Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Προειδοποιούν οι γερμανικοί Financial Times για τα ελληνικά CDS

Την άποψη πως οι φωνές και παροτρύνσεις για χρεοκοπία της Ελλάδας θα πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις επιπτώσεις και στην αγορά ασφάλισης κινδύνου έναντι ενδεχόμενης χρεοκοπίας (credit default swaps) εκφράζουν οι Financial Times Deutschland σε δημοσίευμά τους την Τρίτη.

Η γερμανική έκδοση των Financial Times σχολιάζοντας τις δηλώσεις γύρω από το ενδεχόμενο συντεταγμένης χρεοκοπίας υπογραμμίζει πως οι τράπεζες είναι συχνά οι μεγαλύτεροι πιστωτές των κρατών και σε περίπτωση αφερεγγυότητας κάποιας χώρας θα έπρεπε να παραιτηθούν από ένα μεγάλο μέρος των απαιτήσεών τους.

Στο ίδιο πλαίσιο αναφέρουν πως οι αγορές έχουν ήδη αρχίσει να κερδοσκοπούν εις βάρος της ικανότητας της Πορτογαλίας και της Ισπανίας να πληρώσουν τα χρέη τους, εξέλιξη που οδηγεί υψηλότερα τα ασφάλιστρα κινδύνου για τα ομόλογα τους.

Για να αποφευχθεί η διάχυση της κρίσης απαιτείται κατά τους Financial Times Deutschland ένα ισχυρό ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης, που θα στηρίζει κράτη και τράπεζες. Στο πλαίσιο αυτό τονίζει πως τόσο ο EFSF όσο και ο ESM θα πρέπει να παρέχουν την ευκαιρία ενίσχυσης χωρών αλλά και ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών.

Ωστόσο, οι Financial Times Deutschland σημειώνουν πως «εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες δύσκολες λεπτομέρειες». Όπως υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά μια ερώτηση που «στοιχειώνει» τις χρηματοπιστωτικές αγορές είναι το τι θα γίνει με  τις συμφωνίες ασφάλισης κινδύνου έναντι ενδεχόμενης χρεοκοπίας (CDS).

«Στην περίπτωση αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους οι εκδότες θα πρέπει να πληρώσουν την υποχρεωτική ασφάλιση. Αυτό θα ήταν εκρηκτικό για τον τραπεζικό τομέα», σημειώνει η εφημερίδα, προσθέτοντας πως CDS έχουν διατεθεί στο εμπόριο, ανεξάρτητα από το πραγματικό μέγεθος των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

«Ο οφειλέτης θα μπορούσε πράγματι να αντισταθμίσει τις απώλειές του, αλλά οι εκδότες που είχαν αρχικά κερδίσει από την πώληση των CDS θα πρέπει να τα αποπληρώσουν μπορεί να μπουν σε μπελάδες», τονίζεται στο δημοσίευμα.



Πηγή in.gr