Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

«Μπαίνεις σε πειρασμό Ανγκελα;»

Το περιοδικό στο κύριο άρθρο του απευθύνει έκκληση στη Μέρκελ να δράσει άμεσα, καθώς ο χρόνος δεν είναι με το μέρος της. Εμφανίζει την καγκελάριο με ένα ουίσκι στο τραπέζι κρατώντας ένα χαρτοφύλακα με τίτλο «Απολύτως Εμπιστευτικό: ''Πώς να διαλύσεις το ευρώ''»


Αίσθηση έχει προκαλέσει το εξώφυλλο του περιοδικού Economist το οποίο κυκλοφορεί με τίτλο «Είσαι σε πειρασμό Ανγκελα; Η συντεταγμένη διάλυση της Ευρωζώνης θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη και ακριβή. Το ίδιο όμως είναι και το να περιμένει κανείς να εμφανιστεί κάποια λύση».
Στο εξώφυλλο εμφανίζεται σε φωτομοντάζ η Γερμανίδα καγκελάριος με ένα ποτήρι ουίσκι στο τραπέζι κρατώντας ένα χαρτοφύλακα με τίτλο «Απολύτως Εμπιστευτικό: ''Πώς να διαλύσεις το ευρώ''»! Στο κύριο άρθρο του περιοδικού που ακολουθεί το άκρως εντυπωσιακό εξώφυλλο ο Economist καλεί τη Γερμανίδα καγκελάριο να δράσει άμεσα και να κάνει πράξη όλα αυτά που σκέφτεται, δηλαδή μια πιο ομοσπονδιακή Ευρώπη με τη δημιουργία μιας τραπεζικής ένωσης και την αμοιβαιοποίηση μέρους του τεράστιου χρέους.
Το περιοδικό καταλήγει σε αυτήν την πρόταση που παραδέχεται ότι είναι περίπου αυτά που η ίδια η Ανγκελα Μέρκελ έχει θέσει ως αναγκαία μέτρα για να σωθεί το ευρώ, αφού εξετάσει πρώτα τις εναλλακτικές λύσεις (που τις βρίσκει και τις δύο ακριβές), όπως την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αλλά και την έξοδο από την Ευρωζώνη της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Κύπρου και της Ισπανίας!
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του βρετανικού περιοδικού εάν δεν γίνει κάτι σύντομα, «η πρακτική» καγκελάριος Μέρκελ θα πρέπει να αρχίσει «να ετοιμάζει σχέδια για μια διάλυση της Ευρωζώνης, η οποία φαίνεται ολοένα και πιο πιθανή», παρότι «μια διάλυση του ευρώ προς το παρόν είναι πιο ακριβή από την προσπάθεια να σωθεί».
Ο Economist στο θέμα της Ελλάδας υποστηρίζει ότι είναι λανθασμένη η αντίληψη ότι μια ελληνική έξοδος «θα ήταν ένας φθηνός σχετικά τρόπος για να δοθεί ένα χρήσιμο μάθημα». Παρότι όπως αναφέρει το κόστος θεωρητικά είναι διαχειρίσιμο, οι «αγορές θα πάθαιναν πανικό» και η Γερμανίδα καγκελάριος δεν θα είχε χρόνο να διαπραγματευτεί το δημοσιονομικό σύμφωνο, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να δώσει λευκή επιταγή για τη διάσωση της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Κύπρου και της Ισπανίας, γεγονός που θα ήταν σαφέστατα εξαιρετικά ακριβό.
Ετσι καταλήγει το περιοδικό ότι: «Προς το παρόν η διάλυση του ευρώ έχει περισσότερο ρίσκο από το να το διορθώσεις. Ο χρόνος όμως δεν είναι με το μέρος της καγκελαρίου. Εάν η κυρία Μέρκελ δεν πιέσει προς τα εμπρός τώρα, θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ μιας ακριβής διάλυσης νωρίτερα και μιας πραγματικά καταστροφικής αργότερα».