Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Ανακούφιση και στα ξένα ΜΜΕ

Η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας ότι ο Λουκάς Παπαδήμος αναλαμβάνει χρέη εντολοδόχου πρωθυπουργού κυριαρχεί στα διεθνή ΜΜΕ, τα οποία με ανακούφιση αντιμετωπίζουν την είδηση. Ωστόσο, δεν λείπουν τα σχόλια περί καθυστερήσεων και σκληρών διαπραγματεύσεων.



Με τίτλο «η Ελλάδα επιτέλους συμφωνεί για τον προσωρινό πρωθυπουργό», το βρετανικό δίκτυοBBC έχει πρώτη είδηση τον ορισμό του Λουκά Παπαδήμου ως νέου πρωθυπουργού της Ελλάδας.
«Ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Λουκάς Παπαδήμος διορίστηκε νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας, μετά από ημέρες διαπραγματεύσεων», διευκρινίζει.
bbc-papadimos
Στο ίδιο κλίμα, το αμερικανικό CNN τονίζει στην πρώτη του σελίδα ότι ο «Παπαδήμος ηγείται της ελληνικής κυβέρνησης συνεργασίας», και ότι ο «πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ διορίστηκε νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας, καθώς η χώρα παλεύει με την οικονομική κρίση».
cnn-papadimos
Η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt γράφει «τέσσερις ημέρες διαπραγματευόταν σκληρά –σήμερα έχει σχεδόν πετύχει το στόχο του: Ο πρώην τραπεζίτης Λουκάς Παπαδήμος σχηματίζει τη μεταβατική κυβέρνηση. Θεωρείται ειδικός, ο οποίος απέφευγε τα φώτα της δημοσιότητας. Τώρα οι προβολείς βρίσκονται πάνω του».
handelsblatt-papadimos
«Ο Παπαδήμος εντολοδόχος πρωθυπουργός», είναι ο τίτλος της ηλεκτρονικής έκδοσης του γερμανικού περιοδικού Spiegel. «Η καριέρα του τον οδήγησε στα πιο υψηλά τραπεζικά κλιμάκια της Ευρώπης –τώρα όμως αντιμετωπίζει την πιο δύσκολη πρόκληση: Ως νέος πρωθυπουργός πρέπεινα κρατήσει την Ελλάδα από την κατάρρευση. Έχει την τεχνογνωσία. Ωστόσο, αρκετοί από τους συμπολίτες του έχουν κακές αναμνήσεις από αυτόν...»
spiegel-papadimos
Η γαλλική Le Monde αναφέρει: «Μετά από τέσσερις ημέρες διαπραγματεύσεων, η αγωνία τελείωσε: ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουκάς Παπαδήμος θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της κυβέρνησης συνασπισμού στην Ελλάδα».
Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, ο Παπαδήμος, 64 ετών, ήταν το φαβορί για τον πολιτικό κόσμο της Ελλάδας, τους τραπεζίτες αλλά και τους διεθνείς εταίρους.
Στις δηλώσεις του Λουκά Παπαδήμου, αμέσως μετά την ανάληψη της εντολής για σχηματισμό κυβέρνησης αναφέρεται η επίσης γαλλική Liberation, που σημειώνει ότι ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα «κρίσιμο σταυροδρόμι», και προσέθεσε ότι η ευρωζώνη αποτελεί εγγύηση νομισματικής σταθερότητας για τη χώρα μας.
Στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης αναφέρεται η οικονομική Les Echos: «Η πρώτη αποστολή του Λουκά Παπαδήμου, αφού σχηματίσει το υπουργικό συμβούλιο, θα είναι να ανταποκριθεί στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της χώρας και να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται. Η Αθήνα θα πρέπει να εξασφαλίσει πολύ σύντομα την επόμενη δόση του δανείου που δέχεται, ύψους 8 δισ. ευρώ, η εκταμίευση της οποίας είναι ζωτικής σημασίας για να αποφύγει τη χρεοκοπία στο άμεσο μέλλον», αναφέρει το δημοσίευμα.