Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Der Spiegel κατά Μέρκελ: “Καταστρέφεις το ευρώ”

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ για την πολιτική της για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης άσκησε σήμερα το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel από την ιστοσελίδα του.

Το περιοδικό κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της θέτει σε κίνδυνο το ευρώ. Όπως αναφέρει στο κείμενο του ο δημοσιογράφος Σβεν Μπελ, «η εμπιστοσύνη των αγορών στις χώρες της Ευρωζώνης εξαφανίζεται, ακόμη και οι οικονομικά ικανές χώρες δεν μπορούν να δανειστούν. Εάν συνεχιστεί η καθοδική πορεία, τότε η νομισματική ένωση θα ανήκει σύντομα στο παρελθόν. Παρόλα αυτά η γερμανική κυβέρνηση αρνείται όλες τις λύσεις και έτσι γίνεται η μεγαλύτερη απειλή για το ευρώ.

Τα πεπραγμένα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης δείχνουν, ότι μπορούμε να αμφιβάλλουμε, εάν οι Άγκελα Μέρκελ και οι συνάδελφοί της γνωρίζουν ακριβώς πότε θα φτάσουμε το ‘σημείο χωρίς’ επιστροφή, πότε δηλαδή δεν μπορεί το ευρώ πλέον να σωθεί»

Τονίζει μάλιστα, ο δημοσιογράφος πως «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, πάνω στην οποία έχουν εναποτεθεί οι ελπίδες όλων, δεν ανταποκρίνεται επάξια της δραματικής κατάστασης. Κάνει αυτό, που κάνει πάντα από το ξέσπασμα της κρίσης: να λέει ήσυχα και ωραία, ότι θα κάνει τα πάντα, προκειμένου να σώσει το ευρώ. Αυτή η δήλωση οδηγεί στο παράλογο, καθώς αποκλείονται όλα όσα θα μπορούσαν να βοηθήσουν πραγματικά την κατάσταση. Μεγαλύτερο πεδίο δράσης για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), να αγοράζει ομόλογα; Θεέ μου. Κοινά ευρωομόλογα; Για τ’ όνομα του Θεού.

Από το ξέσπασμα της κρίσης χρέους η Γερμανία υποχρεώνει τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωζώνης να προχωρούν σε μεγάλες αναπροσαρμογές. Πρέπει να κάνουν οικονομία και δραστικές μεταρρυθμίσεις και επιπλέον τώρα με τις αλλαγές των ευρωπαϊκών συνθηκών να παραχωρήσουν μέρος της κυριαρχίας τους στις Βρυξέλλες. Αλλά πλέον δεν αρκούν η πειθαρχία και ο έλεγχος. Οι περισσότερες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, θα χρειαστούν πολλά χρόνια μέχρι να νοικοκυρέψουν την οικονομία τους». Τέλος, ο δημοσιογράφος τονίζει: «Εάν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνεχίσει να αρνείται την έκδοση ευρωομολόγων, τότε ρισκάρει την καταστροφή της Ευρωζώνης. Ήταν σωστό στην αρχή να πιέσει τις άλλες χώρες να τακτοποιήσουν την οικονομία τους και να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις. Όμως, όποιος υπερβάλλει και προκαλεί – προφανώς, γιατί υποτιμά την επικινδυνότητα της κατάστασης – τότε ρισκάρει την πτώση και το χάος. Αντί λοιπόν η Γερμανία θα αρνείται κάθε λύση, θα έπρεπε να διοχετεύσει την ενέργειά της για μία δυναμική και καθοριστική λύση. Και θα πρέπει μαζί με τα υπόλοιπα 16 κράτη – μέλη της νομισματικής ένωσης, να βρει έναν τρόπο στην επόμενη κιόλας σύνοδο, ώστε τα ευρωομόλογα μαζί με τον έλεγχο της οικονομίας να έχουν σύντομα ένα θετικό αποτέλεσμα.

Στο Spiegel έβαλαν μυαλό από ότι φαίνεται. Στην κυβέρνηση του Βερολίνου ακούει όμως κανείς;

Πηγή "defencenet"