Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Πανάξια πρώτος και ισχυρός ο ΠΑΟΚ!


Μπορεί να μην έκλεισε με νίκη τις υποχρεώσεις του στο Europa League, αυτό όμως ουδόλως μετριάζει τον άθλο του.
Μπορεί από την αρχή να έλεγαν όλοι ότι θα τα βρει μπαστούνια, αλλά τερμάτισε πρώτος και αήττητος κόντρα σε πανίσχυρους αντιπάλους που κοίταξε κατάματα και όρθωσε ανάστημα.
Ο ΠΑΟΚ εξασφάλισε την πρώτη θέση στον όμιλό του στο Europa League με το 1-1 κόντρα στη Ρούμπιν Καζάν και μπαίνει στο γκρουπ των "ισχυρών" μαζί με τον έτερο εκπρόσωπο της χώρας μας, τον Ολυμπιακό.
Ο "Δικέφαλος του Βορρά" προηγήθηκε με πέναλτι του Βιεϊρίνια μόλις στο 15', έπαιζε και με παίκτη παραπάνω λόγω της αποβολής του τερματοφύλακα με απευθείας κόκκινη κάρτα για το μαρκάρισμα στον Γεωργιάδη στη φάση της ανατροπής, αλλά ισοφαρίστηκε στο 48' με τον Νέλσον Βαλντέζ.
Η Ρούμπιν πέρασε επίσης στην επόμενη φάση ως δεύτερη, ενώ εκτός έμεινε η Τότεναμ και οι Σάμροκ Ρόβερς, παρά το 0-4 των Λονδρέζων στην Ιρλανδία.

O αγώνας
Ο Λάσλο Μπόλονι παρέταξε την ομάδα του με σύστημα 4-2-3-1. Κάτω από το δοκάρια ήταν ο Γλύκος και στην άμυνα οι Λίνο, Τσιρίλο, Μαλεζάς, Έτο. Τα δύο αμυντικά χαφ ήταν οι Γκαρσία και Αρίας, μπροστά τους οι Γεωργιάδης (αριστερά), Ίβιτς, Βιεϊρίνια (δεξιά), με τον Αθανασιάδη στην κορυφή.
Το ματς ξεκίνησε ονειρεμένα για τον ΠΑΟΚ, ο οποίος μπήκε από νωρίς σε θέση οδηγού και έπαιζε και με παίκτη παραπάνω για 77 και πλέον λεπτά λόγω της σωστής αποβολής του Ρώσου τερματοφύλακα Ριζίκοφ στο 13', καθώς ανέτρεψε μέσα στην περιοχή τον Γεωργιάδη, ο οποίος ήταν σε προφανή θέση για γκολ.
Ο Βιεϊρίνια άνοιξε το σκορ από την άσπρη βούλα και έκανε το 1-0, με τους Ρώσους να κάνουν τις "αλχημείες" τους από εκεί και πέρα, ώστε να έχουν την καλύτερη δυνατή διάταξη στον αγωνιστικό χώρο.
Στα επόμενα λεπτά μέχρι το 30', ο 'Δικέφαλος" είχε διάθεση να πιέσει χωρίς ωστόσο να καταφέρει να δημιουργήσει κάποια καλή φάση, με το 1-0 να διατηρείται και τους Ρώσους να μην έχουν ρισκάρει ως εκείνη την στιγμή. Τότε έμαθαν το 0-3 στην Ιρλανδία και κατάλαβαν ότι θα έπρεπε να πιέσουν για να πάρουν αποτέλεσμα, έστω και με μειονέκτημα αριθμητικό...

Με... υπογραφή Βαλντέζ και «Χ»άρηκαν και οι δυο
Στις αρχές της επανάληψης έγινε το 1-1 για τους Ρώσους, που ευτύχησαν στην πρώτη καλή στιγμή τους να βρουν δίχτυα. Ο Βαλντέζ ήταν ο σκόρερ με σουτ μέσα από την περιοχή και όλα ξεκινούσαν πλέον από την αρχή. Ο ΠΑΟΚ όφειλε να προστατέψει την πρωτιά του, αυτός ήταν ο κύριος στόχος.
Μετά την ισοφάριση της Ρούμπιν, ο ΠΑΟΚ είχε δύο καλές στιγμές με τους Βιεϊρίνια  (53') και Γεωργιάδη (57') για να πάρει και πάλι προβάδισμα, αλλά δεν κατάφερε να σκοράρει και το 1-1 διατηρούσε ρευστή την κατάσταση.
Ο ΠΑΟΚ με αυτό το αποτέλεσμα εξασφάλιζε την πρωτιά του ομίλου, ενώ η Ρουμπίν έπαιρνε και αυτή το εισιτήριο για τους "32". Έτσι ο "Δικέφαλος" δεν κυνήγησε ένα δεύτερο γκολ, ενώ βολεύονταν και οι Ρώσοι, έστω και αν έμεναν στην δεύτερη θέση του γκρουπ και έμπαιναν στους "αδυνάτους".
Μια καλή κεφαλιά του Φωτάκη στο 89' ήταν ό,τι καλύτερο είχε να επιδείξει το ματς μέχρι το φινάλε και η ομάδα της Θεσσαλονίκης πανηγύρισε μια πανάξια πρόκριση και πρωτιά δίχως να χάσει κάποιο από τα έξι παιχνίδια που έδωσε στην φάση των ομίλων του Europa League.

Οι συνθέσεις των δυο ομάδων:
ΠΑΟΚ (Μπόλονι): Γλύκος, Έτο, Λίνο, Μαλεζάς, Τσιρίλο, Γκαρσία, Αρίας, Ίβιτς (80' Φωτάκης), Γεωργιάδης (73' Σαλπιγγίδης), Βιεϊρίνια, Αθανασιάδης.
Ρουμπίν Καζάν (Μπερντίεβ): Ριζίκοφ, Ανσάλντι, Μάρτινς (61' Μπιστρόβ), Νέμοφ, Νομπόα, Βαλντέζ, Καλέσιν (14' Αρλάουσκις), Μπογκέτι, Καραντενίζ, Νάτσο, Σαρόνοφ.