Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Οι «Ράμπο» που δουλεύουν πίσω από τα γραφεία και ξεσκεπάζουν τη φοροδιαφυγή

Την ώρα που οι συνάδελφοί τους κυνηγούν κακοποιούς, εκείνοι ασχολούνται με χρηματοοικονομικές μελέτες, σερφάρουν στον Τειρεσία και ψάχνουν ύποπτα εμβάσματα και περίεργους τραπεζικούς λογαριασμούς. Είναι «ασφαλίτες» αλλά μοιάζουν με στελέχη χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με σπουδές και βιογραφικό που θα μπορούσαν να τους κάνουν περιζήτητους στην ελεύθερη αγορά.

Πρόκειται για τα «golden boys» της ΕΛ.ΑΣ, οι 200 αστυνομικοί που στελεχώνουν τη νεοσύστατη Οικονομική Αστυνομία. Μιας υπηρεσίας που τους τελευταίους μήνες έχει «εισβάλλει» για τα καλά στη ζωή μας και ασχολείται ουσιαστικά με αυτό που αποτελεί μάστιγα της σημερινής κοινωνίας, τη φοροδιαφυγή.

Τελευταίες επιχειρήσεις της Οικονομικής Αστυνομίας ήταν η σύλληψη τεσσάρων γνωστών επιχειρηματιών για φοροδιαφυγή. Του κομμωτή των επωνύμων – ιδιοκτήτη της αλυσίδας κομμωτηρίων Nicolas, Νικόλαου Παπακωνσταντίνου – Τζιβανάκη γιατί δεν απέδιδε στο κράτος ΦΠΑ συνολικού ύψους 232.267 ευρώ, του διευθύνοντος συμβούλου της κατασκευαστικής εταιρείας ΑΤΤΙ-ΚΑΤ Παναγιώτη Πανούση για χρέη προς το ελληνικό δημόσιο ύψους περίπου 8 εκατομμυρίων ευρώ.

Επίσης η σύλληψη και του Γεώργιου Α. Πετζετάκι της Ελληνικής Βιομηχανίας Πλαστικών και Ελαστικών για χρέη 2 εκατομμυρίων ευρώ και τέλος του ιδιοκτήτη των κέντρων αισθητικής Bodyline – Silhouette Λέοντα Σ. Λεβή γιατί χρωστούσε στο ελληνικό Δημόσιο το ποσό των 625.663,47 ευρώ.

Η πρώτη δουλειά που έβγαλαν οι «οικονομολόγοι» της ΕΛ.ΑΣ, ήταν στις 30 Ιουλίου και αφορούσε σε άσκηση διώξεων σε βάρος δύο γνωστών ιατρών της Αθήνας γιατί δεν έκοβαν αποδείξεις.

Όπως υποστηρίζουν οι επιτελείς του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «η Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι ειδική αυτοτελής Κεντρική Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας με αποστολή τη διερεύνηση, εξιχνίαση και δίωξη εγκλημάτων που τελέστηκαν σε βάρος των συμφερόντων του δημοσίου και την Εθνικής Οικονομίας ή έχουν τα χαρακτηριστικά του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος, καθώς και οποιαδήποτε εγκλήματα διαπράττονται με τη χρήση του διαδικτύου».





Οι χάι- τεκ εγκαταστάσεις με τους πολύχρωμους τοίχους 

Και αν την εικόνα μιας τυπικής αστυνομικής υπηρεσίας, χαρακτήριζαν μουντοί βρώμικοι τοίχοι, παλιομοδίτικα γραφεία και συσσωρευμένο «χαρτομάνι», στην Οικονομική Αστυνομία οι εγκαταστάσεις θυμίζουν περισσότερο αυτές της Google.

Στο 13ο και 14ο όροφο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, οι τοίχοι είναι «ντυμένοι» με πολύχρωμες τρισδιάστατες φωτογραφίες, τα γραφεία διαθέτουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές τελευταίας γενιάς και οι κλασικοί «ασφαλίτες» με το ράθυμο ύφος και το τσιγάρο στο στόμα, έχουν αντικατασταθεί από νέους και νέες αστυνομικούς πτυχιούχους οικονομικών πανεπιστημίων που αποτελούν τα «μυαλά» της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Άλλωστε, στην Οικονομική Αστυνομία υπάγεται και συστεγάζεται και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που τα τελευταία χρόνια έχει συνδέσει το όνομα της με μεγάλες επιτυχίες.

Ολο το 24ωρο, σε στενή συνεργασία με το ΣΔΟΕ, τις εφορίες και το υπουργείο Οικονομικών τα «golden boys» της Αστυνομίας ψάχνουν στο διαδίκτυο, μελετούν φακέλους ψάχνοντας τη λεπτομέρεια και τα στοιχεία που θα δέσει σε μια κόλλα χαρτί τους… εγκληματίες του «λευκού κολάρου».

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως τα επόμενα χρόνια, η συγκεκριμένη υπηρεσία μαζί με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος οι οποίες αναφέρονται απευθείας στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, θα αποτελούν την αιχμή του δόρατος στην πάταξη των νέων μορφών εγκληματικότητας.

«Ο τρόπος λειτουργίας και το σκηνικό θυμίζει αυτό της Αντιτρομοκρατικής» λέει με νόημα στο «ΘΕΜΑ» αξιωματικός και συμπληρώνει «Μόνο που εμείς δεν κυνηγάμε τρομοκράτες αλλά φοροφυγάδες και μεγάλες οικονομικές απάτες».

Οι 88 οικονομολόγοι και τα 4 τμήματα

Η υπηρεσία που ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2011, έχει επικεφαλής τον ταξίαρχο Νικόλαο Μάρκου ο οποίος προέρχεται από τους κόλπους της αντιτρομοκρατικής. Από τους 200 αστυνομικούς, οι 88 που αποτελούν το επιστημονικό προσωπικό, μπήκαν τώρα στην Αστυνομία και είναι πτυχιούχοι ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, με αρκετούς μεταπτυχιακούς τίτλους.

Μάλιστα, έχουν προσληφθεί ύστερα από ανοιχτούς διαγωνισμούς με αντικειμενικά κριτήρια γνώσεων και προσόντων, διαθέτουν υψηλού επιπέδου θεωρητικές αλλά και εμπειρικές γνώσεις στα χρηματοοικονομικά, στις φοροτεχνικές εφαρμογές, στις τραπεζικές εφαρμογές, στα λογιστικά, στα οικονομικά υγείας, στις τηλεπικοινωνίες και τα δίκτυα, στη διερεύνηση των ψηφιακών πειστηρίων.

Η έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας ακολουθεί τους κανόνες και τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Ολες οι καταγγελίες ή πληροφορίες, ανώνυμες ή επώνυμες, εξετάζονται από ομάδα αξιολόγησης και ταξινομούνται σύμφωνα με το είδος και το περιεχόμενο της καταγγελίας και τη γεωγραφική της περιοχή. Κατά τη διάρκεια προκαταρκτικής εξέτασης ή προανάκρισης δεν ισχύει το φορολογικό, τραπεζικό, χρηματιστηριακό ή επιχειρηματικό απόρρητο.

Η Οικονομική Αστυνομία έχει πρόσβαση στα αρχεία οποιασδήποτε αστυνομικής υπηρεσίας, καθώς και σε αρχεία άλλων υπηρεσιών, αρχών, οργανισμών και φορέων, ενώ ανταλλάσσει πληροφοριακά και άλλα στοιχεία με υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Επίσης, χρησιμοποιεί ειδικό λογισμικό για την ανάλυση εγκληματολογικών πληροφοριών, τη λεπτομερή μελέτη και υποστήριξη της διερεύνησης σοβαρών υποθέσεων, καθώς και τη στρατηγική ανάλυση για την εξέλιξη του οικονομικού και ηλεκτρονικού εγκλήματος στην Ελλάδα.

Έχει πλαισιωθεί με έμπειρο αστυνομικό προσωπικό της Ασφάλειας, προκειμένου γρήγορα και εύρυθμα να ξεκινήσει το έργο του στην αντιμετώπιση των παράνομων συμπεριφορών σε βάρος των συμφερόντων της δημόσιας και της εθνικής περιουσίας. Η Οικονομική Αστυνομία, βρίσκεται υπό την εποπτεία του αρμόδιου Εισαγγελέα για το Οργανωμένο Έγκλημα και αποτελείται από τέσσερα τμήματα:

•    Το Τμήμα Προστασίας Δημόσιας Περιουσίας που ασχολείται με τα εγκλήματα που διαπράττονται από φυσικά ή νομικά πρόσωπα και βλάπτουν ή απειλούν τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα
•    Το Τμήμα Προστασίας Οικονομίας που ασχολείται με τα εγκλήματα που επιφέρουν βλάβη στα έσοδα του δημοσίου και επηρεάζουν σημαντικά την ομαλή λειτουργία της αγοράς
•    Το Τμήμα Φορολογικής Αστυνόμευσης που ασχολείται με τα εγκλήματα που αφορούν στη φορολογική και τελωνειακή νομοθεσία
•    Το Τμήμα Κοινωνικής και Ασφαλιστικής Προστασίας που ασχολείται με τις παραβάσεις σε βάρος Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, Πρόνοιας και Περίθαλψης των πολιτών.

Οι… επιδόσεις

Στους τρεις μήνες λειτουργίας έχει πραγματοποιήσει στον τομέα της κοινωνικής και ασφαλιστικής πρόνοιας 117 ελέγχους σε ιατρεία και σχηματίσθηκαν δικογραφίες σε 40 περιπτώσεις που αφορούσαν τα αδικήματα της μη έκδοσης απόδειξης παροχής υπηρεσιών, τη μη ορθή τήρηση των Βιβλίων Εσόδων – Εξόδων κ.λπ. Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της ανασφάλιστης εργασίας πραγματοποιήθηκαν έντεκα 11 έλεγχοι σε διάφορες εταιρείες και βεβαιώθηκαν συνολικά 55 παραβάσεις.

Στον τομέα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής τα στελέχη της συγκεκριμένης υπηρεσίας έκαναν 97 ελέγχους σε διάφορα καταστήματα και σχημάτισαν 75 δικογραφίες για λαθρεμπορίας καυσίμων, τσιγάρων κλπ.

Στην αντιμετώπιση του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος εξαρθρώθηκαν τρεις εγκληματικές οργανώσεις με απάτες σε βάρος ασφαλιστικών εταιρειών και χρηματοπιστωτικών οργανισμών, αποκομίζοντας χρηματικά ποσά, πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Επιπλέον, «χτυπήθηκε» οργανωμένο παράνομο καζίνο, που λειτουργούσε ως δήθεν πολιτιστικό σωματείο φίλων προώθησης του διαδικτύου…

Από τη έναρξη λειτουργίας, δέχθηκε 4.062 καταγγελίες, στον ειδικό τηλεφωνικό αριθμό καταγγελιών 11012, από τις οποίες το μεγαλύτερο μέρος αφορά στη μη έκδοση αποδείξεων παροχής υπηρεσιών. Από τις 4.062 καταγγελίες οι 1.099 έγιναν επώνυμα, ενώ οι υπόλοιπες ανώνυμα.

Πηγή "Πρώτο Θέμα"