Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Το σχέδιο «Μερκοζί» χάλασε το όνειρο


Το όνειρο παραλίγο να γίνει πραγματικότητα. Ο Ολυμπιακός έκανε το χρέος του και με το παρπάνω, νικώντας την Αρσεναλ με 3-1, αλλά η Μαρσέιγ πέτυχε δύο γκολ σε δύο λεπτά (85' Αντρέ Αγιού και 87' Βαλμπουενά) και έστειλε την ελληνική ομάδα στο Europa League.
Τα γκολ των Τζιμπούρ (16') και Φουστέρ (36'), σε συνδυασμό με το 2-1 (σκορ ημιχρόνου) στο Ντόρτμουντ-Μαρσέιγ, έκαναν όλους να πιστεύουν ότι οι «ερυθρόλευκοι» θα συνεχίσει στη διοργάνωση των αστεριών.
Όμως το τέλος, στη Γερμανία, δεν ήταν αυτό που αναμενόταν. Αν και ο Μοδέστο σκόραρε στο 89', κάνοντας το 3-1, σε απάντηση του γκολ του Μπεναγιούν, οι Αντρέ Αγιού και Βαλμπουενά σκόραραν μέσα σε δυο λεπτά (85' και 87'), χαλώντας το πάρτι.
Η παρουσία του Ολυμπιακού ήταν πολύ καλή στη διοργάνωση, αλλά του μένει η γλυκόπικρη γεύση της 3ης θέσης και του Europa League.
Έτσι ξεκίνησαν…
Με μια έκπληξη της τελευταίας στιγμής παρέταξε ο Ερνέστο Βαλβέρδε την ομάδα. Ο Νταβίντ Φουστέρ πήρε τη θέση του Πάμπλο Ορμπάιθ στην τριάδα τω ν χαφ.
Ο Ισπανός είχε δίπλα του τους Μανιάτη και Μοδέστο, ενώ την τετράδα της άμυνας πλαισίωναν οι (από τα δεξιά προς τα αριστερά) Τοροσίδης, Α. Παπαδόπουλος, Μέλμπεργκ και Μααρκάνο.
Ο Τζιμπούρ ήταν στην κορυφή της επίθεσης, έχοντας δεξιά του τον Μιραλάς και αριστερά τον Χολέμπας.
Από την άλλη, ο Αρσέν Βενγκέρ, που βραβεύτηκε από τον Ευάγγελο Μαρινάκη για τη συμπλήρωση 200 ευρωπαϊκών ματς, ξεκίνησε με τους:
Φαμπιάνσκι κάτω από τα δοκάρια, Τζουρού, Φερμάελεν, Σκιλασί και Αντρέ Σάντος στην άμυνα. Ο Φρίμπονγκ είχε το ρόλο της «σκούπας», με τους Μπαναγιούν και Κοκελίν να κινούνται αριστερά και δεξιά του αντίστοιχα.
Ο Σαμάκ ήταν μόνος φουνταριστός, με τον Τσάμπερλεϊν να είναι δεξιά του και τον Αρσάβιν αριστερά.
Από το ξεκίνημα για το γκολ
Με τη σέντρα του ματς, οι παίκτες του Ερνέστο Βαλβέρδε έψαξαν το γρήγορο γκολ που θα τους έδιωχνε το άγχος και φυσικά που θα τους έκανε να παίξουν πιο ελεύθερα.
Μόλις 65 δευτερόλεπτα μετά την έναρξη του ματς, ο Μιραλάς βγήκε από τα δεξιά, έκανε την συρτή σέντρα αλλά ο Μοδέστο δεν πρόλαβε να μπει στην πορεία της και να την στείλει στα δίχτυα.
Για τα επόμενα λεπτά οι «ερυθρόλευκοι» πίεζαν και είχαν την μπάλα στα πόδια τους, όμως στο 8’ χρειάστηκε η σωτήρια επέμβαση του Μέγιερι στο πλασέ του Αρσάβιν από θέση τετ-α-τετ, από το γλίστρημα του Μέλμπεργκ.
Μετά την εν λόγω φάση, το παιχνίδι μεταφέρθηκε και πάλι προς το μισό που αμυνόταν η Αρσεναλ, της οποίας το αμυντικό δίδυμο (Φερμάελεν-Σκιλασί) έδειχνε επιρρεπής στο εύκολο λάθος.
Ένα διάστημα που το ματς είχε ρυθμό, με τις δυο ομάδες να ψάχνονται για το γκολ, επισφραγίστηκε από τον Ολυμπιακό με τον καλύτερο τρόπο.
Η κάθετη πάσα που έγινε από τον Φουστέρ, κόντραρε από το αμυντικό κεντρικό δίδυμο της Άρσεναλ, ο Τζιμπούρ πήρε την μπάλα, πέρασε τον Φαμπιάνσκι και έκανε το 1-0!
Στο 22’ ο Φαμπιάνσκι έδιωξε βεβιασμένα και ο Μιραλάς που πήρε την μπάλα στο κέντρο έκανε το πλασέ, αλλά η μπάλα πέρασε ελάχιστα άουτ.
Ο τραυματισμός του τερματοφύλακα της Αρσεναλ και αντικατάστασή του από τον Μανόνε έφερε περισσότερα χαμόγελα στον «ερυθρόλευκο» πάγκο, την ώρα που μάθαιναν παράλληλα ότι η Ντόρτμουντ είχε ανοίξει το σκορ απέναντι στη Μαρσέιγ.
Στο 31’ ο Τσάμπερλεϊν έβγαλε τη σέντρα και ο Μπεναγιούν είδε το σουτ του να περνάει άουτ. Όμως στη Γερμανία, ο Χούμελς δεν αστόχησε στο πέναλτι και τα χειροκροτήματα στην εξέδρα έγιναν εντονότερα.
Αυτός όμως που έκανε το πλήθος να παραληρήσει ήταν ο Φουστέρ. Ο «άσσος από το μανίκι» του Βαλβέρδε, εκμεταλλεύτηκε το λανθασμένο διώξιμο του Μανόνε, σούταρε έξω από την περιοχή και η μπάλα κατάληξε στα αντίπαλα δίχτυα.
Το ημίχρονο έκλεισε ιδανικά. Ο Ολυμπιακός ήταν μπροστά στο σκορ με 2-0, ενώ και η Μαρσέιγ έχανε με 2-1 από τη Ντόρτμουντ.
Ο Ολυμπιακός ΓΙΑ γκολ, η Αρσεναλ ΤΟ γκολ
Με την επανάληψη της αναμέτρησης, Μοδέστο και Μέλμπεργκ απείλησαν την εστία του Μανόνε, χωρίς όμως να καταφέρουν να στείλουν την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα.
Αν και οι φάσεις του Ολυμπιακού δεν κατέληξαν σε γκολ, ο Μπεναγιούν στην πρώτη καλή στιγμή της Αρσεναλ, στο δεύτερο μέρος, έπιασε ένα δυνατό σουτ μέσα από την περιοχή, νικώντας το Μέγιερι που δεν μπορούσε να αντιδράσει.
Παρά το γκολ, οι γηπεδούχοι έφτασαν αμέσως πολύ κοντά στο 3-1, αλλά ο Μοδέστο από την άστοχη έξοδο του Μανόνε είδε την κεφαλιά του να περνάει μπροστά από την αντίπαλη εστία.
Τα τελευταία λεπτά στο Φάληρο ήταν άκρως αγχωτικά. Από τη μία οι παίκτες του Βαλβέρδε από την υπερπροσπάθεια προσπαθούσαν να κρατήσουν το σκορ ως είχε, και από την άλλη, στη Γερμανία, η μοίρα έκανε το δικό της παιχνίδι.
Με το αυτί στη Γερμανία
Αν και οι Μιραλάς και Τζιμπούρ θα μπορούσαν να έχουν κλειδώσει τη νίκη από το 83’, ο Μοδέστον ήταν τελικά ο άνθρωπος που έκανε ένα ολόκληρο γήπεδο να πανηγυρίσει για τρίτη φορά. Τίποτα πια δεν μπορούσε να αλλάξει στο Νέο Φάληρο.
Το ματς τελείωσε με σπουδαία νίκη για τον Ολυμπιακό. Όμως ουδείς πανηγύρισε. Άπαντες περίμεναν να ακούσουν από τα ραδιοφωνάκια τους το τελευταίο σφύριγμα στη Γερμανία, εκεί που το σκορ είχε γίνει 2-3.
Τελικά, τα νέα από 'κει έστειλαν τους «ερυθρόλευκους» στο Europa League και όχι στο Champions League, που ήταν μέχρι το 87’!