Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2012

Αρπαξαν ανενόχλητοι 68 ανεκτίμητης αξίας αρχαία αντικείμενα

Την Ελλάδα της διάλυσης σε όλο της το θλιβερό μεγαλείο, αναδεικνύει η ληστεία στο παλαιό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, είδηση που κάνει ήδη τον γύρο του κόσμου.Κρατώντας πιστόλι και φορώντας στολές παραλλαγής, δύο κουκουλοφόροι εισέβαλαν στο Μουσείο στις 7.34 το πρωί της Παρασκευής σχεδόν ταυτόχρονα με την γυναίκα - φύλακα. Το μουσείο που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του Δήμου, φυλάσσεται κατά τις βραδινές ώρες από έναν ακόμη φύλακα, του οποίου η βάρδια λήγει στις 06.00.
Η φύλακας είχε μόλις απενεργοποιήσει τον συναγερμό και κατευθυνόταν σε άλλο χώρο του Μουσείου για να απενεργοποιήσει ένα δεύτερο σύστημα.

Οι δύο δράστες -ένας μιλούσε «σπαστά» ελληνικά, ο δεύτερος ακουγόταν Ελληνας- αιφνιδίασαν και ακινητοποίησαν τη γυναίκα.
Την φίμωσαν με μονωτική ταινία και αφού την έδεσαν σε μία καρέκλα της ζήτησαν να τους δείξει που βρίσκεται το «χρυσό στεφάνι» και τα «γραμματόσημα».
Η υπάλληλος τούς απάντησε ότι στο Μουσείο δεν υπάρχουν τέτοιου είδους αντικείμενα.
Αρχισαν τότε να σπάνε με ένα σφυρί τις προθήκες, όπου εκτίθενται τα, ανεκτίμητης αξίας για τον ελληνικό και παγκόσμιο πολιτισμό, εκθέματα και να αρπάζουν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους.
Αφαίρεσαν τελικά 68 χάλκινα και πήλινα αγαλματίδια και εγκατέλειψαν το χώρο με την ησυχία τους.
Ακολούθησε κινητοποίηση της αστυνομίας για τον εντοπισμό των δύο ληστών, στοιχεία για τις κινήσεις των οποίων ελπίζεται να δώσει το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης του Μουσείου.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι δύο δράστες έφυγαν με τα πόδια από το παλαιό μουσείο και περπάτησαν μέχρι κάποια απόσταση, πριν επιβιβαστούν σε όχημα.
Στο μεταξύ, συνεχίζεται η διαδικασία καταγραφής των αρχαίων αντικειμένων που εκλάπησαν από τις περίπου πέντε προθήκες, ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα των απωλειών.
Στις 10.00 το πρωί ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού.
Ο Λουκάς Παπαδήμος περιμένει να ενημερωθεί αναλυτικά για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα η πρωτοφανής κλοπή και να ανακοινώσει την αποφασή του επί της υποβληθείσας παραίτησης.
Στην Αρχαία Ολυμπία έχουν μεταβεί ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας και ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κώστας Καρπέτας. Σε δηλώσεις που έκανε ο περιφερειάρχης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «είναι ζήτημα τιμής η άμεση εξιχνίαση της υπόθεσης και η επιστροφή των πολύτιμων αντικειμένων που εκλάπησαν στη φυσική τους θέση».