Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Και πώς να ξεμπλοκάρει ο ΠΑΟΚ;


Στις πρώτες δύσκολες «εξετάσεις» του στη μετά Βιεϊρίνια (και Κοντρέρας) εποχή, ο ΠΑΟΚ έμεινε... μεταξεταστέος. Αναδείχθηκε ισόπαλος 0-0 με την Ξάνθη στα Πηγάδια, για την 16η αγωνιστική και είδε το σερί των 3 νικών του στο πρωτάθλημα να τελειώνει.
Βέβαια, η ακριτική ομάδα ήταν σε πολύ καλή κατάσταση, έχοντας 6 νίκες και 1 ισοπαλία στους τελευταίους 7 αγώνες, ενώ και η έδρα της, παραδοσιακά, φέρνει δυσκολίες στον «δικέφαλο». Ομως η ομάδα του Λάζλο Μπόλονι δεν πραγματοποίησε καλή εμφάνιση, είχε ελάχιστες ευκαιρίες, προβλημάτισε στη μεγαλύτερη διάρκεια της αναμέτρησης, αν και στο τελευταίο 10λεπτο θα μπορούσε να πάρει τη νίκη με τις μεγάλες ευκαιρίες των Σαλπιγγίδη (83') και Αθανασιάδη (90'+1').
Ο Μαρίνος Ουζουνίδης, ο οποίος τελικά δεν μπόρεσε να υπολογίζει στον προερχόμενο από τραυματισμό Φλίσκα, παρέταξε την Ξάνθη με 4-2-3-1. Μπροστά από τον Βιβιανί, η αμυντική τετράδα αποτελούνταν από τους Μπέρτο, Εντιμάρ, Κομεσίδη και Βάλλα. Ντάνι και Βασιλακάκης ήταν οι αμυντικοί μέσοι, με τους, Πόι, Μαρσελίνιο και Μάνταλο μπροστά τους, πίσω από τον Μαρκόφσκι.
Από την άλλη πλευρά, ίδιο σύστημα και από τον Λάζλο Μπόλονι, που δεν είχε στη διάθεσή του τους Γεωργιάδη και Παπάζογλου. Στο τέρμα ήταν ο Γλύκος, έχοντας μαζί του στην άμυνα τους Σνάουτσνερ, Λίνο, Μαλεζά και Τσιρίλο. Γκαρσία και Λάζαρ ήταν στον κεντρικό άξονα, με τον Ίβιτς μπροστά τους, τους Φωτάκη (δεξιά) και Σαλπιγγίδη (αριστερά) στα άκρα και τον Αθανασιάδη στην κορυφή της επίθεσης.
Το πρώτο ημίχρονο ήταν κακό ποιοτικά, χωρίς ρυθμό και φάσεις. Ενδεικτικά τα στοιχεία της στατιστικής. Μηδέν τελικές προσπάθειες για την Ξάνθη (μια εκτέλεση φάουλ του Μάνταλου στο 17' περισσότερο ήταν προσπάθεια πάσας στον Μαρκόφσκι) και μόλις 3 για τον ΠΑΟΚ.
Μετά το πρώτο 20λεπτο, στο οποίο οι γηπεδούχοι έδειξαν πιο ζωηροί, αλλά όχι απειλητικοί, ο «δικέφαλος» ήταν αυτός που πήρε την πρωτοβουλία. Ομως δεν είχε τρόπους να μπει απειλητικά στην περιοχή του Βιβιανί. Ο Σνάουτσνερ δεν ανέβαινε από δεξιά (εκεί όπου ο Φωτάκης δεν «φάνηκε») και έτσι έμεινε ο Λίνο που το έκανε από αριστερά με τη βοήθεια του Σαλπιγγίδη. Η μεγάλη ευκαιρία ήρθε στο 12' με το κοντινό πλασέ του Φωτάκη (μπλόκαρε ο Βιβιανί) και με την προσπάθεια του Αθανασιάδη στο 38' (έβαλε σωτήρια την κόντρα ο Κομεσίδης).
Στο δεύτερο ημίχρονο η συνολική εικόνα του αγώνα δεν άλλαξε, απλά στα... σημεία σαφώς καλύτερη ήταν η Ξάνθη. Αυτή ήταν που είχε την πρωτοβουλία και την επιθετικότητα, αλλά διατήρησε την αδυναμία της να απειλήσει. Ο Ουζουνίδης προσπάθησε να τονώσει την επιθετικότητα, βάζοντας τον Βλαχοδήμο αντί του Μάνταλου, αλλά με εξαίρεση την πολύ καλή ευκαιρία του Μαρσελίνιο στο 71', είδε τους παίκτες του να μην φτάνουν κοντά στο γκολ.
Από την άλλη πλευρά η εικόνα του ΠΑΟΚ ήταν απογοητευτική. Ο Μπόλονι είχε πολλά παράπονα από τους παίκτες του, έβαλε τον Γιάννου αντί του Ιβιτς στο 63' (αλλά βελτίωση δεν είδε), ωστόσο λίγο έλειψε ο «δικέφαλος» να πάρει τη νίκη καθώς έχασε δύο μεγάλες ευκαιρίες στο 83' με τον Σαλπιγγίδη (αλλά ο Νταρμπιόν έβαλε σωτήρια την κόντρα) και (κυρίως) με τον Αθανασιάδη στις καθυστερήσεις (κεφαλιά μόλις άουτ).
ΣΚΟΡΕΡΣ:
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Σιδηρόπουλος (Δωδεκανήσου)
ΚΟΚΚΙΝΕΣ:
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: 68' Εντιμάρ, 79' Μπέρτος - 56' Σνάουτσνερ, 58' Μαλεζάς
ΞΑΝΘΗ: Βιβιανί, Μπέρτος, Εντιμάρ, Κομεσίδης, Βάλλας, Ντάνι, Βασιλακάκης (75' Νταρμπιόν), Πόι, Μαρσελίνιο, Μάνταλος (65' Βλαχοδήμος), Μαρκόφσκι (89' Καζάκης).
ΠΑΟΚ: Γλύκος, Σνάουτσνερ, Λίνο, Μαλεζάς, Τσιρίλο, Γκαρσία, Λάζαρ, Ίβιτς (63' Γιάννου), Φωτάκης, Σαλπιγγίδης (89' Ρομπέρ), Αθανασιάδης.