Διπλωματικός πυρετός, όργιο φημών και αλλεπάλληλες δηλώσεις πρωθυπουργών και ευρωπαίων αξιωματούχων, συνθέτουν το περίπλοκο και ταυτόχρονα δραματικό σκηνικό στην Ευρώπη για την Ελλάδα ενόψει της κρίσιμης τηλεδιάσκεψης Παπανδρέου, Μέρκελ, Σαρκοζί.
Οι αρχηγοί των δυο ισχυρότερων οικονομιών της ευρωζώνης, Άνγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί, με τους οποίους θα συνομιλήσει αργότερα ο Γιώργος Παπανδρέου, στηρίζουν πλέον την Ελλάδα υπό τον αυστηρό όρο της τήρησης του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί με θρησκευτική ευλάβεια. Ο Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι "θα πάρει όποια απόφαση χρειαστεί προκειμένου να στηρίξει την Ελλάδα", ενώ ο διεθνής Τύπος αναπαράγει συνεχώς τις χθεσινές δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ που εμφανίζεται αισιόδοξη για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.
Αισιοδοξία στις αγορές
Με δεδομένη την προτροπή Ομπάμα προς Ευρωπαίους να βρεθεί γρήγορα λύση στο πρόβλημα του ελληνικού χρέους, θετικά επιδρά μέχρι αυτή την ώρα στις αγορές το "πράσινο φως" που διαφαίνεται από την πλευρά της Κομισιόν σχετικά με τη θέσπιση του πολυσυζητημένου ευρωομολόγου. Ο Πρόεδρος της Κομισιόν προανήγγειλε ότι πολύ σύντομα θα παρουσιαστούν οι αποφάσεις της Επιτροπής για το ευρωομόλογο εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι η 6η δόση προς την Ελλάδα θα εκταμιευτεί, καθώς η Ευρωζώνη δεν θα μπορεί να ελέγξει τις συνέπειες μίας χρεοκοπίας.
Σε αυστηρό τόνο, ο Επίτροπος επί της Οικονομίας, Όλι Ρεν, διέψευσε όσους εκφράζουν θέσεις υπέρ της αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ, προειδοποιώντας για "δραματικές οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνέπες για όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. καθώς και για τους εταίρους της" εάν η χώρα μας βγει από τη ζώνη του κοινού νομίσματος. Υπέρ της Ελλάδος μιλούν και σημαντικές πτέρυγες του Ευρωκοινοβουλίου.
Ο επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάρτιν Σουλτς, δήλωσε ότι "ζητούμενο είναι η σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ελλάδα και όχι η καλλιέργεια σεναρίων τρόμου" και ζήτησε από τους ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απευθύνουν έκκληση να "σταματήσει επιτέλους η ανεύθυνη ρητορική που παρατηρείται σε πολλές χώρες"
Μηνύματα στήριξης της Ελλάδας έρχονται, ωστόσο, και από αυτούς που παρακολουθούν στενότερα από οποιονδήποτε την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και την εφαρμογή του προγράμματος. Ο επικεφαλής του κλιμακίου παροχής τεχνογνωσίας και συμβουλών για την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου, της λεγόμενης task force, Χ. Ρέιχενμπαχ, δήλωσε πως οι προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός θα έπρεπε να αναγνωρίζονται περισσότερο και προανήγγειλε ένα πρόγραμμα ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας.
Αυστρία: ΟΧΙ στην διέυρυνση του EFSF
Νέα εμπλοκή είχαμε σήμερα , αυτή την φορά από την Αυστρία, όπου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το σχέδιο της κυβέρνησης για έγκριση της διεύρυνσης του EFSF δεν κατάφερε να συγκετρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία
Αρνητικό κλίμα σε Σλοβακία-Γερμανία
Μέλη του κόμματος FDP στη Γερμανία, το οποίο συμμετέχει στον συνασπισμό της κυβέρνησης Μέρκελ, ζητούν την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, με αντικείμενο την απόρριψη βοήθειας που θα αναγκάζεται να δίνει η χώρα τους, σε χώρες της Ευρωζώνης, που χρωστάνε.
Την ίδια ώρα στην Σλοβακία ο Πρόεδρος της Βουλής με μία κυνική δήλωσή του υπογράμμισε ότι “Θα πρέπει να αφήσουμε την ήδη χρεοκοπημένη Ελλάδα, να χρεοκοπήσει".
Πηγή 24h.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου