Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2012

«Ίσως ο Έλληνας Πρόεδρος να παράκουσε κάτι»

Στο επικριτικό σχόλιο του Προέδρου της Δημοκρατίας προς το πρόσωπό του απάντησε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι η ευρωζώνη δεν θέτει νέους όρους στην Ελλάδα, η οποία όμως, όπως επανέλαβε, πρέπει να εγγυηθεί την εφαρμογή του προγράμματος, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών.

«Δεν ξέρω κανέναν κ. Σόιμπλε που θα έκανε τέτοιο πράγμα. Ίσως ο Έλληνας Πρόεδρος να παράκουσε κάτι» δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ στην εφημερίδα Tagesspiegel am Sonntag, απαντώντας στη φράση «Ποιος είναι ο κ. Σόιμπλε, που μπορεί να λοιδορήσει την Ελλάδα» του Κάρολου Παπούλια, κατά την οργισμένη αντίδρασή του για τις πιέσεις του Βερολίνου προς τη χώρα μας.

Αντίθετα, ο κ. Σόιμπλε σημείωσε πως όλοι οι υπουργοί της ευρωζώνης μάχονται τα τελευταία δύο χρόνια να σταθεροποιήσουν το ευρώ «και ειδικά να σταθεροποιήσουν την Ελλάδα». Στο πλαίσιο αυτό, υποστήριξε πως η ευρωζώνη δεν θέτει νέους όρους για τη βοήθεια, αλλά, όπως επανέλαβε, είναι απαραίτητο η Ελλάδα να δώσει «επαρκείς εγγυήσεις ότι θα εφαρμόσει αυτούς που έχουν συμφωνηθεί, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών».

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας υποστήριξε ακόμα πως δεν θα είχε νόημα να κατατμηθεί το δεύτερο πρόγραμμα δανεισμού της Ελλάδας. «Εάν η Ελλάδα λάβει όλες τις αναγκαίες εγκρίσεις και εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και ξεκαθαρίσει άλλα θέματα, τότε θα είναι σε θέση να λάβει το δεύτερο πακέτο βοήθειας» φέρεται να είπε.

Και πρόσθεσε: «Μια συμφωνία διαρθρωμένη κατά στάδια ή μια συμφωνία βήμα προς βήμα θα ήταν εποικοδομητική... Θα αποφασίσουμε για το πλήρες πρόγραμμα τη Δευτέρα», στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Yπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με πηγές που επικαλείτο το πρακτορείο Reuters, αξιωματούχοι σε υπουργεία Οικονομικών κρατών - μελών της ευρωζώνης εξέταζαν τρόπους να καθυστερήσουν τμήμα ή το σύνολο του δεύτερου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα, ύψους 130 δισ. ευρώ. 

Ακολούθησε όμως το κλίμα αισιοδοξίας την Παρασκευή ότι η Ελλάδα θα εξασφαλίσει τελικά το σύνολο του νέου πακέτου, μετά την έγκριση του νέου πακέτου λιτότητας, ύψους 3,3 δισ. ευρώ.

Πηγή "Πρώτο Θέμα"