Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Πράσινος ο «νόμος» της Τούμπας!


Αυτός ο Παναθηναϊκός είναι ξεκάθαρα ομάδα για πρωταθλητισμό...
Αυτός ο Παναθηναϊκός έχει την υπογραφή φαρδιά πλατιά του Ζεσουάλδο Φερέιρα...
Αυτός ο Παναθηναϊκός έχει "μέταλλο", αγωνιστική "ταυτότητα" και είναι ΟΜΑΔΑ με όλη τη σημασία της λέξης...
Αυτός ο Παναθηναϊκός νίκησε εύκολα με 1-3 τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, κάτι που είχε κάνει και το 1999, όταν στον πάγκο του "Δικεφάλου του Βορρά" βρισκόταν ο Ντούσαν Μπάγεβιτς και στον δικό του ο αείμνηστος, Γιάννης Κυράστας.
Οι "πράσινοι", όπως και στο περσινό πρωτάθλημα με το τέρμα του Νίνη, κατάφεραν να φύγουν με "τρίποντο" από την Θεσσαλονίκη και δείχνουν ότι το κακό ξεκίνημα και τα ευρωπαϊκά "χαστούκια" αποτελούν παρελθόν.
Ο Κλέιτον στο 33' άνοιξε το σκορ με υπέροχη εκτέλεση φάουλ, στο 56' ο Κουίνσι έκανε το 0-2 και στο 70' ο Λέτο με το όγδοο τέρμα του στο πρωτάθλημα ανέβασε το δείκτη του σκορ στο 0-2. Ο Βιεϊρίνια με (αμφισβητούμενο) πέναλτι στο 85' διαμόρφωσε το τελικό 1-3.

Ο αγώνας
Ο Παναθηναϊκός τελείωσε ιδανικά το πρώτο από τα τρία απανωτά ντέρμπι που έχει στο πρωτάθλημα, αφού ακολουθούν οι "μάχες" με ΑΕΚ και Ολυμπιακό. Η ομάδα του Ζεσουάλδο Φερέιρα κατέβηκε στο χορτάρι της Τούμπας για να πάρει το ματς και τα κατάφερε με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο, αφού έφτασε σε μια πέρα για πέρα δίκαιη νίκη.
Απόλυτα διαβασμένος ο Πορτογάλος τεχνικός, εγκλώβισε τον ομόλογό του, Λάζλο Μπολονι και τα "βαριά χαρτιά" του ΠΑΟΚ ουδέποτε μπόρεσαν να δείξουν τις αρετές τους στον αγωνιστικό χώρο. Το "τριφύλλι" με το 1-3 της Τούμπας έφτασε τους 16 βαθμούς σε έξι αγώνες, πέντε παραπάνω από τον ΠΑΟΚ, που έχει και δυο αγώνες παραπάνω.
Στο αμιγές αγωνιστικό κομμάτι, το σουτ του Λέτο στο 11' πέρασε δίπλα από το αριστερό δοκάρι του Χαλκιά στην πρώτη φάση της αναμέτρησης, ενώ ο Βιεϊρίνια 11 λεπτά μετά έπιασε ένα δυνατό δεξί σουτ με την μπάλα να καταλήγει λίγο άουτ. Οι δυο ευκαιρίες έφεραν τις... υπογραφές των "αστεριών" των δυο ομάδων.
Πάντως, ως εκείνη την στιγμή το ματς ήταν μοιρασμένο, ο ρυθμός ναι μεν καλός, αλλά δεν είχαμε τις πολλές φάσεις μπροστά από τις δυο εστίες. Οι πολλές απουσίες που είχε ο "Δικέφαλος του Βορρά", κυρίως στη μεσαία γραμμή (Ιβιτς, Γκαρσία) ήταν εμφανείς στον τρόπο ανάπτυξης της ομάδας του Μπόλονι και αυτό αποτυπώθηκε εντέλει και στο τελικό αποτέλεσμα.
Το 0-1 για τον Παναθηναϊκό έγινε στο 33'. Ο Λέτο κέρδισε το φάουλ στη γραμμή της περιοχής και πλάγια δεξιά κι ο Κλέιτον με απευθείας εκτέλεση στην κλειστή γωνία του Χαλκιά έκανε το 0-1. Ο Βραζιλιάνος βρήκε το δρόμο προς τα δίχτυα σε αγώνα πρωταθλήματος έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια (1/02/2009 στο 2-1 επί του Λεβαδειακού).

Επιβλητικός στο β' μέρος ο Παναθηναϊκός
Η εικόνα του αγώνα δεν άλλαξε ούτε στο δεύτερο μέρος, με τον Παναθηναϊκό να συνεχίζει να είναι η καλύτερη ομάδα στο χορτάρι. Στο 56΄ πέτυχε δεύτερο γκολ με σουτ του Κουίνσι από γύρισμα του Κατσουράνη. Η Τούμπα "πάγωσε" για τα καλά...
Το γκολ έδωσε ακόμη μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην ομάδα του Φερέιρα, η οποία στο 70' με τον κορυφαίο παίκτη της στο πρωτάθλημα, Σεμπαστιάν Λέτο, πέτυχε το 0-3 με απευθείας εκτέλεση φάουλ. Τα γιουχαϊσματα έδιναν και έπαιρναν πλέον και η οργή ξεχείλιζε στην εξέδρα...
Ακολούθησαν δύο μεγάλες ευκαιρίες με τον Ζέκα κι ενώ όλα έδειχναν ότι το ματς θα τελείωνε με το υπάρχον σκορ που υπήρχε, ο Κουκουλάκης είδε πέναλτι στο 82' σε διεκδίκηση της μπάλας ανάμεσα στον Βιτόλο και τον Βιεϊρίνια. Ο Πορτογάλος από την άσπρη βούλα έκανε το 1-3, δίχως πάντως να αλλάξει κάτι ως το φινάλε.
Ο Παναθηναϊκός έκανε επιβλητική εμφάνιση και πήρε δίκαια τους τρεις βαθμούς της νίκης. Από την άλλη, ο ΠΑΟΚ προβλημάτισε σε ένα ακόμη ματς και δη κόντρα σε μεγάλο αντίπαλο. Ήδη έχει χάσει πολύτιμο έδαφος...
ΠΑΟΚ (Λάζλο Μπόλονι): Χαλκιάς, Σαλπιγγίδης, Μαλεζάς, Παπάζογλου (61΄ Γεωργιάδης), Κοντρέρας (46΄ Τσιρίλο), Φωτάκης, Βιερίνια, Λαζάρ, Σνάουτσνερ , Έτο, Αρίας (58΄ Σπαντάτσιο).
Παναθηναϊκός (Ζεσουάλδο Φερέιρα): Καπίνο, Μαρίνος, Μπουμσόνγκ, Σαριέγκι, Σπυρόπουλος, Κατσουράνης (74΄ Βιτόλο), Σιμάο, Ζεκά (+90΄ Μαυρίας), Κουίνσι, Λέτο, Κλέιτον (75΄ Τοτσέ).