Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2012

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Εβρος

Σε κατάσταση έκτακτου ανάγκης κηρύχθηκε με απόφαση του Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας, Θ.Μπούφη, η περιφερειακή ενότητα Εβρου, λόγω της αυξημένης εισροής υδάτων στην ελληνική κοίτη του ποταμού, από την Βουλγαρία.Μετά τα μεσάνυχτα πραγματοποιήθηκε προληπτική εκκένωση σπιτιών στο Ορμένιο, δίπλα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, καθώς τα νερά του ποταμού Έβρου, έφθασαν μέχρι την πλατεία του χωριού.
Συνολικά μετακινήθηκαν 15 άτομα, τα οποία και θα φιλοξενηθούν σε συγγενικά τους πρόσωπα ή ξενοδοχεία της περιοχής. Στο σημείο βρίσκονται ο περιφερειάρχης ΑΜΘ, οχήματα και άνδρες της πυροσβεστικής, του Στρατού, της Αστυνομίας, του δήμου Ορεστιάδας και εθελοντικές ομάδες διάσωσης.
Ταυτόχρονα και ενώ τα πλημμυρικά φαινόμενα είναι σε εξέλιξη, υπάρχει ετοιμότητα για προληπτική εκκένωση των χωριών, Δίκαια, Νέα Βύσσα, παρόχθιες οικίες των Μαρασίων και της παλιάς (κάτω) Σαγήνης Ορεστιάδας, καθώς επίσης, του Πυθίου και Πραγγίου.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Εβρος
Σύμφωνα με τη διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας ΑΜΘ, λόγω τη συνεχούς αύξησης των ποσοτήτων νερού που εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια από τη Βουλγαρία, δια του ποταμού Έβρου και των παραποτάμων Αρδα και Τούντζα, είναι βέβαιο ότι τις επόμενες ώρες θα παρατηρηθούν φαινόμενα κατακλυσμού σε όλα σχεδόν τα παρέβρια χωριά, σταδιακά, από βορρά προς Νότο.
Ηδη, με επείγουσα ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας καλούνται οι κάτοικοι των παρόχθιων δήμων του Εβρου να απομακρύνουν αμέσως, αγροτικό εξοπλισμό, ζώα και κάθε χρήσιμο περιουσιακό στοιχείο στις επικίνδυνες για πλημμύρες ζώνες, να μη βρίσκονται μόνοι τους σε αγροικίες και να μην πλησιάζουν τα αναχώματα.
Στο μεταξύ, ασθενείς χιονοπτώσεις σημειώνονται σε όλο το νομό Έβρου, με τα σχολεία στο Σουφλί να είναι κλειστά.
Δεδομένου ότι λόγω της συνεχούς αύξησης των ποσοτήτων νερού που εισέρχονται από τη Βουλγαρία μέσω του Έβρου και των παραποτάμων Αρδα και Τούντζα, θα σημειωθούν πλημμυρικά φαινόμενα σε όλα σχεδόν τα παρέβρια χωριά, σταδιακά, από βορρά προς νότο, η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης καλεί τους κατοίκους:
 • Nα απομακρύνουν αμέσως, αγροτικό εξοπλισμό, ζώα και κάθε χρήσιμο περιουσιακό στοιχείο που βρίσκεται σε πιθανή περιοχή κατάκλισης και μπορεί να μεταφερθεί.
 • Να μη βρίσκονται μόνοι τους σε αγροικίες.
 • Να μην κυκλοφορούν άσκοπα πεζοί, με αυτοκίνητα ή γεωργικούς ελκυστήρες.
 • Να μην πλησιάζουν αναχώματα και άλλα επικίνδυνα σημεία.
 • Να μη διέρχονται από πλημμυρισμένες περιοχές, εάν δεν είναι απόλυτα βέβαιοι για το βάθος του νερού και την κατάσταση του οδοστρώματος που δεν είναι ορατό.
 • Να παρακολουθούν συνεχώς τα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ραδιόφωνα, τηλεόραση)
 • Να έχουν πρόνοια για ενδεχόμενη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος και να είναι εφοδιασμένοι με φανούς.
 • Να έχουν συνεχώς ενεργοποιημένα τα κινητά τους τηλέφωνα και να τα έχουν φορτισμένα.
 • Να έρθουν σε συνεννόηση με συγγενικά ή φιλικά τους πρόσωπα για αλληλοενημέρωση.
 • Να έχουν πρόνοια για την έγκαιρη απομάκρυνση ατόμων με κινητικά προβλήματα όπως υπερήλικες, αναπήρους κλπ.
 • Να έχουν τα αυτοκίνητα τους γεμάτα με καύσιμα.
 • Να συμμορφώνονται άμεσα στις οδηγίες και υποδείξεις των πολιτικών και αστυνομικών Αρχών.
 • Οι κάτοικοι των οικισμών. που και κατά το παρελθόν αντιμετώπισαν παρόμοια περιστατικά, να είναι έτοιμοι για το ενδεχόμενο εκκένωσης των σπιτιών τους. Κατά συνέπεια πρέπει να έχουν έτοιμα, ρουχισμό και λοιπά εφόδια που θα διευκολύνουν τη διαμονή τους σε χώρους φιλοξενίας που θα τους προσφέρουν συγγενικά η φιλικά πρόσωπα ή οι Αρχές.
 • Πηγή "Έθνος"