Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2011

Υπερψηφίστηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2012

Υπερψηφίστηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2012. Προηγήθηκαν οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, καθώς και του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, ο οποίος κλείνοντας τη συζήτηση ζήτησε από όλα τα κόμματα να δουλέψουν με πνεύμα συνεργασίας και να μην συνεχίσουν την πολιτική των αλληλοκατηγοριών για το ποιος φταίει και ποιος όχι.

«Η αντιμετώπιση της κρίσης θα πάρει χρόνο και θα έχει κόστος» τόνισε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας πως «η επιστροφή σε πρωτογενές πλεόνασμα αποτελεί δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο στόχο», ενώ εκτίμησε πως είναι δυνατή η επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη από το 2013.

Απολογισμό της θητείας του με επιθέσεις στην ΝΔ, αλλά και στην «συντηρητική Ευρώπη» έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. «Δεν άργησα να πάρω μέτρα, απλώς δεν ήθελα να πάρω τα μέτρα που πρότειναν» και «αρχικά τους είχα πείσει» για αυτό, είπε απαντώντας στην κριτική για καθυστερήσεις και έλλειψη διαπραγμάτευσης. 

Δεν παραιτήθηκα γιατί απέτυχα, αλλά για να εξασφαλίσω τη συναίνεση, είπε ακόμη ο Γ.Παπανδρέου, ενώ επανέλαβε ότι δεν τον ενδιαφέρουν οι καρέκλες. Εντούτοις, πολλές ερμηνείες δέχτηκε μια αποστροφή της ομιλίας του ότι «θα ήταν εύκολη λύση αυτή των βαρβάρων» και ότι ο ίδιος «θα είναι πάντα μαχητής».
«Δεν είμαστε ούτε συμπολίτευση, ούτε αντιπολίτευση. Η ΝΔ είναι ο ρυθμιστικός παράγοντας των εξελίξεων» δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, απαντώντας στις βολές από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ περί «συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης». Η σημερινή κυβέρνηση -πρόσθεσε- «είναι μεταβατική κυβέρνηση, όχι συγκυβέρνηση» και τόνισε ότι «δεν δίνουμε συγχωροχάρτι στις αμαρτίες της προηγούμενης κυβέρνησης». Ξεκαθάρισε δε ότι η ΝΔ θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό, διατηρώντας τη διαφωνίες της με μέτρα που περιέχει, και τα οποία είναι ήδη ψηφισμένα.
Το ΚΚΕ θα επιδιώξει να μην πετύχει κανένας από τους στόχους αυτού του προϋπολογισμού, υπογράμμισε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη συζήτηση για την κύρωσή του. Έστρεψε δε τα πυρά της κατά του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ λέγοντας ότι φοβούνται μία μεγάλη κοινωνική έκρηξη  και κάλεσε το λαό να είναι προετοιμασμένος για κάθε ενδεχόμενο ακόμα και της γενικευμένης στάσης πληρωμών.
Μέτρα που θα τονώσουν την οικονομία πρότεινε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό ενώ ζήτησε από την κυβέρνηση αυτά να ληφθούν άμεσα για να υπάρξει αποτέλεσμα. Κατηγόρησε δε εκ νέου την Αριστερά ότι επιθυμεί την αποχώρηση της χώρας από την Ευρώπη και το ευρώ ενώ επισήμανε ότι ο λαός στις εκλογές θα κληθεί ουσιαστικά να απαντήσει στο δίλημμα «μέσα ή έξω από την Ευρώπη».
Στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και του μνημονίου και τις προβλέψεις του «νεοφιλελεύθερου προϋπολογισμού άρνησης της πραγματικότητας», όπως τον χαρακτήρισε, επιτέθηκε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων επιχειρείται με προβλέψεις που «δεν υιοθετούνται στην Ευρώπη, αλλά σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής» υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας. Ζήτησε δε μορατόριουμ πληρωμής τόκων και χρεολυσίων και προσφυγή στις κάλπες «πριν αρχίσουν οι εκβιασμοί» για την έβδομη δόση.