Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν δύο τράπεζες, ένας εμίρης και ένας λαός.... κακομοίρης!


 Η συγχώνευση Alpha- Eurobank (που όπως όλα δείχνουν θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα), θα μπορούσε να μας αφορά όλους, αν δεν ζούσαμε στην Ελλάδα, αλλά σε μία ευνομούμενη χώρα που θα προστάτευε τους πολίτες της και τα συμφέροντά τους και κυρίως θα σεβόταν την αξιοπρέπεια τους! Το παραμύθι θα ξεκινούσε τότε κάπως έτσι:
  Μια φορά κι έναν καιρό ήταν δύο τράπεζες, ένας εμίρης και ένας λαός.... κακομοίρης! Γιατί έτσι τον είχαν καταντήσει οι άρχοντες του τόπου, που για δεκαετίες ολόκληρες ασελγούσαν σε βάρος του με κίνητρο το προσωπικό όφελος!
  Ο λαός υπέφερε, ο τόπος ζούσε πλέον με μηχανική υποστήριξη και οι τράπεζες αργοπεθαίνανε. Μέχρι που μια μέρα εμφανίστηκε ο εμίρης του Κατάρ! Φορτωμένος με εκατομμύρια, φώναξε τους δύο μεγαλοτραπεζίτες και τους έδωσε "το φιλί της ζωής" μαζί με εκατομμύρια ευρώ, υπό την προϋπόθεση να συγχωνευτούν "εις τράπεζα μία"!
  Το παράδειγμα τους ακουλουθούσαν κι άλλες τράπεζες και ξαφνικά η χώρα απέκτησε ένα δυνατό τραπεζικό σύστημα, που αποφάσισε να παρέμβει καταλυτικά στην νεκρή ελληνική οικονομία. Πήρε  άμεσα μέτρα για την ελάφρυνση των νοικοκυριών που "πνίγονται" από τα δάνεια, άνοιξε και πάλι τις πόρτες της δανειοδότησης σε ΥΓΙΕΙΣ επιχειρήσεις- και όχι στο κάθε λαμόγιο που τσεπώνει τα δάνεια και οδηγεί την επιχείρηση στην πτώχευση.... (αυτό είναι από άλλο παραμύθι που έρχεται προσεχώς!).
  Παράλληλα οι ίδιες οι τράπεζες έθεσαν αυστηρούς όρους και ανακοίνωσαν ότι θα ασκούσαν αυστηρούς ελέγχους στους επιχειρηματίες ώστε τα χρήματα των δανείων να χρησιμοποιηθούν για να διατηρηθούν οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας -και γιατί όχι;- να δημιουργηθούν νέες!
  Ετσι, άρχισε να μπαίνει χρήμα στην αγορά, να ανασταίνεται σιγά σιγά  η αγοραστική κίνηση, να αναπνέει η νεκρή ελληνική οικονομία και να διαφαίνεται ένα αχνό έστω φως στην ακρη του τούνελ θανάτου που βρισκότανε η χώρα μέχρι τότε!
   Χωρίς τα λάθη και τις καταχρήσεις του παρελθόντος, χωρίς διακοποδάνεια, τζιποδάνεια, γαμοδάνεια  και κάθε λογής δάνεια σε κάθε πικραμένο, έχοντας μάθει από τα εγκλήματα του παρελθόντος που τους  οδήγησαν εδώ, τράπεζες, επιχειρηματίες, εργαζόμενοι και καταναλωτές, μπορούσαν για πρώτη φορά να  ελπίζουν ότι κάτι θα αλλάξει επιτέλους προς το καλύτερο! Και με αυτό ως όπλο, έκαναν το επόμενο βήμα:  ΑΠΑΙΤΗΣΑΝ επαναδιαπραγμάτευση των ληστρικών όρων που τους είχαν επιβάλλει εξωθεν δυνάμεις!
  Και ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα!! Αντε και καλοφάγωτα....
Κώστας Χαρδαβέλλας