Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Michael Mross: "H κρίση είναι προσχεδιασμένη και η πτώση της Ελλάδας είναι το τελευταίο καρφί στο φέρετρο του ευρώ"


Ελλάδα: πορεία προς την ανάκαμψη
ή την ανεξέλεγκτη βία;


RT News

Τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα προσπαθούν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, γεγονός που οδηγεί την πληγείσα από την κρίση Ελλάδα σε ακόμα πιο επικίνδυνες περιπέτειες. Οι βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής δεν ανέδειξαν νικητή, με αποτέλεσμα τα πρώτα στην κατάταξη κόμματα να είναι ανίκανα μέχρι στιγμής να σχηματίσουν κυβέρνηση. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, η χώρα αναγκαστικά θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές. 

Την Πέμπτη, η Αθήνα πρόκειται να παραλάβει άλλο ένα "πακέτο διάσωσης", ύψους 5,2 δισ. ευρώ. Αυτή τη φορά, ωστόσο, αρκετές χώρες της ευρωζώνης ήταν απρόθυμες να συμφωνήσουν να διατεθεί το ποσό αυτό, λόγω της πολιτικής αστάθειας. Σύμφωνα με τους συμφωνηθέντες όρους του μνημονίου, η Αθήνα οφείλει να εφαρμόσει άλλη μια δέσμη μέτρων λιτότητας, ύψους 14.500.000.000 ευρώ, τον Ιούνιο. Ωστόσο, το οικονομικό χάος έχει οδηγήσει τον ελληνικό λαό στο να βλέπει τα μνημονιακά κόμματα με δυσπιστία. Το RT Newsσυνομίλησε με τον Γερμανό οικονομικό αναλυτήMichael Mross, ακριβώς για αυτό το θέμα.
RT News:Ποιες θα ήταν οι συνέπειες μιας απόρριψης των μέτρων λιτότητας και των μηχανισμών στήριξης από την Ελλάδα;

Michael Mross: Αν συμβεί κάτι τέτοιο, οι ημέρες του ευρώ θα είναι μετρημένες. Και αυτό είναι που πολύς κόσμος εδώ στη Γερμανία είχε προβλέψει εδώ και αρκετό καιρό - από τότε που ιδρύθηκε η ευρωζώνη. Αυτό που βλέπουμε είναι μια προγραμματισμένη κρίση. Είναι πολύ λυπηρό να βλέπεις αυτές τις εξελίξεις, αλλά ήταν περισσότερο ή λιγότερο αναμενόμενες εντός της ευρωζώνης. Εντελώς διαφορετικές χώρες, όπως η Ελλάδα και η Γερμανία, δεν χωρούν στο ίδιο νόμισμα. Το αποτέλεσμα είναι σήμερα ορατό. Η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να εφαρμόσει τα μέτρα λιτότητας στα οποία είχε δεσμευθεί. Καμιά χώρα δεν θα ήταν σε θέση να υλοποιήσει αυτά τα μέτρα λιτότητας. Όλα αυτά τα απίστευτα έχουν ως αποτέλεσμα να κατεβαίνει ο κόσμος στους δρόμους. Και όλα αυτά οδηγούν σε περισσότερη βία, περισσότερη πολιτική ανασφάλεια και επίσης το αδιέξοδο της ακυβερνησίαςστο οποίο βρίσκεται η χώρα αυτή τη στιγμή.
RT News: Υπάρχει όμως εναλλακτική λύση; Έχουν προτείνει ανάπτυξη στην Ελλάδα, αλλά πώς μπορεί μια χώρα να ενισχύσει την οικονομική της ανάπτυξη, όταν είναι σε τέτοια χάλια; Πώς κάνει μια χώρα ανάπτυξη κάτω από τέτοιες συνθήκες;

Michael MrossΠρόκειται για μια απόλυτη οικονομική αντίφαση. Αν είναι μια χώρα υποχρεωμένη να κάνει περικοπές, πώς μπορεί να επενδύσει στην ανάπτυξή της; Πώς μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, για παράδειγμα; Θα πρέπει να δαπανήσει μεγαλύτερα ποσά, θα πρέπει να δημιουργήσει μεγαλύτερο χρέος, προκειμένου να υπάρξει κάποια, έστω περιορισμένης κλίμακας ανάπτυξη. Αλλά στο πλαίσιο του συστήματος του ευρώ, αυτό δεν είναι ποτέ δυνατόν. Όχι μόνο για την Ελλάδα. Θα δούμε σύντομα το φαινόμενο ντόμινο να εξαπλώνεται στην Ισπανία, την Πορτογαλία, αλλά και την Ιταλία. Και αυτό θα είναι το τελευταίο καρφί στο φέρετρο του ευρώ.
RT News: Τι εννοείς με το "τελευταίο καρφί"; Θα σημάνει το τέλος του ευρώ;

Michael Mross: Ακριβώς. Το ευρώ δεν θα μπορούσε ποτέ να λειτουργήσει. Οποιοσδήποτε διαθέτει στοιχειώδεις οικονομικές γνώσεις γνωρίζει ότι η ευρωζώνη απλά ήταν ένα λάθος. Έχουμε επίσης πολλές δυσκολίες με τη Γαλλία. Όλες αυτές οι χρεωμένες που έχουν πληγεί πρέπει κάνουν κανονικά υποτίμηση προκειμένου να καταστούν ανταγωνιστικές.
RT News: Michael, ζεις ο ίδιος στη Γερμανία. Η Άνγκελα Μέρκελ δεν επιθυμεί την κατάρρευση της ευρωζώνης. Λέει ότι αυτό θα οδηγήσει την Ευρώπη σε οικονομική καταστροφή, σε μια άβυσσο. Υπάρχει κίνδυνος να απομονωθεί η Μέρκελ, όταν υπάρχει ένα αντιμνημονιακό ρεύμα, κατά των μέτρων λιτότητας, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στη Γαλλία, με το νέο πρόεδρο της, ο οποίος θα μπορούσε αύριο να πει "Δεν θέλουμε λιτότητα στη Γαλλία. Θα κάνουμε ανάπτυξη";

Michael Mross: Η Άνγκελα Μέρκελ δεν θέλει να κάνει την κατάσταση στην Ευρώπη περισσότερο ασταθή. Αλλά τελικά το όλο πρόβλημα που έχουμε στην ευρωζώνη δεν μπορεί να λυθεί με μηχανισμούς διάσωσης ή περισσότερα χρέη. Μπορεί να λυθεί μόνο με μια διάσπαση του ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία θα πρέπει να βγει από το ευρώ και οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να επιστρέψουν στα νομίσματά τους και να κάνουν υποτίμηση. Έτσι θα καταστούν και πάλι ανταγωνιστικές απέναντι στον υπόλοιπο κόσμο. Έτσι θα μπορέσουν να αναπνεύσουν.
RT News: Υπάρχουν, από την άλλη πλευρά, και εκείνοι που λένε ότι αν όλες οι χώρες βγουν από το ευρώ και επιστρέψουν στα νομίσματά τους, θα εξακολουθήσουν να οφείλουν τεράστια ποσά. Πώς θα πληρώσουν τα χρέη τους; Δεν θα αναγκαστούν να στραφούν και πάλι σε άλλες χώρες, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τα χρέη τους;

Michael Mross: Φυσικά και θα υπάρξουν προβλήματα στη συνέχεια. Μια διάσπαση της ευρωζώνης δεν θα είναι εύκολη. Αλλά το μόνο πράγμα που μπορώ να σας πω είναι το εξής: Αν δεν το κάνουν αυτό οι χώρες από μόνες τους και αν δεν κάνουν τα κατάλληλα βήματα, τότε τα οικονομικά δεδομένα, οι ίδιες οι οικονομικές δυνάμεις θα προκαλέσουν τη διάλυση της ευρωζώνης. Αν εξετάσουμε τους οικονομικούς δείκτες και παραμέτρους που έχουμε στις χρηματοπιστωτικές αγορές, τα πάντα σημαίνουν κόκκινο συναγερμό. Αναρωτιέμαι, λοιπόν: "Τι άλλο μπορεί να συμβεί;" Δεν βλέπω καμιά άλλη λύση, αλλά ούτε και οι "μάγειροι" της ευρωζώνης έχουν άλλη λύσηΔεν πάει άλλο. Είναι καλύτερα να αντιμετωπίζει κανείς τα γεγονότα από το να τρέχει πίσω από ένα όνειρο και αργότερα να ξυπνήσει από έναν εφιάλτη.