Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χθες, πρώτη μέρα συζήτησης στη γερμανική Βουλή για τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του μηχανισμού ευρωστήριξης. Ωστόσο δεν έλειψαν γερμανοί βουλευτές της αντιπολίτευσης που εμφανίστηκαν διαλλακτικοί, προτείνοντας ως λύση την έκδοση ευρωομολόγου.
«Κυρίες και κύριοι, η κατάσταση στην Ελλάδα είναι κρίσιμη» δήλωσε κατηγορηματικά ενώπιον της γερμανικής Βουλής ο γερμανός υπουργός Οικονομικών. «Οσο η τρόικα δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι η Ελλάδα έχει ικανοποιήσει τους όρους, η επόμενη δόση δεν μπορεί να εκταμιευθεί με αποτέλεσμα να είναι πολύ πρόωρη και η συζήτηση για ένα δεύτερο πακέτο» είπε. Νωρίτερα, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό και κλιμακώνοντας τις πιέσεις προς την Αθήνα, μια μέρα μετά την απειλή της Ανγκελα Μέρκελ ότι ετοιμάζει «σχέδιο Β» για την Ελλάδα, τόνισε: «Είναι στο χέρι της Ελλάδας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που είναι απαραίτητες για την παραμονή της στη ζώνη του ευρώ».
Η συζήτηση για τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του EFSF στη γερμανική Μπούντεστανγκ κινήθηκε σε έντονο κλίμα, καθώς εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης εξέφρασαν την αντίθεσή τους στον ρόλο της Γερμανίας στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους.
Την ίδια στιγμή ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, παρά το αυστηρό μήνυμα που είχε στείλει νωρίτερα, απέφυγε να σχολιάσει το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά και την πορεία του προγράμματος ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων.το οποίο σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο του ΟΟΣΑ Πιερ Κάρλο Παντοάν δεν λειτουργεί και θα πρέπει να εξεταστούν και άλλοι μηχανισμοί. Μέχρι στιγμής προθυμία για το πρόγραμμα εκδήλωσαν μόνο το 75% των ομολογιούχων έναντι του 90%, που προβλέπεται.
«Δεν υπάρχει καμία απολύτως συζήτηση» για έξοδο της Ελλάδος από την ευρωζώνη» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ αλλά υπογράμμισε: «Δεν υπάρχει περίπτωση να παρέχουμε κεφάλαια εάν δεν εκπληρωθούν πλήρως οι όροι». Σε ανάλογο μήκος κύματος ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις δήλωσε ότι η εφαρμογή των μέτρων «είναι το κλειδί σε αυτή τη φάση».
«ΝΑΙ» ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ. Η γαλλική Γερουσία επικύρωσε, μία ημέρα μετά το «ναι» της γαλλικής Βουλής, τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου, κάνοντας έτσι το Παρίσι την πρώτη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που εγκρίνει την απόφαση των ευρωπαίων ηγετών, η οποία ανοίγει τον δρόμο για την παροχή δεύτερου πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου