Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Οι Ευρωπαίοι δήλωσαν... Έλληνες!


Η ανησυχία των Γάλλων ότι και η χώρα τους θα μπορούσε να ακολουθήσει το ίδιο δύσκολο μονοπάτι λιτότητας με την Ελλάδα, ήταν ιδιαίτερα σαφής στα συνθήματα που κυριάρχησαν σήμερα στις κινητοποιήσεις υποστήριξης του ελληνικού λαού που έγιναν όχι μόνο στο Παρίσι, αλλά και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας.

«Η Γαλλία μπορεί πολύ γρήγορα να ζήσει τα ίδια γεγονότα με την Ελλάδα» έγραφαν στα πλακάτ οι κάτοικοι της πόλης Λα Ρος (La Roche) οι οποίοι έστειλαν και επιστολή στο νομάρχη, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων: «Είναι αναξιοπρεπές για τη δημοκρατία η καταπίεση που υφίσταται ένας λαός επειδή αντιδρά σε αυτό το (οικονομικό) μάτωμα».

Στη Μασσαλία, τη δεύτερη πόλη της Γαλλίας 250 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, απάντησαν στο κάλεσμα συμπαράστασης.

Ηταν διπλάσια, σύμφωνα με πληροφορίες των οργανωτών, που όπως και στο Παρίσι ανήκουν σε κινήματα της Αριστεράς.

Πορεία έγινε και στην πόλη Λιόν, με συνάντηση των διαδηλωτών έξω από το ελληνικό Προξενείο. Επίσης, γύρω στα 200 άτομα διαδήλωσαν και στην πόλη Ναντ με συνθήματα: «Η Ελλάδα έχει γίνει το πειραματικό εργαστήριο λιτότητας της Ευρώπης. Αντίσταση παντού, όχι στη θυσία ενός λαού στο βωμό της χρηματαγοράς».

Η κινητοποίηση έχει ιδιαίτερα εξαπλωθεί σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Twitter και το Facebook.
Περισσότερες από 15 γαλλικές πόλεις, ανάμεσά τους και οι μεγαλύτερες, άνοιξαν σελίδα Facebook αφιερωμένη στη συμπαράσταση του ελληνικού λαού.

Στο Παρίσι, η διαδήλωση συγκέντρωσε γύρω στα χίλια άτομα, μεταξύ των οποίων και ο Ελληνας σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, στην πλατεία του Τροκαντερό.

Η εκδήλωση- διαμαρτυρία ολοκληρώθηκε με πορεία που έφθασε έξω από το γαλλικό Κοινοβούλιο.

Πολλοί διαδηλωτές όμως, έδωσαν ραντεβού στην πλατεία Εντουάρ Εριό (Edouard Herriot) για να συνεχίσουν, παρά την παγωνιά της νύχτας, τη συζήτηση με τους «Αγανακτισμένους».
Το συμβολικό "παρών" της στις διεθνείς συγκεντρώσεις αλληλεγγύης προς την Ελλάδα έδωσε η Κύπρος, με εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη συμβολή των οδών Λήδρας και Ονασαγόρου στη Λευκωσία. Κρατώντας την ελληνική σημαία, πολλοί πολίτες εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους προς τον ελληνικό λαό, που δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση, και διαμαρτυρήθηκαν για τη σκληρή στάση Ευρωπαίων ηγετών και της τρόϊκας κατά της Ελλάδας.
«Είμαστε όλοι Έλληνες», «Συμπαράσταση στην Ελλάδα», «Αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό», έγραφαν στα πλακάτ τους οι διαδηλωτές. Χαρακτήρισαν «επαίσχυντα τα μέτρα» κατά της Ελλάδας και δήλωσαν εξοργισμένοι. Επίσης, τόνισαν ότι η στάση των Ευρωπαίων ηγετών «στρέφεται όχι μόνο κατά της κυριαρχίας της Ελλάδας, αλλά και της κυριαρχίας άλλων λαών».
Στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής αυτής κίνησης, δεκάδες Ελλήνων, αλλά και Γερμανών, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Wittenberg στο Βερολίνο, έξω από το ελληνικό Προξενείο, προκειμένου να διακηρύξουν τη συμπαράστασή τους στον ελληνικό λαό, που πλήττεται από τα μέτρα λιτότητας.
Στη διάρκεια της συγκέντρωσης ακούστηκαν τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και συνθήματα όπως "Διεθνής Αλληλεγγύη", ενώ διαβάστηκαν μηνύματα συμπαράστασης. Ανάλογες εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί στη Λειψία και την Κολονία.
Το πανευρωπαϊκό  κάλεσμα απευθύνεται στους πολίτες της Δυτικής Ευρώπης με αφορμή την οικονομική κρίση και τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία.

Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιούνται έξω από τις ελληνικές πρεσβείες και τα προξενεία σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης από το Παρίσι ως τη Ρώμη κι από το Ντίσελντορφ ως τη Μαδρίτη.

Στο Λονδίνο η κινητοποίηση προωθείται από τις ενώσεις των Occupy London και ταυτόχρονα καταβάλλεται προσπάθεια να ενημερωθεί ο ακαδημαϊκός κόσμος του Λονδίνου, μέσω φοιτητικών συλλόγων και να συνειδητοποιηθεί ότι όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα αφορούν άμεσα όλους τους Ευρωπαίους.

Αντίστοιχη κινητοποίηση προγραμματίζεται ακόμη και στη Νέα Υόρκη, στο πάρκο Ζουκότι, όπου επί μήνες είχαν κατασκηνώσει τα μέλη του κινήματος Occupy New York.

Σε ανακοίνωση των διοργανωτών σημειώνεται: «Σκοπός της συγκέντρωσης είναι να καταγγείλει την πολιτική λιτότητας και κοινωνικής εξαθλίωσης την οποία η Ευρωπαϊκή Ενωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Ε.Ε., ΕΚΤ, ΔΝΤ), σε συνεργασία με τη μη εκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση, επιβάλλουν στον ελληνικό λαό και στους λαούς της Ευρώπης. Η κινητοποίηση είναι διεθνής, εφόσον διεθνείς είναι και οι πρακτικές των χρηματιστηριακών αγορών και οι τακτικές εφαρμογής των αντιλαϊκών και αντικοινωνικών μέτρων που υιοθετούν σε σύμπραξη με τις εκάστοτε κυβερνήσεις».

Δείτε τη συγκέντρωση αλληλεγγύης στο Παρίσι: