Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Κυριακάτικες απορίες

ΑΠΟΡΙΑ ΠΡΩΤΗ
Οι οικονομικές εφημερίδες είναι συνήθως αυτές που διαλαλούν την εκάστοτε οικονομική κυβερνητική πολιτική, αυτές που γνωρίζουν κάθε λεπτομέρεια του φορολογικού, αυτές που απολαμβάνουν το καπιταλιστικό σύστημα, καθώς σε αυτό το σύστημα οφείλουν την ύπαρξή τους.
Οι οικονομικές εφημερίδες είναι συνήθως αυτές που έχουν ως σημαία τους το συμμάζεμα του δημοσίου. Αυτές που ρίχνουν τις ευθύνες για την καταστροφή της χώρας στον υπερτροφικό δημόσιο τομέα και δείχνουν ως ενόχους ακόμη και τους οδοκαθαριστές των δήμων.
Οι οικονομικές εφημερίδες είναι αυτές που πρώτες καταγγέλλουν με τεράστιους τίτλους κάθε λαδιάρη εφοριακό που συνελήφθη  να τα παίρνει. Πολύ καλά κάνουν έχω να πω. Έτσι πρέπει. Όμως για να το κάνει αυτό μία οικονομική εφημερίδα πρέπει πρώτα αυτή να είναι τακτοποιημένη με τα φορολογικά της, με τις αμοιβές στους εργαζομένους της και να συμμαζεύει τα του οίκου της.
Γενικώς, είχα μια εικόνα ότι οι οικονομικές εφημερίδες είναι κάτι σαν αρχάγγελοι της κάθαρσης, σημαιοφόροι της υγιούς επιχειρηματικότητας, άσπιλες κι αμόλυντες που σέβονται τις υποχρεώσεις τους στο δημόσιο. Είχα την αίσθηση ότι είναι  έντιμες και ξεκάθαρες. Ότι σέβονται και πράττουν τα όσα υπερασπίζονται. Ώσπου πριν λίγες ημέρες έπεσε στα χέρια μου αυτό το έγγραφο
Το κατασχετήριο απευθύνεται σε κάποιον Δήμο, όπως φαντάζομαι θα έχει φτάσει και σε όποιον Δήμο της χώρας είναι συνδρομητής στην εν λόγω εφημερίδα. Το όνομα του συγκεκριμένου Δήμου, όπως και τα ΑΦΜ που αναφέρονται δεν παίζουν κανένα ρόλο, γι’ αυτό και τα έσβησα. Δε θ’ ασχοληθώ με όλα τα υπόλοιπα, παρά μόνο με μία ερώτηση. Πως γίνεται μία εφημερίδα να έχει φτάσει να χρωστάει στο Δημόσιο περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια ευρώ; Δε χρειάστηκε ποτέ φορολογική ενημερότητα; Η προφανής απάντηση είναι όχι, διότι η συνδρομή σε μία εφημερίδα είναι κάτω των 1.500 ευρώ, καθώς η φορολογική ενημερότητα απαιτείται για ποσά άνω των 1.500 ευρώ. Αυτό αμέσως αθωώνει τους συνδρομητές. Τα υπόλοιπα είναι άλλοι αρμόδιοι να τα εξηγήσουν.

ΑΠΟΡΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ

Ουδείς μέχρι τώρα αμφισβήτησε ότι η λίστα Λαγκάρντ που δημοσίευσε το HOT DOC του Κώστα Βαξεβάνη ήταν αυτή που παρέδωσε ο Βαγγέλης Βενιζέλος στο Μαξίμου. Τα ονόματα τα διαβάσαμε όλοι. Δεν υπήρχε πουθενά το όνομα της Μαργαρίτας Παπανδρέου. Κι, όμως, ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Στέλιος Στασινόπουλος, καταθέτοντας στους οικονομικούς εισαγγελείς, Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη, επικαλούμενος μαρτυρίες δύο διευθυντών της υπηρεσίας του, είπε: «Ο κ. Νίκος Λέκκας-διευθυντής επιχειρησιακού σχεδιασμού του ΣΔΟΕ- μου απάντησε ότι δεν έχει δει τη λίστα, αλλά έχει ακούσει ότι η γυναίκα με τα 500 εκ. είναι πολιτικό πρόσωπο και είναι η κυρία Μαργαρίτα Παπανδρέου. Το ίδιο απάντησε και ο διευθυντής Ειδικών Υποθέσεων Ευάγγελος Καραμάνος».
Ας δεχτούμε ότι κανείς δεν είδε τη λίστα, αλλά άκουσαν το όνομα «Μαργαρίτα Παπανδρέου» από κάποιον που την είδε. Άρα, κάποιος είδε το όνομα. Άρα η λίστα που έφτασε στο Μαξίμου ήταν όντως πειραγμένη. Σήμερα υποστηρίζουν ότι αυτό που εννοούσαν όσοι μίλησαν ήταν ότι, το όνομα «Μαργαρίτα Παπανδρέου» βρίσκεται πίσω από την άγνωστη Μαρία Παντελή, το όνομα της οποίας εμφανίζεται πρώτο στη λίστα και με τις μεγαλύτερες καταθέσεις.
Ποιος μπορεί να πιστεύει ότι ένας άνθρωπος που είδε το όνομα Μαρία Παντελή το ταύτισε αμέσως με τη Μαργαρίτα Παπανδρέου; Μπορεί να είμαστε ηλίθιοι, αλλά όχι τόσο! Η σύνδεση είναι απίθανη από τον οποιοδήποτε. Το όνομα της μητέρας του πρωθυπουργού ή ήταν γραμμένο και σβήστηκε ή δεν υπήρχε.
Κάτι ακόμη που θολώνει τα νερά περισσότερο, είναι το σχόλιο που κυκλοφορεί ευρέως ότι «το νόμισμα στο οποίο είναι το ποσό των 500 εκ. δεν διευκρινίζεται στη κατάθεση του Στέλιου Στασινόπουλου, αλλά οι βουλευτές που μελέτησαν την δικογραφία έμειναν με την εντύπωση ότι είναι λογαριασμός σε δραχμές, περίπου δηλαδή 1,5 εκ. ευρώ, καθώς η λίστα περιέχει και ποσά καταθέσεων στο εθνικό νόμισμα της Ελλάδας, δηλαδή πριν από το 2002».
Πόσα θέλουν να μας τρελάνουν; Όταν κυκλοφόρησε η λίστα όλοι μιλούσαν για την άγνωστη Μαρία Παντελή που είχε καταθέσεις στην HSBC ύψους 500 εκ. δολαρίων. Ούτε ευρώ, ούτε δραχμών, αλλά δολαρίων. Θα βόλευε, βέβαια, να είναι οι καταθέσεις σε δραχμές διότι κουτσά – στραβά δικαιολογούνται, όμως σε δολάρια δε δικαιολογείται με τίποτα. Είναι φανερό ότι κάτι τρέχει κι ότι για κάποιον λόγο τρέχουν τώρα όλοι μαζί να το μαζέψουν και να το θάψουν. Οψόμεθα….

ΑΠΟΡΙΑ ΤΡΙΤΗ

Η σημερινή κυβέρνηση έχει ως κύριο κορμό της τη ΝΔ και στηρίζεται από τα δεκανίκια του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει το νέο φορολογικό στη Βουλή. Ξαφνικά, σκάει το θέμα με το αφορολόγητο των παιδιών. Εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ βγαίνουν και δηλώνουν ότι είναι αντίθετοι με αυτή τη ρύθμιση. Κι όταν λέμε «εκπρόσωποι», εννοούμε βουλευτές.
Εδώ αρχίζει το πανηγύρι της τρελής. Οι βουλευτές των κυβερνητικών κομμάτων είναι ενάντια στο φορολογικό της κυβέρνησης. Σήμερα ακούω ότι μέχρι κι ο Σαμαράς διαφωνεί με τη συγκεκριμένη ρύθμιση. Ο Βενιζέλος και ο Κουβέλης δήλωσαν ότι διαφωνούν εδώ και μέρες. Πώς γίνεται οι βουλευτές, αλλά κυρίως οι αρχηγοί των τριών κομμάτων που αποτελούν την κυβέρνηση να διαφωνούν με την κυβέρνηση; Ποιος το έφερε το νομοσχέδιο, δηλαδή; Ένας πιτσαδόρος; Ένα UFO; Το έδωσε η Αγία Εφορία στον πρωθυπουργό εν μέσω οράματος; Ποιοι σκατά τελικά φτιάχνουν τα νομοσχέδια που έρχονται στη Βουλή για ψήφιση;
Υπάρχει όμως κι ένα άλλο ενδιαφέρον σημείο. Μέχρι και ο εισηγητής του Μνημονίου 3, Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε ότι διαφωνεί σφόδρα με τη ρύθμιση του φορολογικού για τα παιδιά. Θα αφιερώσω στον κ. εισηγητή την απάντηση του κ. Στουρνάρα, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει τις διαφορετικές προσεγγίσεις από τη ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ, είπε: «Θα τις δούμε όλες. Άλλωστε, εγώ πιστεύω στον διάλογο. Αλλά κυρίως πρέπει να διατηρήσουμε την αξιοπιστία μας. Γιατί αυτά τα πράγματα τα έχουμε συμφωνήσει και τα έχουμε ψηφίσει».
Αυτά τα μέτρα τα έχουν ψηφίσει ήδη! Και τώρα παίζουν τους έκπληκτους! Τους δυσαρεστημένους. Μέχρι κι ο εισηγητής των μέτρων που ήδη ψηφίστηκαν – σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών – διαφωνεί με τον εαυτό του που τα εισηγήθηκε! Η απάντησή τους θα είναι πάντα λαϊκίστικη, απλουστευτική και φαιδρή. Θα πουν ότι δεν ψήφισαν το φορολογικό όταν ψήφιζαν τα μέτρα. Πιστεύουν ότι απευθύνονται σε ηλίθιους.
Το φορολογικό είναι παράγωγο, αποτέλεσμα, συνιστώσα (sic), μέρος του Μνημονίου 3! Κι ο Στουρνάρας το ξεκαθαρίζει : «Γιατί αυτά τα πράγματα τα έχουμε συμφωνήσει και τα έχουμε ψηφίσει» όταν ψήφιζαν το Μνημόνιο 3. Αν, λοιπόν, πραγματικά ψήφισαν το Μνημόνιο 3, αλλά δεν είχαν αντιληφθεί ότι ταυτόχρονα ψήφιζαν και τις συνέπειές του, τότε πραγματικά οι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι. Το λιγότερο, επικίνδυνοι!
Πηγή "Καρτέσιος"