Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Θέλετε να σώσετε τη χώρα;


Κατά τη διάρκεια της ημερίδας του ιδρύματος Heinrich Boell στο Βερολίνο για το «πού πάει η Ελλάδα», στην οποία, μεταξύ των άλλων, μίλησε και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ένας Γερμανός καθηγητής, ο κ. Βίζενταλ, μίλησε για μεταρρυθμίσεις.
Ο καθηγητής προσπάθησε να εξηγήσει στο ακροατήριο του για ποιο λόγο η Ελλάδα αδυνατεί να κάνει μεταρρυθμίσεις, κάτι που έκαναν με επιτυχία οι περισσότερες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Στην Ανατολική Ευρώπη, είπε, ελίτ και πολίτες επιθυμούσαν την αλλαγή με στόχο την επανενταξή τους στον κόσμο και στην Ευρώπη. Ωστόσο στην Ελλάδα ουδείς επιθυμεί τις αλλαγές, ούτε η ελίτ, ούτε ο κόσμος διότι δεν περιμένουν κάποια «ανταμοιβή» από αυτές.
Στην ουσία αυτό που περιέγραψε ο Βερολινέζος ακαδημαϊκός είναι μία χώρα χωρίς ρόλο στον διεθνή καταμερισμό εργασίας. Κάτι τέτοιο πρέπει να κατάλαβαν και οι ακροατές του κ. Σημίτη καθώς ούτε εκείνος υποστηρίζει, όπως φαίνεται, με θέρμη τις άμεσες αλλαγές σε θεσμούς και μηχανισμούς. Μάλιστα είπε ότι η ωριμότητα των θεσμών στην Ελλάδα δεν ήταν εκείνο που την εμπόδισε να επιβιώσει στο ευρώ.
Ίσως εκεί να βρίσκεται το κλειδί. Στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης προηγήθηκε μια κοινωνική καταστροφή πριν δημιουργηθούν νέοι θεσμοί εκ του μηδενός, για αυτό και είναι καλύτεροι από τους ελληνικούς. Η ελληνική «καταστροφή», τηρουμένων των αναλογιών, δεν θα είναι το να «σωθεί η χώρα». Αν συμβεί αυτό θα διασωθούν και όσα την έφεραν σε αυτό το σημείο. Αλήθεια, θέλετε πραγματικά αυτήν την παλιά χώρα να σώσετε;