Πρόκειται για ένα υπόγειο νεκροταφείο που χρονολογείται από τον 2ο αιώνα μ.Χ. και συνέχισε να χρησιμοποιείται έως τα τέλη του 5ο αιώνα μ.Χ. το μνημείο αυτό αποτελείτε από τρεις αίθουσες ( Α,Β,Γ, ) και από μικρούς διαδρόμους που ξεκινούν από κάθε νεκρικό θάλαμο. Το πλάτος των διαδρόμων κυμαίνεται από 1 μετρό έως και 5 μέτρα. Το πιο κοντό σημείο είναι 1,60 και το πιο ψηλό 2,60.
Η κατακόμβη Α έχει ιδιαίτερα ευρύχωρο χώρο και στον οποίο και βρίσκουμε διπλούς τάφους ερμηνεύοντας τους ως οικογενειακούς. Στον συγκεκριμένο χώρο σώζεται μια επιγραφή που αναφέρει τα εξής: << εδώ αναπαύεται η Στεφανής η κόρη του Μήλωνος >>.
Η κατακόμβη Β βρίσκουμε τον μοναδικό διώροφο τάφο, στην μέση του θαλάμου υπάρχει ένας βράχος οπού πιστέυτε ότι ήταν αγία τράπεζα. Μοιάζει όμως και σαν σαρκοφάγος και πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι εκεί έχει ταφεί ο πρώτος αρχιεπίσκοπος του νησιού!!
Στην κατακόμβη Γ σώζονται αρκετές παράξενες τοιχογραφίες, οπού εικονίζουν κλαδιά και πτηνά!! Πρόκειται για μια από τις παλαιό Χριστιανικές τοιχογραφίες σε όλη την Ελλάδα!! Τους τάφους τους ονομάζουν αλλιώς και ( αρκοσόλια ).
Είναι ένα μνημείο που πολλοί Έλληνες δεν το γνωρίζουν. Υπάρχουν κάποιες αναφορές ότι δεν τις άνοιξαν τις κατακόμβες οι Χριστιανοί αλλά πριν από αυτούς εκεί υπήρχε μια είσοδος προς έναν υπόγειο ναό της θεάς Εκάτης. Πιστεύετε από κάποιους αρχαιολόγους ότι ναός αυτός πρέπει να είχε βάθος μέσα στην γη τουλάχιστον 200 μέτρα!! Και από εκεί προχωρούσαν σήραγγες προς τον κάτω κόσμο. Σε αυτόν το ναό μόνο οι μυημένοι μπορούσαν να μπουν. Αν και κάποιοι αρχαιολόγοι όπως είπα έχουν δώσει στοιχεία για το συγκεκριμένο θέμα στο υπουργείο πολιτισμού δεν τους αφήνουν να κάνουν περεταίρω έρευνες φοβούμενοι μην χαλάσουν οι κατακόμβες. Αν και υπάρχει εμφανείς σημάδι στον ένα από τους τοίχους της Γ κατακόμβης ότι προχωρούσε και πιο μέσα πριν 60 χρόνια οπού και αναστηλώθηκαν κάποια σημεία το σημείο εκείνο κλείστηκε για τα καλά!!
Οι ντόπιοι λένε ότι πριν τον πόλεμο του 40 αλλά και πιο παλιά όπως και επί Τουρκοκρατίας είχαν δει πολλές φορές φωτεινές μπάλες να βγαίνουν από εκεί μέσα!! Αλλά είχαν δει μετά τον πόλεμο κάποιους ανθρώπους γύρω στους 5 με μαύρα κουστούμια αλλά και καπέλα να μπαίνουν εκεί χωρίς να ξαναβγούν ποτές!!! Έκαναν εντύπωση στους ντόπιους ότι τα συγκεκριμένα άτομα εμφανίστηκαν στο νησί από το πουθενά δεν μιλούσαν σχεδόν καθόλου και η επιδερμίδα τους ήταν άσπρη σαν το γάλα, λες και ήταν νεκροί όπως μου ανέφεραν!!! Θυμίζει την κλασική περίπτωση των << ανδρών με τα μαύρα >>. Αν είναι έτσι τι δουλειά είχαν αυτοί εκεί και που πήγανε και δεν ξαναβγήκαν έξω από τις κατακόμβες; Μέχρι και σήμερα συζητείτε στην Τρυπητή αυτή η περίπτωση που έγινε τότε. Υπάρχουν πολλοί θρύλοι αλλά και παράξενες ιστορίες για τις κατακόμβες αυτές.
Τέλος έκκληση γίνετε από τον πανελλήνιο σύλλογο << Οι Φίλοι των Κατακομβών της Μήλου >> για να σωθούν και να διατηρηθούν αυτές οι κατακόμβες που βρίσκονται στο χωριό Τρυπητή, προσέξτε το τοπωνύμιο παρακαλώ!! Αυτό είναι αλήθεια γιατί από όλες τις στοές μόνο ένα μικρό κομμάτι της δεύτερης στοάς είναι επισκέψιμο, ενώ οι υπόλοιπες έχουν χαρακτηριστεί από τους υπεύθυνους ως μη επισκέψιμες !! Αν και ο σύλλογος έχει καταφέρει να μαζέψει 550. 000 ευρώ για την αναστήλωση των στοών ο πρόεδρος του συλλόγου Αντώνης Δρούγκας φοβάται γιατί μέχρι τώρα δεν έχει γίνει η δημοπράτηση του έργου!! Ο σύλλογος φοβάται ότι αν δεν γίνει κάτι γρήγορα τα λεφτά δεν θα μπορέσουν να εκταμιευτούν γιατί υπάρχει χρονικό όριο. Ελπίζω να πάνε όλα καλά και να καταφέρουν να το φτιάξουν γιατί είναι κρίμα τέτοια μνημεία Χριστιανικά ή μη να χάνονται εξαιτίας κάποιων αναρμοδίων και ηλιθίων που κάθονται σε υπουργικές καρέκλες μαζί με το σκυλολόι τους και να μην δείχνουν κανένα ενδιαφέρον και να βάζουν τα λεφτά από τις συντηρήσεις των αρχαιοτήτων μας στην τσέπη τους. Αν δεν έχετε πάει να επισκεφτείτε τις κατακόμβες της Μήλου σας προτείνω να πάτε, όσοι μας διαβάζετε από το εξωτερικό αν ποτέ βρεθείτε στην Ελλάδα και μπορείτε πηγαίνετε και ρίχτε μια ματιά δεν θα το μετανιώσετε. Μέχρι την επόμενη φορά να είστε όλοι καλά και να θυμάστε.
Read more: http://anoixti-matia.blogspot.com/2011/07/blog-post_9477.html#ixzz1TFQ1MEsC
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου