Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Θα χρειαστεί δημιουργία ξανά...


της Μαριλής Μαργωμένου

Αναδημοσίευση από την «Καθημερινή»

Ήταν μάλλον αλλόκοτη εικόνα: ένας κύριος με πορτοκαλί μπουφάν να βροντοφωνάζει αυτό που ήταν γραμμένο στο πορτοκαλί πανό πίσω του, αλλά στα ελληνικά: «Let us recreate Greece». Δεν ήταν διαδήλωση στην «Τάιμς σκουέρ». Στο Σύνταγμα ήταν, απέναντι από τη Βουλή, και οι συμμετέχοντες, περίπου εκατό άτομα, πανηγύριζαν που ήρθε ένα κανάλι και πήρε συνέντευξη από τον αρχηγό τους. Δηλαδή από τον κύριο με το πορτοκαλί μπουφάν. Τον Θάνο Τζήμερο.

Έτσι κάπως ξεκίνησε τον Φεβρουάριο η «δημιουργία, ξανά!». Τέσσερις μήνες νωρίτερα, έκανειδρυτική συνάντηση στον «Δαναό», με την αίθουσα μισογεμάτη. Και όμως ως τον Μάιο το μικρό κόμμα άλωσε το facebook, το twitter, το google+ και απέκτησε ακόμα και κανάλι στο Youtube. Πριν από τις εκλογές, άνοιγες το κομπιούτερ και έπεφτες πάνω στη χαμογελαστή τζημέρειο φυσιογνωμία. Πολλοί ανταπέδωσαν το χαμόγελο: ο κ. Τζήμερος βρέθηκε ξαφνικά με 136,000 ψηφοφόρους! Για να το πούμε με όρους ιντερνέτ, τη μέρα των εκλογών η «δημιουργία, ξανά!» έγινε «viral».

Το μόνο που δεν υπολόγισε ο αρχηγός της ήταν πως μερικές φορές οι κάμερες ρίχνουν τόσο φως, που τονίζονται οι σκιές. Από την επόμενη μέρα κιόλας, το σύννεφο του σουρεαλισμού κύκλωσε τη «δημιουργία, ξανά!». Ίσως έφταιγε εκείνη η κάπως αγριευτική δήλωση, πως «κάθε μετανάστης κλέβει και μια δουλειά Έλληνα». Ή εκείνη η παλιά επιστολή προς την «εξοχότατηΜέρκελ (Merkel)» που έλεγε πως «στη θέση σας θα έστελνα στο διάολο αυτήν την απαίσια χώρα». Ή μπορεί να έφταιγε η μικρή αποκάλυψη πως ο κ. Τζήμερος ποτέ δεν πήρε πτυχίο, και ας το γράφει στο βιογραφικό του. Ίσως έφταιγαν όλα αυτά μαζί, ίσως και τίποτε από αυτά. Βλέπετε, τους κεραυνούς που ακολούθησαν τους πυροδότησε κυρίως ο ηλεκτρισμός μεταξύ ΘνουΤζήμερουΣτἐφανου Μάνου και Γρηγόρη Βαλλιανάτου.

Αμέσως μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, ένας δημοσιογράφος ρώτησε τον κ. Τζήμερο τη γνώμη του για τα άλλα κόμματα. Εκείνος είπε πως «σίγουρα έχουν και στελέχη με αξία», που όμως αναγκάζονται «να υποστηρίξουν τον παραλογισμό του αρχηγού τους». Ποιος να περίμενε πως ένα μήνα μετά την ίδια γνώμη θα είχαν τα στελέχη του δικού του κόμματος για τη «δημιουργία, ξανά!»; Το επεισόδιο, που τιτλοφορείται «ήρθαν τα άγρια να διώξουν τα τζ-ήμερα», ξεκίνησε με τον αντιπρόεδρο Κωνσταντίνο Λουκόπουλο, που παραιτήθηκε μόλις κατάλαβε πως το σύνθημα «πολιτική χωρίς πολιτικούς» καθόλου δεν αποκλείει την έλευση του Στ. Μάνου στο πλατύσκαλο της «δημιουργίας, ξανά!», με γαμήλια ανθοδέσμη στο χέρι. Στη συνέχεια φυλλορρόησαν τα μέλη του πολιτικού συμβουλίου που τόσο καιρό άκουγαν πως «διαφωνούμε με τη συμμετοχή του κ. Βαλλιανάτου καθέτως, οριζοντίως και διαγωνίως», μέχρι τη μέρα που ο αρχηγός συνεργάστηκε μαζί του υπογείως! Ο τελευταίος που παραιτήθηκε, ο Μἀνος Επιτροπάκης, έριξε και το πάρθιον βέλος: «ο πρόεδρος», είπε, «παίρνει όλες τις αποφάσεις με τον σοφέρ και τη γραμματέα του!».

Αυτή την εποχή

Φυσικά, στην προ «μνημονίου» Ελλάδα, αυτό δεν θα ήταν αναγκαστικά κακό. Αν ήμασταν στην παλιά εποχή του «Κλικ» και της Αράχοβας, η ιστορία του κ. Τζήμερου θα γινόταν success story στα έντυπα του Πέτρου Κωστόπουλου. Το παιδί από τον Βόλο, που παράτησε την ΑΣΟΕΕ, που πήρε την κιθάρα του και πήγε στη Γερμανία, που έγινε σολίστας και συνθέτης και ύστερα έφτιαξε μια διαφημιστική, τη Reverse, λίγο πριν ξεκινήσει να αλλάζει τον κόσμο με το κόμμα του. Αλλά αυτή η εποχή τελείωσε για την Ελλάδα. Στον καιρό της κρίσης, καμιά επιτυχία δεν έχει χάρτινες βάσεις ούτε και φτάνει μια μακριά λίστα με ηλεκτρονικές διευθύνσεις για να σε βάλει στη βουλή των Ελλήνων.

Καθώς ο Στ. Μάνος θα πρέπει ήδη να αναρωτιέται αν η συνεργασία με τη «δημιουργία, ξανά!» είναι πιο επιτυχημένη από εκείνη την αλησμόνητη με το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τζήμερος όλο κι απομακρύνεται απ' τον άνθρωπο που περιγράφει το βιογραφικό του, αυτόν που «ζει με την τέχνη, τα βιβλία, τη θάλασσα, τους ανθρώπους που αγαπώ κι εκτιμώ» -άλλωστε, οι μισοί απ' αυτούς δεν φαίνεται να τον εκτιμούν και πολύ πια. Όσο για το κόμμα του, εν όψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου, σίγουρα θα χρειαστεί «δημιουργία ξανά». Αυτή τη φορά, χωρίς θαυμαστικό...

Η Μαριλή Μαργωμένου είναι δημοσιογράφος
Πηγή "ppol"