Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Νταμπλούχος!


Οι οπαδοί του φώναζαν από το πρώτο λεπτό: "Αυτό είναι σωστό, αυτό είναι σωστό, Πρωτάθλημα και Κύπελλο στον Ολυμπιακό" και οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού φρόντισαν να το κάνουν πράξη!
Ο Ολυμπιακός πανηγυρίζει την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας μετά το Πρωτάθλημα και αυτόματα την κατάκτηση του 15ου νταμπλ στην ιστορία του!
Ο ήρωας για τους "ερυθρόλευκους" ήταν ο Νταβίντ Φουστέρ που μπήκε αλλαγή στο 82' και στο 119' με κεφαλιά έκανε το 1-2 για τον Ολυμπιακό και έδωσε τη νίκη στον τελικό του Κυπέλλου!
Ο Ολυμπιακός είχε προηγηθεί με 1-0 από το σουτ του Τζιμπούρ στο 29', ενώ ο Ατρόμητος ισοφάρισε προσωρινά με τον Ιγκλέσιας στο 76'!
Ο Χοσέ Χολέβας αστόχησε σε πέναλτι στο 26'.
Πως έπαιξαν
Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με τον Κάρολ κάτω από τα δοκάρια και την αμυντική γραμμή που ο Βαλβέρδε έχει εμπιστευτεί στα περισσότερα παιχνίδια της ομάδας.
Αριστερά ο Χολέβας, κεντρικό αμυντικό δίδυμο οι Μέλμπεργκ και Αβραάμ Παπαδόπουλος και δεξιά ο Τοροσίδης.
Στο κέντρο ο Ισπανός τεχνικός προτίμησε τους Ορμπάιθ, Μακούν και Μανιάτη, ενώ επιθετική τριάδα ήταν οι Αμπντούν, Μιραλάς και Τζιμπούρ.
Ο Γιώργος Δώνης ξεκίνησε με τον Ιτάνζ κάτω από τα δοκάρια, τους Τομάς, Φυτανίδη, Οικονόμου, Σκόνδρα στην άμυνα και τους Δημούτσο, Ιγκλέσιας, Τάτο, Επστάιν, Μπρίτο στο κέντρο. Μοναδικός προωθημένος ο Μήτρογλου.
«Ερυθρόλευκο» πρώτο ημίχρονο
Ο Ολυμπιακός από την αρχή του πρώτου ημιχρόνου μπήκε επιθετικά και με διάθεση να ανοίξει πρώτος το σκορ, όπως και έκανε.
Η ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε έπαιζε ψηλά και σε συνδυασμό με το αμυντικό στυλ που διάλεξε ο Γιώργος Δώνης για τον Ατρόμητο, στα πρώτα σαρανταπέντε λεπτά κυριάρχησαν οι «ερυθρόλευκοι».
Ο Κέβιν Μιραλάς είχε την πρώτη ενέργεια του παιχνιδιού με σουτ που έκανε στο 3’, αλλά στο 7’ ο Τζιμπούρ έχασε την πρώτη μεγάλη ευκαιρία στο παιχνίδι, όταν βγήκε απέναντι στον Ιτάνζ μετά από υπέροχη μπαλιά του Ορμπάιθ αλλά ο τερματοφύλακας του Ατρόμητου ήταν προετοιμασμένος και απέκρουσε την μπάλα.
Το πρέσινγκ του Ολυμπιακού συνεχίστηκε και στο 18’ ο Μακούν είχε νέα ευκαιρία για ν’ ανοίξει το σκορ, αλλά το σουτ που επιχείρησε μέσα από την περιοχή πέρασε ψηλά πάνω από τα δοκάρια της εστίας του Ιτάνζ.
Τρία λεπτά μετά ο Ατρόμητος είχε την πρώτη του ευκαιρία στο ματς με τον Κώστα Μήτρογλου να ταλαιπωρεί την άμυνα των «ερυθρόλευκων» αλλά το σουτ που επιχείρησε στο τέλος με το δεξί πέρασε πάνω από την εστία του Κάρολ.
Στο 26’ ο Ολυμπιακός είχε την ευκαιρία ν’ ανοίξει το σκορ με το πέναλτι που κέρδισε ο Μανιάτης από τον Φυτανίδη, αλλά ο Χοσέ Χολέβας που ανέλαβε την εκτέλεση έστειλε την μπάλα λίγο έξω από το δεξί κάθετο δοκάρι του Ιτάνζ.
Αυτό δεν πτόησε τον Ολυμπιακό που στο 29’ μπήκε μπροστά με το γκολ του Ράφικ Τζιμπούρ!
Ο Αλγερινός υποδέχτηκε την μπαλιά του Τοροσίδη μέσα στην περιοχή και με δυνατό σουτ έκανε το 0-1 για τους «ερυθρόλευκους».
Μέχρι το τέλος του πρώτου ημιχρόνου δεν άλλαξαν τα πράγματα με τις ευκαιρίες των Τοροσίδη και Μπρίτο να μην βρίσκουν στόχο.
…και απάντηση Ατρόμητου
Στο δεύτερο ημίχρονο ο Ατρόμητος έπρεπε να βρει τρόπο να απαντήσει στο γκολ του Τζιμπούρ, αλλά στα πρώτα λεπτά της επανάληψης έδειχνε να μην έχει δυνάμεις.
Οι «ερυθρόλευκοι» κρατούσαν πιο άνετα την μπάλα και αντιδρούσαν με ευκολία στις επιθέσεις των Περιστεριωτών.
Ένα σουτ του Σκόνδρα και μία ανάποδη κεφαλιά του Μέλμπεργκ ήταν οι πρώτες φάσεις για το δεύτερο ημίχρονο με τον Ατρόμητο να θέλει πιο πολύ το γκολ.
Αυτό επιβεβαίωσε με την ευκαιρία που έχασε ο Επστάιν στο 58’ μετά από γύρισμα του Ιγκλέσιας.
Ο ρυθμός του αγώνα έπεσε με τον Ατρόμητο να μην δείχνει μέχρι εκείνη την ώρα ότι μπορούσε να απαντήσει στο γκολ του Τζιμπούρ.
Όλα αυτά όμως μέχρι το 76’. Ο Ατρόμητος προσπάθησε να βγει στην επίθεση και να πιέσει και σε μία φάση διαρκείας, ο Ιγκλέσιας βρήκε την μπάλα μέσα στην περιοχή και με δυνατό σουτ έκανε το 1-1 για τον Ατρόμητο, ξαναβάζοντάς τον στο παιχνίδι.
Στα επόμενα λεπτά μέχρι την ολοκλήρωση των 90’ ο Ολυμπιακός είχε την υπεροχή, είχε τις ευκαιρίες αλλά και ο Ατρόμητος ήταν επικίνδυνος στις αντεπιθέσεις.
Οι «ερυθρόλευκοι» ήταν αυτοί πάντως που είχαν τις ευκαιρίες, μία με τον Φουστέρ το σουτ του οποίου πέρασε λίγο άουτ και την μεγαλύτερη του αγώνα με την απίστευτη απόκρουση του Ιτάνζ.
Στις καθυστερήσεις ο Ολυμπιακός κέρδισε κόρνερ και μετά την εκτέλεση του Μιραλάς, ο Τζιμπούρ βρήκε την μπάλα στο πρώτο δοκάρι αλλά ο τερματοφύλακας του Ατρόμητου έδιωξε εκπληκτικά για να στείλει ουσιαστικά τον αγώνα στην παράταση.
Ο Φουστέρ «ήρωας» του τελικού!
Με τους ποδοσφαιριστές να έχουν ήδη παίξει 90' εξαντλητικά λεπτά, η παράταση ήταν σίγουρο πως θα ήταν μία δύσκολη διαδικασία.
Ο Ολυμπιακός που έδειχνε να έχει περισσότερες δυνάμεις, κρατούσε τον έλεγχο του αγώνα και προσπαθούσε να φτάσει σε ένα γκολ.
Με τα πόδια όμως να είναι αρκετά βαριά και τον Ατρόμητο να μένει πίσω για να καταφέρει να πάει το παιχνίδι στα πέναλτι, όλες οι προσπάθειες των "ερυθρόλευκων" έπεφταν στο κενό.
Το πρώτο ημίχρονο της παράτασης πέρασε χωρίς φάσεις με την εκτέλεση του Φετφατζίδης σε ένα φάουλ να είναι η μοναδική καλή στιγμή.
Στο δεύτερο μέρος το σκηνικό ήταν το ίδιο με τις δύο ομάδες να ξεμένουν από δυνάμεις.
Ίδιο σκηνικό όμως μέχρι την στιγμή του 119ου λεπτού όταν και "μίλησε" ο Νταβίντ Φουστέρ! Ο Φετφατζίδης από τα δεξιά έδωσε στον Τοροσίδη και αυτός έψαξε με σέντρα τον Ισπανό μέσο του Ολυμπιακού που σηκώθηκε πιο ψηλά απ' όλους για να στείλει με κεφαλιά την μπάλα στα δίχτυα και τους φίλους των "ερυθρόλευκων" στον έβδομο ουρανό!
Ο Ολυμπιακός μ' αυτό το γκολ επικράτησε 1-2 του Ατρόμητου, κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας για το 2012 και υπέγραψε το 15ο νταμπλ στην ιστορία του!
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό ήταν και το τελευταίο επίσημο παιχνίδι του Ερνέστο Βαλβέρδε στον πάγκο της ομάδας και οι ποδοσφαιριστές του έκαναν το καλύτερο αποχαιρετιστήριο δώρο.
Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
Ολυμπιακός (Ερνέστο Βαλβέρδε): Κάρολ, Τοροσίδης, Μέλμπεργκ, Αβραάμ Παπαδόπουλος, Χολέβας, Μανιάτης (103’ Μοδέστο), Μακούν (82’ Φουστέρ), Ορμπάιθ, Αμπντούν (72’ Φετφατζίδης), Μιραλάς, Τζιμπούρ.
Στον πάγκο έμειναν οι: Μέγιερι, Μαρκάνο, Διαμαντάκος, Ποτουρίδης
Ατρόμητος (Γιώργος Δώνης): Ιτάνζ, Σκόνδρας, Τομάς, Φυτανίδης, Οικονόμου, Ιγκλέσιας (99’ Ζουέλα), Δημούτσος, Μπρίτο (77’ Σφακιανάκης), Επστάιν, Τάτος (63’ Καραμάνος ), Μήτρογλου
Στον πάγκο έμειναν οι: Ράνταμ, Καραγκούνης, Νάστος, Μπάλλας.