Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Η προσπάθεια μετράει


Μία από τις χειρότερες τελετές έναρξης πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012.
Το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός στον κόσμο άρχισε στην Αγγλία, με την τελετή έναρξης πάντως να μην είναι αντάξια του κύρους των Αγώνων.
Με εξαίρεση το πρώτο κομμάτι και την παρέλαση, όλο το υπόλοιπο τελετουργικό μπορεί να χαρακτηριστεί από βαρετό μέχρι πολύ κακό.
Σύστημα υγείας, ασθενείς, Τζέιμς Μποντ, Κρουέλα και η... Μέρι Πόπινς ήταν μερικά από τα όσα είδαμε στο στάδιο του Λονδίνου τα οποία δεν είχαν καμία συνοχή μεταξύ τους, αλλά και καμία σχέση με τα Ολυμπιακά ιδεώδη.
Τι κι αν η βασίλισσα Ελισάβετ για πρώτη φορά μετείχε σε φιλμ, στο οποίο υποδυόταν τον εαυτό της. Τι κι αν η αρχή με το βίντεο αναφορικά με την ζωή στο Λονδίνο άφησε κάποιες ελπίδες.
Όλο το υπόλοιπο τελετουργικό ήταν για κλάματα…
Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας, Χάρι Πότερ, 101 σκυλιά Δαλματίας, Μέρι Πόπινς, Αλίκη στη χώρα των Θαυμάτων, Τζέιμς Μπόντ, Μίστερ Μπιν ήταν αυτοί που έκαναν την εμφάνιση τους στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου.
Το επίσημο σύνθημα για την έναρξη της τελετής δόθηκε από τον φετινό νικητή του Γύρου Γαλλίας, Μπράντλεϊ Γουίγκινς, τον πρώτο Βρετανό που κατάφερε να νικήσει στον ιστορικό αγώνα, ο οποίος χτύπησε την τεραστίων διαστάσεων καμπάνα.
Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ ήταν αυτός που πήγε την Ολυμπιακή φλόγα στο γήπεδο οδηγώντας ένα ταχύπλοο, με την ποδοσφαιρίστρια Τζέιν Μπέιλι να κρατάει τη Φλόγα διέσχισε κατά μήκος τον Τάμεση, όπου αρκετά αργότερα άναψαν τον βωμό.
Μετά από όλα αυτά άρχισε η παρέλαση των αθλητών, με την ελληνική αποστολή να μπαίνει πρώτη στο στάδιο και τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη να κρατάει ψηλά την ελληνική σημαία.
Στην συνέχεια ακολούθησαν όλες οι αποστολές και εκεί άρχισε η πραγματική γιορτή…
Μετά το τέλος της παρέλασης τον λόγο πήρε ο Ζακ Ρογκ, ο οποίος τόνισε:
«Οι Ολυμπιακοί αγώνες θα επιστρέψουν για τρίτη φορά στο Λονδίνο θέτοντας ένα μοναδικό ρεκόρ στην ιστορία των αγώνων.
Ευχαριστούμε Λονδίνο που καλωσορίζεις τον κόσμο σ’ αυτή την ζωντανή κοσμοπολίτικη πόλη για ακόμα μια φορά. Χρειάστηκε πολλή σκληρή δουλειά από πολλούς ανθρώπους για να φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο.

Θέλω να ευχαριστήσω όλη την ομάδα της Οργανωτικής Επιτροπής καθοδηγούμενη από τον λόρδο Κόε για τη σκληρή και εξαιρετική δουλειά.
Θέλω επίσης να ευχαριστήσω όλες τις αρχές της Μεγάλης Βρετανίας που βοήθησαν να εξασφαλίσουμε ότι αυτοί οι αγώνες θα αφήσουν μια διεθνή κληρονομιά πολύ μετά τους Αγώνες.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τους χιλιάδες αφοσιωμένους εθελοντές που διέθεσαν την ενέργειά τους και τα χαμόγελο του καλωσορίσματος. Για πρώτη φορά στην Ολυμπιακή Ιστορία όλες οι ομάδες θα έχουν γυναίκες αθλήτριες. Είναι μια τεράστια ώθηση στη μάχη για την ισότητα των δύο φύλων», τόνισε και συνέχισε... τρελαίνοντας κόσμο με αυτό που είπε:
«Κατά μία έννοια οι Ολυμπιακοί Αγώνες επιστρέφουν σπίτι τους απόψε. Αυτή η μεγάλη χώρα που αγαπάει τον αθλητισμό είναι ευρέως αναγνωρισμένη ως η γενέτειρα των σύγχρονων σπορ. Ήταν εδώ που η ευγενής άμιλλα, το φερ πλέι τέθηκαν για πρώτη φορά. Καθορίστηκαν κανόνες, κανονισμοί. Εδώ για πρώτη φορά τα σπορ χρησιμοποιήθηκαν ως εργαλείο εκπαιδευτικό στο σχολικό πρόγραμμα.

Η βρετανική προσέγγιση στον αθλητισμό εμπνέεται από τις αρχές του Πιερ ντε Κουμπερτέν και βάζει το πλαίσιο για το σύγχρονο Ολυμπιακό Κίνημα όπως αυτό εκφράστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα. Θέλω να συγχαρώ όλους τους αθλητές και αθλήτριες που κέρδισαν μια θέση συμμετοχής σ’ αυτούς τους αγώνες. Θέλω να μοιραστώ μια σκέψη. Το ταλέντο και η αφοσίωσή σας, σας έφερε μέχρι εδώ. Έχετε την ευκαιρία να γίνετε Ολυμπιονίκες.
Η τιμή αυτή δεν καθορίζεται από τη νίκη σας αλλά από τον τρόπο που αγωνίζεστε. Ο χαρακτήρας μετράει περισσότερο από τα μετάλλια. Απορρίψτε το ντόπινγκ. Σεβαστείτε τους αντιπάλους σας. Θυμηθείτε ότι είστε πρότυπο για την κοινωνία. Αν το κάνετε θα εμπνεύσετε μια γενιά. Οι αγώνες φέρνουν ελπίδες για αρμονία ανάμεσα στα 204 κράτη που μετέχουν».

Στην συνέχεια η βασίλισσα Ελισάβετ έδωσε το μήνυμα για την έναρξη και ο Ντέιβιν Μπέκαμ με την Τζέιν Μπέιλι με το ταχύπλοο με τη Φλόγα. Την παρέδωσε σε έναν τους μεγαλύτερους Βρετανούς αθλητές τον κωπηλάτη Σερ Στιβ Ρεντγκρέιβ και από εκεί έκανε το γύρο του Σταδίου μέχρι να ανάψει τον βωμό.
Ακολούθησαν πολλά πυροτεχνήματα και το Λονδίνο έγινε… μέρα! Σειρά πήρε ο Σερ Πολ Μακ Κάρτνεϊ που κάθισε στο πιάνο και τραγούδησε γνωστές επιτυχίες των Beatles και κάπου εκεί τελείωσε η βρετανική τελετή έναρξης.
Welcome to London 2012!
 
Η έναρξη της τελετής:

Δείτε την στιγμή με τον Μίστερ Μπιν:
Η είσοδος του Μπέκαμ με ταχύπλοο:
Ένα ακόμα βίντεο από το τελετουργικό: