Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Επιδείνωση του καιρού και απαγορευτικό απόπλου

Γενικό απαγορευτικό απόπλου ισχύει από το λιμάνι του Πειραιά και του Λαυρίου για όλους τους προορισμούς. Επίσης, δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων από Ραφήνα και τις Κυκλάδες. Στον Αργοσαρωνικό πραγματοποιούνται τα δρομολόγια μόνο με πλοία κλειστού τύπου. Στα πορθμεία δεν γίνονται δρομολόγια στο Ρίο Αντίρριο, από το λιμάνι της Κυλλήνης, της Αλεξανδρούπολης και της Αιδηψού.



Η επιδείνωση του καιρού άρχισε από τα βορειοδυτικά και βαθμιαία θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες περιοχές με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους έντασης 8 με 10 Μποφόρ. Βελτίωση του καιρού αναμένεται από την Τρίτη, αλλά με διατήρηση των χαμηλών θερμοκρασιών.
Μέχρι τις 6.00 το απόγευμα, η Πυροσβεστική Υπηρεσίας είχε δεχθεί μόνο στην Αττική 112 κλήσεις για αφαίρεση αντικειμένων (πινακίδες που έσπασαν, τέντες, κτλ.) και για πτώσεις δέντρων κυρίως στα βόρεια προάστια.
Πρόγνωση των επομένων ημερών
Για σήμερα Παρασκευή, τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι βροχές, οι καταιγίδες και τα χιόνια στα ορεινά, αλλά και σταδιακά περιοχές της βόρειας Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο.
Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα, ενώ από το βράδυ και από τα βορειοδυτικά αναμένεται σχετική βελτίωση.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 9 και πιθανώς έως 10 μποφόρ, που σταδιακά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς.

Για αύριο Σάββατο προβλέπονται νεφώσεις στην Δυτική Ελλάδα με τοπικές βροχές κυρίως στα νότια, όπου πιθανώς να εκδηλωθεί και πρόσκαιρη καταιγίδα. Παροδικές χιονοπτώσεις προβλέπονται στα ορεινά με βαθμιαία βελτίωση, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα επικρατήσουν νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα νησιά του Ανατ. Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας, της Κρήτης, των νησιών του Βορείου Αιγαίου, αλλά και σε πεδινές περιοχές της βόρειας χώρας.

Τις πρωινές ώρες τα φαινόμενα στα νησιά του Ανατ. Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και πιθανώς την Θράκη θα είναι τοπικά έντονα. Από το μεσημέρι ο καιρός θα παρουσιάσει σταδιακή βελτίωση στα ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια, βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ και στο Ιόνιο τοπικά θα φτάσει τα 9 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές, οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοδυτικούς.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή πτώση από τα βόρεια.

Την Κυριακή στην Ανατ. Μακεδονία, την Θράκη, το Ανατ. Αιγαίο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και από το μεσημέρι στα δυτικά θα σημειωθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές, πιθανώς πρόσκαιρες καταιγίδες, ενώ λίγα χιόνια ενδέχεται να πέσουν στα ορεινά και ημιορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης. Στις υπόλοιπες περιοχές θα επικρατήσουν λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ και στο Ιόνιο τοπικά θα φτάσουν τα 8. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, ενώ παγετός θα σημειωθεί το πρωί και την νύχτα στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Την Δευτέρα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες στην Ανατ. Μακεδονία, την Θράκη, τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη, την Πελοπόννησο και το Νότιο Ιόνιο, ενώ παροδικές χιονοπτώσεις αναμένεται να σημειωθούν στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Στις υπόλοιπες περιοχές θα επικρατήσουν παροδικές νεφώσεις

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και πρόσκαιρα στα νότια πελάγη τοπικά 7. Η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή, ενώ παγετός, τοπικά ισχυρός, θα σημειωθεί το πρωί και την νύχτα στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Βελτίωση του καιρού αναμένεται από την Τρίτη, αλλά με διατήρηση των χαμηλών θερμοκρασιών.