Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2012

Βαρουφάκης:Τίποτα δεν είναι σίγουρο


«Εδώ που έχουμε φτάσει δεν υπάρχουν σίγουρες λύσεις είτε υπογράψουμε τη συμφωνία είτε όχι, το μέλλον παραμένει αβέβαιo τόνισε ο καθηγητής Γ. Βαρουφάκης μιλώντας στο Real Fm και Νίκο Χατζηνικολάου.
Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα  για τις πλήρεις συνέπειες της χρεοκοπίας γιατί όπως τόνισε «αυτό που συμβαίνει τώρα, η κατάρρευση ενός νομίσματος, δεν έχει συμβεί  ποτέ πριν στην παγκόσμια ιστορία».
Υποστήριξε πως η πολιτική ηγεσία πρέπει να λάβει αποφάσεις  και εξέφρασε την άποψη πως αυτή τη στιγμή, μετά από ενάμιση χόνο μνημονιακής πολιτικής, ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι και «είναι αδύνατο να πεισθώ, ότι αυτό που μας προσφέρουν είναι καλό για τη χώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Υποστήριξε ότι εάν η Ελλάδα δεν πληρώσει τα ομόλογα που λήγουν στις 20 Μαρτίου δεν θα συμβεί απολύτως τίποτα γιατί όπως είπε «ένα κράτος δεν πτωχεύει, μια επιχείρηση πτωχεύει» επίσης χαρακτήρισε ανοησία τα επιχειρήματα περί ελλείψεων πετρελαίου και βασικών ειδών σε περίπτωση που η χώρα χρεοκοπήσει επίσημα.
Το μόνο σοβαρό πρόβλημα σχετίζεται με την ρευστότητα των τραπεζών όμως όπως τόνισε οι ΕΚΤ δεν θα αφήσει χωρίς ρευστότητα τις ελληνικές τράπεζες γιατί θα καταρρεύσουν και θα συμπαρασύρουν τις τράπεζες της Ιταλίας και της Ισπανίας.