Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2011

Μετά τους …Μάγια και η Citigroup βλέπει … παγκόσμια καταστροφή το 2012


Σε ειδικό report με τίτλο “Global Economic Outlook and Strategy – Prospects For Economies And Financial Markets In 2012 And Beyond” ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citi κ. Willem Buiter ούτε λίγο, ούτε πολύ υποστηρίζει πως μέσα στον επόμενο χρόνο θα χρεοκοπήσουν Ελλάδα και Πορτογαλία, θα υποβαθμιστεί η πιστοληπτική αξιολόγηση Αυστρίας, Βελγίου, Ιταλίας, Γαλλίας και Ισπανίας, ενώ θα ακολουθήσει, σε ορίζοντα 2 ετών, η υποβάθμιση των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας!.
Στην ίδια έκθεση που συναγωνίζεται σε καταστροφολογικά σενάρια κι αυτούς ακόμα τους χρησμούς των …Μάγια , περιγράφονται «πολιτικοί κίνδυνοι που θα ενταθούν το 2012 και εκλογικές αναμετρήσεις σε μερικές από τις μεγαλύτερες οικονομίες», ενώ καταγράφονται και «γεωπολιτικές ανησυχίες για τις χώρες της Μέσης Ανατολής, της Βορείου Αφρικής και της Ασίας».
Ειδικότερα για την Ελλάδα, η Citigroup εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε καθεστώς ύφεσης και το 2012 και το 2013 έως και 2015 (!), ενώ «βλέπει» και αυξημένη την πιθανότητα απόσχισης από τη ζώνη του ευρώ …
Ύφεση 0,7% προβλέπει για την ευρωζώνη το 2012 η UBS, στο σημερινό σύντομο report της για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, το οποίο και μείωσε την εκτίμηση της για την αμερικανική ανάπτυξη το 2012 στο 2% από 2,3% προηγουμένως. Σύμφωνα με τη UBS, η παγκόσμια οικονομία δεν θα λάβει τη μεγάλη στήριξη της από τις αναδυόμενες οικονομίες, αφού το 2012 δεν θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,1% όπως αρχικά είχε προβλεφθεί, αλλά με 2,7%. Η Κίνα θα αναπτυχθεί τελικά με 8% και όχι 8,3%.
Εκτίναξη του κόστους δανεισμού καταγράφηκε στην δημοπρασία 3ετών και 10ετών ομολόγων στην Ιταλία. Συγκεκριμένα, η Ρώμη άντλησε 7,5 δισ. ευρώ με τα επιτόκια όμως, στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που εισήχθη το ευρώ. Στη δημοπρασία των 10ετών ομολόγων το κόστος δανεισμού ενισχύθηκε στο 7,56% από 6,06% κατά την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία. Στη δημοπρασία των 3ετών ομολόγων, η μέση απόδοση σκαρφάλωσε στο 7,89% από 4,93% .
Σε υποβάθμιση του outlook για την γαλλική οικονομία ενδέχεται να προχωρήσει η Standard & Poor’s μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες σύμφωνα με δημοσίευμα της La Tribune. Η εφημερίδα, που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, αναφέρει ότι ο οίκος αξιολόγησης ενδέχεται να υποβαθμίσει το outlook της Γαλλίας σε “αρνητικό” από “σταθερο”, διατηρώντας την αξιολόγηση του τριπλού “ΑΑΑ”. “Θα μπορούσε να γίνει μέσα σε μία εβδομάδα, ίσως δέκα ημέρες” λέει η πηγή της La Tribune.
Με υποβάθμιση των ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης 87 τραπεζών σε 15 ευρωπαϊκές χώρες απειλεί η Moody’s εκφράζοντας παράλληλα ανησυχία για τη δυνατότητα στήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από τις εθνικές κυβερνήσεις εν μέσω της κρίσης χρέους.  Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει πως οι περισσότερες τράπεζες που τίθενται υπό καθεστώς αναθεώρησης βρίσκονται στην Ισπανία, την Ιταλία, την Αυστρία και τη Γαλλία. Πιθανή έκβαση της διαδικασίας αναθεώρησης είναι η υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης κατά δύο βαθμίδες και των ομολόγων Tier 3 κατά μία βαθμίδα.
«Η Moody’s εκτιμά ότι η συστημική στήριξη για τα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης στην Ευρώπη καθίσταται πιο απρόβλεπτη, λόγω ενός συνδυασμού αλλαγών στην πολιτική και των οικονομικών περιορισμών» αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης στην ανακοίνωσή του.