Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Που να έπαιζε και ο... Κιριλένκο!


Σε... τυπική διαδικασία μετατρέπεται η τελευταία αγωνιστική για τον Παναθηναϊκό!
Μετά τη νέα ήττα στη Μόσχα από την ΤΣΣΚΑ (91-75) εξανεμίστηκαν οι ελπίδες του για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στον όμιλο και θα μπει στην κληρωτίδα της 28ης Δεκεμβρίου ως δεύτερος. Αντίθετα, οι Ρώσοι εξασφάλισαν και μαθηματικά την κορυφή, ανεξαρτήτων αποτελεσμάτων την επόμενη εβδομάδα.
Οι «πράσινοι» ήθελαν νίκη με διαφορά (τουλάχιστον) τριών πόντων προκειμένου να μείνουν «ζωντανοί» στο κυνήγι της πρώτης θέσης και όχι μόνο δεν τα κατάφεραν, αλλά είδαν την... λαβωμένη ΤΣΣΚΑ να κάνει πάρτι στο δεύτερο ημίχρονο!
Αν και έπαιζε χωρίς τους Αντρέι Κιριλένκο (κατά πρώτο λόγο) και Αντρέι Βοροντσέβιτς (κατά δεύτερο), μετέτρεψε το δεύτερο μισό του ντέρμπι σε παράσταση για έναν ρόλο.
Και όλα αυτά τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός έμοιαζε ικανός να διεκδικήσει τη νίκη στο «Universal Sports Hall» της Μόσχας, ειδικά με την απόδοσή του στο δεύτερο δεκάλεπτο. Το διάστημα δηλαδή που μπόρεσε να γυρίσει το ματς από το -10 (26-16 στο 8') και να προηγηθεί με 33-30 στο 14'.
Οι Σμιθ, Βουγιούκας έδιναν πολύτιμες λύσεις στην επίθεση και παρά την μηδαμινή προσφορά του Διαμαντίδη (7 πόντοι με 1/7 σουτ, αλλά και 6 ασίστ) διατήρησαν το προβάδισμα μέχρι το τέλος του ημιχρόνου (49-47). Το πρόβλημα δεν ήταν επιθετικό, αφού ο Παναθηναϊκός μπόρεσε να φτάσει... σβηστά τους 49 πόντους, έχοντας μοιράσει το σκοράρισμα.



Το (μεγάλο) πρόβλημα ήταν η άμυνα και δη στην περιφέρεια, με τον Αλεξέι Σβεντ να στήνει το δικό του πάρτι έξω από τα 6.75μ. έχοντας 4/5 τρίποντα με τη λήξη του ημιχρόνου. Μαζί με τον Τζαμόντ Γκόρντον κρατούσαν την ΤΣΣΚΑ στο ματς με τα περιφερειακά σουτ και κάλυψαν το «μηδέν» που είχε ο Μίλος Τεόντοσιτς μέχρι εκείνο το διάστημα.
Στην επανάληψη ωστόσο τα πράγματα άλλαξαν. Η ΤΣΣΚΑ επέλεξε τον ορθολογικό τρόπο παιχνιδιού περνώντας (ως επί των πλείστων) τη μπάλα μέσα στο καλάθι και δη στους Κρστιτς, Καούν (ακόμα και) Κουρμπάνοφ.
Αντίθετα, οι επιλογές του Παναθηναϊκού στην επίθεση έμοιαζαν με... παιδική χαρά με αποτέλεσμα να έρθουν τα πάνω κάτω! Μέσα σε δυόμιση λεπτά (!!) η ΤΣΣΚΑ πραγματοποίησε ένα σερί 14-0 (!!) και πήρε το προβάδισμα στο σκορ με 61-49 «καθαρίζοντας» ουσιαστικά το παιχνίδι.
Οι «πράσινοι» δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν ποτέ στο ματς, αφού η ΤΣΣΚΑ ήταν πολύ πιο προσεκτική στην άμυνα, ενώ συνέχισαν να βρίσκουν λύσεις στην επίθεση, ακόμη και αν δεν βρισκόταν στο παρκέ το μεγάλο τους αστέρι, ο Αντρέι Κιριλένκο.
Έκτοτε η διαφορά παρέμενε σε υψηλά επίπεδα για λογαριασμό της ΤΣΣΚΑ Μόσχας με αποτέλεσμα να φτάσει και τους 17 πόντους (84-67) στα μέσα της τελευταίας περιόδου. Άλλωστε και οι αριθμοί αποτυπώνουν στο έπακρο τα όσα συνέβησαν στη Μόσχα.
Η ΤΣΣΚΑ μοίρασε 23 ασίστ έναντι 13 του Παναθηναϊκού, είχε 11/23 τρίποντα έναντι μόλις 5/20 των «πρασίνων» (σ.σ. εκ των οποίων 3/5 τρίποντα στο πρώτο δεκάλεπτο!), ενώ ήταν και πολύ εύστοχη στις βολές με 20/22! Ο Κρστιτς τελείωσε το ματς με 17 πόντους και 12 ριμπάουντ, ενώ από 16 πόντους πρόσθεσαν οι Σβεντ και Κριάπα.
Για τον Παναθηναϊκό, ο Ιαν Βουγιούκας είχε 17 πόντους με 4/6 δίποντα, 9/13 βολές, αλλά μόλις ένα... ριμπάουντ. Ο Σμιθ ξεχώρισε στο διάστημα που ο Παναθηναϊκός είχε πάρει τα ηνία στο ματς, έχοντας 2/5 δίποντα και μόλις 1/4 τρίποντα.
Τα δεκάλεπτα: 26-24, 47-49, 75-63, 91-75.
ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Καζλάουσκας): Τεόντοσιτς 4 (10 ασίστ), Λαβρίνοβιτς 3, Σισκάουσκας 10 (2), Κρστιτς 17 (12 ριμπ.), Βορόνοφ, Σβεντ 16 (5 ασίστ, 4/6τριπ.), Κάουν 8, Χριάπα 16 (1), Πονκρασόφ, Κουρμπάνοφ 5, Γκόρντον 12 (4).
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ομπράντοβιτς): Μάριτς 2, Μπατίστ 4, Λόγκαν 7(1), Σάτο 7(1), Διαμαντίδης 7 (1), Βουγιούκας 17, Νικ Καλάθης 9, Σμιθ 11 (1), Καϊμακόγλου 7 (1), Γιασικεβίτσιους 4.