Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2012

Δημοσκόπηση MRB : Έντονη αμφισβήτηση στο πολιτικό σύστημα

Πρωτιά στον ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 2 μονάδων από τη ΝΔ δίνουν οι εξαμηνιαίες τάσεις της MRB, που επιβεβαιώνουν ότι, αν διεξάγονταν σήμερα εκλογές, η Χρυσή Αυγή θα ήταν τρίτο κόμμα με διαφορά από το τέταρτο.
Οι τάσεις της MRB δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να συγκρατεί δυνάμεις και να βρίσκεται στην τέταρτη θέση με 6%. Ακολουθούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Καμμένου με 5,5%, η ΔΗΜΑΡ με 4,4% και το ΚΚΕ με 4,2%. Οι Οικολόγοι-Πράσινοι λαμβάνουν 2,4%, ενώ άλλο κόμμα θα ψήφιζε το 3,1%. Σε υψηλά επίπεδα εμφανίζεται η αδιευκρίνιστη ψήφος (22,9%) δηλαδή λευκό, άκυρο, ΔΞ/ΔΑ, κλπ.
Στην αναγωγή επί της διευκρινισμένης ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ φτάνει στο 28,7%, η ΝΔ είναι δεύτερη με 26,1% και η Χρυσή Αυγή φτάνει σε διψήφιο ποσοστό 12,1%. Το ΠΑΣΟΚ βγαίνει τέταρτο με 7,8% και με οριακή διαφορά 0,7% από τους Ανεξάρτητους Έλληνες που θα έπαιρναν 7,1%. Ακολουθούν ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ με 5,7% και 5,4% ενώ οι Οικολόγοι-Πράσινοι σπάνε το όριο του 3% και θα έμπαιναν στη Βουλή με 3,1%.

Στην παράσταση νίκης, ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει πρώτος με 46,2% και διαφορά 17 μονάδων από τη ΝΔ.
Οι πολίτες αμφισβητούν τα κόμματα
Καταλληλότερος πρωθυπουργός προκύπτει ο Αντώνης Σαμαράς με 3,7 μονάδες διαφορά από τον Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν γενικότερη αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι δύο αρχηγοί λαμβάνουν 34,8% και 31,1% αντίστοιχα, ενώ «Κανένας από τους δύο» απαντά το 33,6%.
Εξίσου χαρακτηριστικές είναι οι απαντήσεις στο ερώτημα «αν υποστηρίζετε το κόμμα που ψηφίζετε γιατί σας εκφράζει ή γιατί δεν έχετε άλλη εναλλακτική». Εδώ το 48,6% απαντά ότι το υποστηρίζει με σκεπτικισμό γιατί δεν έχει άλλη εναλλακτική, και μόνο το 35,6% απαντά ότι τους εκφράζει απόλυτα.
Αντίστοιχο είναι το κλίμα έντονης αμφισβήτησης στην ερώτηση για την ικανότητα διακυβέρνησης. Εκεί ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν ισοψηφούν με 18,4% και 18,3% αντίστοιχα. Όμως την πρωτιά με μεγάλη διαφορά παίρνει το «Κανένα κόμμα» που λαμβάνει το 52,7%!
iefimerida.gr
Πηγή "Καρτέσιος"