Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικανικής τράπεζας, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θεωρείται πιθανή κατά 90%, μέσα στον επόμενο χρόνο ή το πολύ στους επόμενους 18 μήνες.
Πιθανή κατά 90% θεωρείται η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες, σύμφωνα με έκθεση της αμερικανικής τράπεζας Citi, στην οποία τονίζεται ότι το πιθανότερο είναι να εγκαταλείψει η Αθήνα το ενιαίο νόμισμα μέσα στα επόμενα δύο με τρία τρίμηνα.
Οικονομολόγοι της τράπεζας τοποθετούσαν προηγουμένως τις πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ μεταξύ 50% και 75%.
Στην έκθεση, με ημερομηνία 25 Ιουλίου, η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα με e-mail, αναφέρεται πως η τράπεζα περιμένει ότι η Ιταλία και η Ισπανία θα προσφύγουν επισήμως στην ΕΕ και το ΔΝΤ, πέραν της βοήθειας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που έχει ήδη ζητήσει η Μαδρίτη.
"Παραμένουμε απαισιόδοξοι για την κρίση στην ευρωζώνη", τονίζουν οι οικονομολόγοι της Citi, σύμφωνα με τους οποίους μέσα στα επόμενα χρόνια οι εξελίξεις στην ευρωζώνη θα είναι ένα μίγμα εξόδου από την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση (Ελλάδα), ευρείας αναδιάρθρωσης κρατικού και τραπεζικού χρέους (Πορτογαλία, Ιρλανδία και ενδεχομένως Ιταλία, Ισπανία και Κύπρος) με περιορισμένη μόνο κοινή ανάληψη του δημοσιονομικού βάρους.
Οι αναλυτές της Citi περιμένουν ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ σε συνδυασμό με την αδύναμη οικονομία στην περιφέρεια της ευρωζώνης θα πυροδοτήσει νέες υποβαθμίσεις μέσα στα επόμενα δύο ή τρία τρίμηνα. Έτσι, βλέπουν υποβάθμιση κατά τουλάχιστον μια βαθμίδα από τουλάχιστον ένα μεγάλο οίκο αξιολόγησης, της Αυστρίας, του Βελγίου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.
Εκτός ευρωζώνης, η Citi περιμένει υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας κατά μια βαθμίδα μέσα στα επόμενα δυο με τρία χρόνια, ενώ εκτιμά ότι η Βρετανία είναι πιθανό να χάσει το τριπλό της Α την ίδια περίοδο.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου