Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Bloomberg: Η Ελλάδα δεν γυρνάει σελίδα- ''Σταγόνα στον ωκεανό η πρόοδος''!


Το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων  Bloomberg χαρακτηρίζει ''σταγόνα στον ωκεανό'' την πρόοδο στην Ελλάδα.
Όπως υποστηρίζει δεν δικαιολογούνται θριαμβολογίες, καθώς η χώρα μας '' 'μετράει στα στα δάχτυλα του ενός χεριού τις ιδιωτικές επενδύσεις'' ενώ κρίνει  ''τα μεγέθη πολύ μικρά και ανεπαρκή για να πυροδοτήσουν ανάπτυξη σε όλη τη χώρα''.
Το άρθρο τιτλοφορείται ''Η Ελλάδα δεν γυρίζει σελίδα", αμφιβάλλει για τα οικονομικά επιτεύγματα, τα οποία διαφημίζουν η κυβέρνηση και δημοσιεύματα του ξένου Τύπου και παραθέτει τα εξής στοιχεία: Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 5,3% το πρώτο τρίμηνο του έτους και είναι το 19ο συνεχές τρίμηνο συρρίκνωσης.
Αν και προβλέπει πως κάποια στιγμή θα υπάρξει ανάπτυξη, αναφέρει πως τα μέχρι στιγμής στοιχεία όπως η αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας από τον οίκο Fitch και η δήλωση του πρωθυπουργού περί επιστροφής στις αγορές το 2014, δεν επαρκούν για να αιτιολογήσουν ένα success story.
 ''O ΟΠΑΠ είναι το πιο πολύτιμο κόσμημα της Ελλάδας. Η κυβέρνηση όμως, έλαβε μόλις δύο προσφορές για μερίδιο 33% στην εταιρεία και η τελική τιμή των 652 εκατ. ευρώ ήταν στο χαμηλότερο εύρος των προσδοκιών'' επισημαίνει το Bloomberg.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η ελληνική οικονομία είναι μικρότερη από ότι ήταν το 2005, καθώς από τα μέσα του 2008 συνολικά συρρικνώθηκε κατά 28%. Η Κομισιόν προβλέπει περαιτέρω συρρίκνωση 4,2% το 2013. Η φύση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα επίσης υποδεικνύει ότι ο στόχος της Κομισιόν μπορεί να είναι απατηλός.
Επιπλέον, ο όποιος δανεισμός στις μεγάλες επιχειρήσεις της Ελλάδας, δεν εναρμονίζεται με δάνεια στις μικρές επιχειρήσεις ή τα νοικοκυριά. Το κόστος δανεισμού για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα παραμένει πολύ υψηλότερο από ότι σε άλλες οικονομίες της περιφέρειας, πόσο μάλλον της Γερμανίας ή της Γαλλίας.
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, η πίστωση στον ιδιωτικό τομέα συρρικνώθηκε και το Μάρτιο.
Οι τράπεζες αν και σύντομα θα ανακεφαλαιοποιηθούν, μένει ακόμη πολύς δρόμος για υγιής ισολογισμούς και θα πρέπει να έχουν τη διάθεση και την ικανότητα να δανείσουν.
Επιπλέον, το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα παραμένει μη ελκυστικό λόγω της υψηλής γραφειοκρατίας, του ασταθούς ρυθμιστικού περιβάλλοντος, το θολού νομικού συστήματος και του αργού – και συχνά διεφθαρμένου – δικαστικού συστήματος.
Επιπροσθέτως σημειώνει ότι, οι ζοφερές προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη συνοδεύονται από ακραίες κοινωνικές εντάσεις όπως η εκτίναξη της ανεργίας στο 27%.

Συμπερασματικά, η πολιτική κατάσταση είναι επισφαλής, η εύθραυστη κοινωνική και πολιτική ισορροπία στην Ελλάδα μπορεί να δοκιμαστεί και πάλι, όταν η κυβέρνηση θα συζητήσει τον προϋπολογισμό του 2014, αφού σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, η Ελλάδα πιθανότατα θα χρειαστεί επιπλέον μέτρα 8 δισ. ευρώ για να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους την περίοδο 2015 – 2016.