Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Le Point: Τα μεγαλύτερα λάθη στην Ιστορία

Προκλητικό είναι το εξώφυλλο του γαλλικού περιοδικού Le Point, που αναφέρεται στα λάθη της ιστορίας και περιλαμβάνει σ’ αυτά και την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ.

Στο πρωτοσέλιδό του το Le Point έχει τρεις φωτογραφίες: αυτές του Ναπολέοντα, του Λουί 14ου και του Παρθενώνα με την ευρωπαϊκή σημαία. Ο τίτλος του περιοδικού είναι: «Τα μεγαλύτερα λάθη στην Ιστορία» και στους υπότιτλους αναφέρεται: «Η είσοδος της Ελλάδας στο ευρώ - Η Συνθήκη των Βερσαλλιών κατά της Γερμανίας - Η ανάκληση του Διατάγματος της Ναντ – Η γραμμή Μαζινό».

Το arret sur images σχολιάζει το άρθρο του Le Point με καυστικό τρόπο. Το γαλλικό blog στον τίτλο του αναφέρει: «Τα μεγαλύτερα λάθη στην ιστορία: Το Le Point επικεντρώνεται στους Έλληνες».

«Πώς να διατηρήσεις καυτό ένα κρύο ιστορικό αρχείο;» διερωτάται ο αρθρογράφος του arret sur images και δίνει μόνος του την απάντηση: «Μιλώντας για την κακή Ελλάδα φυσικά!», επισημαίνοντας ότι το περιοδικό κάνει αφιέρωμα δύο σελίδων στα λάθη του Λουί του 14ου, ενώ σε μισή σχολιάζει γιατί ήταν λάθος η είσοδος της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. 

Για παραλείψεις κάνει λόγο το arret sur images καθώς και ότι ο αναγνώστης θα παραμείνει ανικανοποίητος από την ανάγνωση του άρθρου, το οποίο αν και σχολιάζει την εξαπάτηση των Ευρωπαίων το 2004 από τα πλαστά στοιχεία της Ελλάδας, δεν επεξηγεί γιατί η ΕΕ δεν αντέδρασε τότε, γράφει το blog.

«Με την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ το 2001 ο μόνος που διατύπωσε τις επιφυλάξεις του ήταν ο Wim Dusenberg της Κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδίας. Τρία χρόνια μετά ανακαλύπτουμε την απάτη», γράφει το Le Point και συμπληρώνει: «Δεν είναι η ώρα του Αριστοτέλη και του Πλάτωνα, αλλά η ώρα της Ελλάδας του σήμερα»

Πηγή