Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Οι συνταξιούχοι πληρώνουν το "ναι" για το κούρεμα του χρέους


Μείωση 12% σε όλες τις κύριες συντάξεις από 1.300 ευρώ και πάνω (για το ποσό που υπερβαίνει το συγκεκριμένο πλαφόν) αποφάσισε τελικά η κυβέρνηση, ώστε να εξοικονομηθούν επιπλέον 100 εκατ. ευρώ το χρόνο στις συντάξεις.

Το μέτρο αυτό έρχεται να προστεθεί στις αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί για περικοπές ύψους 300 εκατ. ευρώ σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Έτσι το οριστικό συνολικό «πακέτο» του υπουργείου Εργασίας ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ (300 εκατ. συν επιπλέον 100 από το άνοιγμα των 325 εκατ. ευρώ

Διαβάστε περισσότερα στο http://www.capital.gr

Την ίδια ώρα, η Αθήνα, με δεδομένο ότι οι εκτιμήσεις για τη μη βιψσιμότητα του χρέους σοκάρουν - κοντά στο 130% το 2020, παρά τα μέτρα - ετοιμάζεται να ζητήσει ήδη από το Working Eurogroup της Κυριακής και, βεβαίως, στο Εurogroup της Δευτέρας να εξετασθούν εναλλακτικές λύσεις που θα πρέπει να υιοθετηθούν στην περίπτωση που αποδειχτεί ότι τα 130 δισ. του νέου πακέτου δεν επαρκούν, ανοίγοντας «παράθυρο» για παροχή πρόσθετης χρηματικής βοήθειας, στο πλαίσιο του νέου μηχανισμού διάσωσης. 

Στην κατεύθυνση αυτή, θα  κλιμακώνονται και οι πιέσεις προς την ΕΚΤ από τους «υποστηρικτές» της Ελλάδος (κυρίως την Ιταλία και τον κ. Μόντι) ώστε να βρεθεί μια φόρμουλα συμμετοχής της στο PSI χωρίς να προκληθούν αναταράξεις το ευρωσύστημα.

Κάποιες από τις προτεινόμενες λύσεις αφορούν σε διάθεση των κερδών (περίπου 15 δισ.) που καρπώνεται ο επίσημος τομέας από την ανταλλαγή ομολόγων είτε εάν υπάρξει συμμετοχή στο PSI είτε εάν γίνει ανταλλαγή το σαββατοκύριακο με όρους κτήσης των ελληνικών τίτλων.


Διαβάστε επίσης εδώ αναλυτικό ρεπορτάζ για τις νέες εκτιμήσεις περί του πλήρους εκτροχιασμού του χρέους.