Κυριακή, 8 Ιανουαρίου 2012

Το ΔΝΤ «χάνει την εμπιστοσύνη του» στην Ελλάδα, υποστηρίζει το Spiegel

Αμφιβολίες στο ΔΝΤ για την ικανότητα της Ελλάδας να βάλει τάξη στα δημοσιονομικά της φέρεται να καταδεικνύει εσωτερικό έγγραφο του Ταμείου, γνώση του οποίου επικαλείται το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Βάσει του εγγράφου, το περιοδικό υποστηρίζει πως το ΔΝΤ θεωρεί ανεπαρκές το πρόγραμμα προσαρμογής και κρίνει απαραίτητες νέες κινήσεις για να αποφευχθεί χρεοκοπία και να τηρηθούν οι στόχοι.

Οι επιλογές, υποστηρίζει το περιοδικό, είναι τρεις: Είτε η Αθήνα πρέπει να πάρει επιπλέον μέτρα λιτότητας, είτε οι ιδιώτες πιστωτές να δεχτούν μεγαλύτερο «κούρεμα» στα ομόλογα που διακρατούν, είτε τα κράτη της Ευρωζώνης να παράσχουν μεγαλύτερη οικονομική στήριξη.

Το έγγραφο επικρίνει επίσης τον «αργό ρυθμό των μεταρρυθμίσεων» και τις χαμηλότερες στόχων εξελίξεις στο μέτωπο των εσόδων και των αποκρατικοποιήσεων.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ είχε εκφράσει δημόσια την αμφιβολία του για το εάν επαρκεί το κούρεμα 50% στα ελληνικά ομόλογα, καθώς τα μακροοικονομικά στοιχεία επιδεινώνονται και «ίσως χρειαστεί μεγαλύτερη απομείωση». 

Σημειώνεται ότι ο Ολιβιέ Μπλανσάρ έκανε επίσης αναφορά σε ανάγκη «μισθολογικής προσαρμογής» στην Ελλάδα.

Πηγή "in.gr"