανατυπώσει το νόμισμά της, καθώς τίθεται και το θέμα της πρόσβασης «σε περισσότερες εκτυπωτικές μηχανές σε περίπτωση που αναγκαστεί να τυπώσει εθνικό νόμισμα». Η ιρλανδική Κεντρική Τράπεζα υποχρεώθηκε σε διάψευση χαρακτηρίζοντας «φήμες» το δημοσίευμα.
Αναφορά γίνεται και στην Ελλάδα, ενώ φιλοξενούνται δηλώσεις εκπροσώπου της Τραπέζης της Ελλάδος, που υποστηρίζει ότι δεν αναζητούνται τρόποι αύξησης της ικανότητάς της να εκτυπώνει και ότι «δεν υπήρξε καμία συζήτηση σχετικά με το θέμα».
Σύμφωνα με τη «WSJ» κι άλλες κεντρικές τράπεζες εκτός ευρωζώνης λαμβάνουν προληπτικά μέτρα. Η Ελβετία ήδη σχεδιάζει την αποσύνδεσή της από το ευρώ ως «εξωτερικό σημείο αναφοράς ισοτιμίας, σε μια προσπάθεια να κρατήσει την αξία του νομίσματος της σταθερή». Αναφορά γίνεται επίσης στο Μαυροβούνιο που, αν και δεν είναι στην ευρωζώνη, χρησιμοποιεί το ευρώ ως επίσημο νόμισμα και αναζητά το νέο εθνικό του νόμισμα σε περίπτωση που το ευρώ καταρρεύσει. Οι άλλες κεντρικές τράπεζες που αναφέρονται είναι της Αγγλίας, της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και της Λετονίας. Στην περίπτωση μάλιστα της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας επισημαίνεται η ανησυχία για την κατάσταση που θα δημιουργηθεί στην εταιρία De La Rue PLC στο Γκέιτσχεντ, όπου εκτός από τις αγγλικές στερλίνες τυπώνονται και ευρώ.
«Ο προγραμματισμός των κεντρικών τραπεζών είναι προληπτικός. Δεν συνεπάγεται εκτίμηση για διάλυση της ευρωζώνης» καταλήγει η «Wall Street Journal» και συμπληρώνει: «Το γεγονός όμως ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες εξετάζουν μια πιθανότητα που ως το φθινόπωρο θεωρούνταν αδιανόητη επισημαίνει πόσο ραγδαία έχουν επιδεινωθεί οι συνθήκες». Αυτά που διακυβεύονται είναι πολλά. Μια ενδεχόμενη αποτυχία των Ευρωπαίων ηγετών να επιλύσουν την κρίση θα πυροδοτήσει τις ήδη αυξανόμενες αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα της ευρωζώνης. Τραπεζίτες και ειδικοί φοβούνται ότι η διάλυση της ευρωζώνης θα ανοίξει την πόρτα στο οικονομικό χάος.
Η JP Morgan στην ανάλυσή της συμβουλεύει επενδυτές και εταιρίες να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο κατάρρευσης της ευρωζώνης, αν και η τράπεζα εκτιμά ότι οι πιθανότητες είναι στο 20%. Πριν από δέκα ημέρες ο Αντριου Μπέιλι, ανώτατο στέλεχος της εποπτικής αρχής του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Βρετανίας, είχε αποκαλύψει ότι οι βρετανικές τράπεζες προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου